U fokusu

RODA UŽASNUTA ISTUPOM PREDSTAVNICE 'U IME OBITELJI'

‘Gospođa Markić je pokazala da joj do dobrobiti obitelji najmanje stalo’

‘Gospođa Markić je pokazala da joj do dobrobiti obitelji najmanje stalo’

Udruga Roda – Roditelji u akciji užasnuta je posljednjim u nizu nastupa Željke Markić, ovoga puta u emisiji Veto na Jakuba TV-u.

Posebno pri tome mislimo na njezinu izjavu da bi djeci bilo bolje u domu za nezbrinutu djecu, nego s gej parom te na izjavu da su obitelji sa samohranim roditeljima također jedno ‘neprirodno okruženje’.

Jedino što je neprirodno – i začuđujuće zapravo – jest činjenica da se ideja obitelji u koju kao udruga potpuno vjerujemo, poteže u kontekstima koji pozivaju na isključivost, netoleranciju i mržnju. Vjerujemo da gospođa Markić nije imala previse susreta sa zlostavljanom i napuštenom djecom pa ne zna da je toj djeci i te kako potrebna ljubav i pažnja, te da je dom, ma kako dobar i kvalitetan bio, samo najnužnije zlo. Obitelj – i to obitelj koju čine muškarac i žena, samo muškarac, samo žena, muškarac i muškarac, žena i žena – temelj je zdravog odrastanja, a uskratiti djetetu – bilo kojem djetetu! – takvo što samo zbog vlastitih vjerskih uvjerenja, jednostavno je neprihvatljivo u bilo kojem društvu koje drži do dobrobiti svojih članova.

Izjavom da je djetetu bolje u ‘dobro uređenom domu’, nego s gay parom gospođa Markić je pokazala da joj do dobrobiti obitelji i zajednice – i najmanje do nezbrinute djece kojih su hrvatski domovi puni – nije ni najmanje stalo – oni su samo sredstvo i način da se ostvari svoj cilj i sruše temeljne vrednote hrvatskog Ustava.

Za gospođu Markić i njene istomišljenike koji su zaboravili, u Ustavu piše ovo: “Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama”.

“Svatko”, gospođo Markić, znači svaka osoba koja živi u ovoj lijepoj zemlji, ima prava i slobode koje vi želite ukinuti tvrdeći da štitite obitelj. Za nas kao udrugu koja se, izravno ili neizravno, bori da bi roditeljima u Hrvatskoj život bio lakši, obitelj počiva na međusobnom uvažavanju, povjerenju, brizi, odanosti i ljubavi. Vjerujemo da su to vrijednosti i ideali koji omogućuju rast i razvoj zrelih, sretnih i stabilnih ljudskih bića. Savršeno nam je svejedno o kojim je obiteljima riječ: jednoroditeljskim, višečlanim, istospolnim. Obitelj su i parovi koji su se odlučili na život bez djece, isto kao što su obitelj razvedeni roditelji koji zajednički skrbe o svojem djetetu, a obitelj je i čitav niz obitelji koje već danas u tišini žive u istospolnim zajednicama u kojima odgajaju djecu.

Što se pak tiče komentara da dijete treba i oca i majku, kao udruga smatramo da dijete treba ljude koji ga vole. Ponekad su to otac i majka, ponekad su to bake i djedovi, ponekad je to uža i šira obitelj, a ponekad su to dvije majke ili dva oca, ili samo jedna majka i jedan otac. Mnogo je mogućnosti, sve su jednako vrijedne i jednako važne sve dok počivaju na ljubavi.

Vjerujemo da ove izjave dajete jer jednostavno niste bili u prilici vidjeti kako izgleda odrastanje djece u domovima. Vjerujemo da nemate bliskih iskustava s ostavljenom, zlostavljanom ili zanemarivanom djecom. Vjerujemo da nikad niste imali priliku objasniti takvoj djeci zašto ne postoji obitelj za njih.

Mnogo je domova u Hrvatskoj, svi su prepuni djece koja očajnički traže nekoga tko bi ih volio. Preporučujemo vam da prije sljedećeg javnog nastupa u kojem ćete promovirati isključivost koja je suprotna samom temelju hrvatskog Ustava – i temelju ustava svih demokratskih i civiliziranih država ovog svijeta – provedete jedan dan s tom djecom, čujete iz njihovih usta njihove želje i potrebe i onda pokušate – samoj sebi ako nikome drugome – reći da je ideologija koju zastupate stvarno ideal zaštite obitelji.