U fokusu

hodajmo za ravnopravnost

Aktivne kreatorice boljeg svijeta

Aktivne kreatorice boljeg svijeta

Lucija Trupković

Kao novost na ovim prostorima, što se tiče prikupljanja sredstava za svoje akcije, predstavljena je kampanja Kreatori promjena na platformi za skupljanje sredstava www.givengain.org.

Kako za društveno povezivanje postoji Facebook, a profesionalno LinkedIn, tako GivenGain povezuje organizacije, aktiviste/ice i donatore/ice te im pomaže da zajedno ostvaruju cilj u koji vjeruju.  GivenGain je vrlo jednostavan za korištenje, preveden je i na hrvatski jezik, siguran za on-line doniranje i najvažnije – nije nužno da imate profil na njemu kako biste širili vijesti o projektima ili pak donirali.

Udruga Zora u sklopu kampanje Kreatori promjena ima cilj prikupiti 10.000 kuna za edukacije koje će se u sklopu Edukacijskog centra udruge Zora provoditi u prvoj polovici 2014. godine s marginaliziranim skupinama – žrtvama obiteljskog nasilja, ženama, dugotrajno nezaposlenima, mladima. Izvještaji s provedenih radionica također će se moći pratiti na našoj web i GivenGain stranici. U svakom je trenu moguće vidjeti tko su aktivisti/ce koji pomažu ostvariti zacrtani cilj, koliko je do sada prikupljeno novaca, kontaktirati udrugu i sl.

“U sklopu kampanje cilj nam je također potaknuti ljude da oni sami postanu aktivni/e kreatori/ce svog boljeg svijeta, podizati svijest o problemima s kojima se Zora bavi, kao i stvarati kulturu doniranja, koja se u našoj zajednici tek treba razviti”, priopćeno je iz udruge Zora.

Platforma GivenGain organizacijama pruža mogućnost da dobit pretvorimo u dobrobit (kako i hrvatski naziv  portala pokrenut od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva www.zadobrobit.hr  i govori) te da postanemo financijski neovisniji zbog nestabilnih i sve manjih sredstava kojima su nekad država i lokalne samo/uprave potpomagale rad udruga, što je uzrokovalo i prestankom rada određenog broja udruga u cijeloj Hrvatskoj.

Važan dio svake kampanje na GivenGain platformi čine aktivisti/ce iz cijele Hrvatske i svijeta koji šire vijest i na taj način podižu svijest, a isto tako i sami organiziraju razne aktivnosti – izazove, kojima pomažu skupiti sredstva za projekt u koji vjeruju. U korist raznih organizacija diljem Svijeta aktivisti/ce trče maratone, osvajaju planine, brzo štrikaju, plešu, skaču s padobranom, poklanjaju svoje rođendane… Zora tim će se također uključiti u prikupljanje sredstava, pa je tako na svečanosti predstavljena i prva akcija imena Hodam za ravnopravnost.

Hodam za ravnopravnost akcija koja si je zadala cilj prikupiti 3.000 kn u korist kampanje Kreatori promjena udruge Zora.

U studenom ove godine u jednom danu na području Međimurske županije prehodati će najmanje 20 kilometara, stati u 3 sela, te će tamo stati u po jednoj udruzi mladih/udruzi žena i održati predavanje na temu rodne ravnopravnosti, prikupljanja volontera ili aktivizma u lokalnoj zajednici.

Marina Kolar, izvršna direktorica udruge Zora pojasnila je cilj akcije: “Hodam za ravnopravnost jer smatram da je važno dizati svijest o ovome nažalost još uvijek svakodnevnom problemu za sve žene, a time i za cijelu zajednicu. Svojom akcijom postići ću 3 cilja. Prvo, prikupiti novac za održavanje edukacija u sklopu kampanje Kreatori promjena. Drugo, educirati 3 organizacije u međimurskim selima. Treće, podizati svijest o važnosti ravnopravnosti spolova. Budući da u životu valjda nisam u komadu prohodala više od 2-3 kilometra, ovo će svakako za mene biti i psihički i fizički izazov, no budući da svim srcem vjerujem u svoj cilj, smatram da je ponekad važno izaći iz svoje zone komfora kako bismo pomogli zajednici. Nadam se da ćemo skupiti 3.000 kuna čim prije, s obzirom da su najavili tešku zimu, a sve vas pozivam da donirate prema svojim mogućnostima OVDJE. Ukoliko želite hodati sa mnom za ravnopravnost (može i dio puta), javite mi se na marina@udrugazora.hr “.

U sklopu kampanje Kreatori promjena provest će se razne edukativne akcije kao što su akcija peglanja na Trgu Republike i edukativne radionice u sklopu inicijative mladih Ispeglajmo neravnopravnost, akciju Sadnja 10 stabala za 10 godina rada, predstavljanje 10 godišnjeg izvještaja rada udruge Zora te povodom 11-og rođendana udruge Zora – Dodjela nagrade Kreatori promjena najistaknutijem pojedincu/ki iz Međimurske županije  tijekom ove godine i kampanje.