U fokusu

ocjena ustavnosti

‘Ne znamo tko su naručitelji ovog referenduma, ali znamo tko su izvođači radova’

‘Ne znamo tko su naručitelji ovog referenduma, ali znamo tko su izvođači radova’

Nakon što je građanska inicijativa U ime obitelji zatražila da GONG, zbog navodne pristranosti, ne bude promatrač na referendumu o definiciji braka, i u GONG-u su potvrdili da neće sudjelovati jer su svoje stajalište već zauzeli.

Predstavnici sučeljenih strana gostovali su u HTV-ovom Dnevniku 3 i tom je prigodom izvršni direktor GONG-a postavio pitanje o financijskoj pozadini inicijative.

“Dakle, sjetimo se samo da je bivši premijer Sanader rekao da se izbori, odnosno novac koji je potreban – nabavlja ispod stola! Mi ne znamo ovdje tko je ovdje naručitelj ovog referenduma, znamo samo tko je izvođač radova, ali ne znamo tko je naručitelj”, istaknuo je Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

“Najveći doprinos našoj takozvanoj financijskoj pomoći su naši volonteri i volonterke, njihov rad. A što se tiče privatnih građana građanki te pravnih osoba, kao što smo i do sada, jer mi ne bismo ovdje bili da nismo sve radili sukladno Ustavu i sukladno zakonu, kada bude propisano zakonom i kako bude propisano zakonom, tako ćemo i mi objavljivati podatke”, odgovorio je Krešimir Planinić, odvjetnik građanske inicijative U ime obitelji.

Podsjetimo, građanska inicijativa U ime obitelji podnijela je jučer Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca, ocjenjujući da ta udruga provodi ‘anti-kampanju’ protiv referenduma.

Istodobno, Večernji list piše kako postoji mogućnost da se referendum ne održi. Ponovno bi se, naime, mogao oglasiti Ustavni sud i poništiti odluku Sabora o raspisivanju referenduma. Taj list doznaje da su ustavni suci i sutkinje zgroženi/e činjenicom da im se Sabor nije obratio i zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.