U fokusu

kampanja protiv nasilja nad ženama

‘Stvarni život ne možeš pauzirati’

‘Stvarni život ne možeš pauzirati’

Women's Aid

Iako se isprva čini kako je riječ o promociji novog filma Keire Knightley, do kraja videa ćete se naježiti i/ili zgroziti.

Naime, popularna glumica je sudjelovala u kampanji organizacije Women’s Aid, kojoj je cilj ukazati na nasilje nad ženama, ali ga i spriječiti.

Unatoč tome što je Kiera u ovom videu tek odglumila ulogu, ovo je situacija koja se svakodnevno događa u našem susjedstvu, gradu, pa čak i u našim kućama i obiteljima.

“Stvarni život nema gumb za pauzu kao što imaju filmovi. Stvarni život podrazumijeva posljedice i odgovornosti. Obiteljsko nasilje u stvarnosti ubija”, poanta je ovog videa.

“Obiteljsko nasilje je najčešću uzrok smrti žena na planetu. Žene češće bivaju ubijene od ruku muškaraca nego što pogibaju u prometnim nesrećama ili kao žrtve ratnih zbivanja. Jedna od četiri žene u SAD-u će tijekom života biti fizički ozlijeđena od strane partnera. To znači da jedna žena biva napadnuta i zlostavljana svakih devet sekundi”, priopćeno je.

Prema podacima Europskog ženskog lobija iz 2011. godine, svaka druga žena u Europskoj uniji iskusit će neki oblik nasilja tijekom života, svaka peta umrijet će kao žrtva nasilja u obitelji, a svaka deseta bit će silovana ili prisiljena na spolne radnje.

Otprilike 603 milijuna žena živi u zemljama gdje je obiteljsko nasilje i dalje legalno. Tri milijuna žena i djevojčica je podvrgnuto genitalnom obrezivanju svake godine, a od toga 10 posto njih umire od posljedica obrezivanja. Gotovo 40 milijuna djevojčica je udano u dječjoj dobi svake godine.

Feministički pokreti diljem svijeta prvi su artikulirali problem nasilja nad ženama, tjerali vlade na djelovanje te u udruženjima i kroz suradnju s drugim organizacijama, osvijestili nedostatak ženskih prava u raznim zemljama. Snažni feministički pokret dobio je potporu javnosti, a medije uvjerio u važnost problema nasilja nad ženama za javnu raspravu.