U fokusu

Nova knjiga Kristine Posilović

‘O vječnosti i drugim neprilikama’

‘O vječnosti i drugim neprilikama’

U izdanju Udruge parNas izašla je nova, peta knjiga poezije riječke autorice Kristine Posilović pod nazivom ‘O vječnosti i drugim neprilikama’.

Knjiga je predstavljena u riječkoj knjižari Ribook. Knjigu je predstavio i o njoj govorio urednik knjige Dejan Durić.

 “Čitatelj se mora probijati kroz te redove i slojeve da bi složio mozaik zbirke. Kristina uvijek promišljeno slaže svoje zbirke, ali ovdje je to posebno izraženo. Ova knjiga nastavlja se po poetološkim karakteristikama na njezine prethodne, no ako smijem primijetiti, puno je pesimističnija. Mnogo je referenci na uništenje, nasilje, rat… Zlokobnom je čine i fantastični elementi i neprestane reference na Triton i Pluton”,rekao je Durić. 

Posilović je pojasnila da se tim referencama htjela odmaknuti od Mediterana kojem je do ove knjige bila prilično vjerna. 

 “Htjela sam pisati o vječnosti, ali kako napisati knjigu o vječnosti a da ne budeš pretenciozan? Nakon šest mjeseci pjesničkog istraživanja sjelo mi je da se moram izmaknuti na neki drugi planet i tako si lakše odgovoriti na neka pitanja”,rekla je Posilović.

Drugi dio knjige, tzv. slojevi, zapravo su prozni fragmenti. Budući da je to prvi takav izlet pjesnikinje, predstavljači su sugerirali da je to naznaka okretanja prozi. Posilović je potvrdila da će se nakon završavanja i objavljivanja druge zbirke pjesama, koja je nastajala paralelno s ovom, na neko vrijeme odmoriti od poezije te da je završila s istraživanjem za svoj pseudopovijesni roman, koji uskoro namjerava početi pisati.