U fokusu

Uspješni volonterski centri

Prekogranično umrežavanje volontera za lokalni razvoj

Prekogranično umrežavanje volontera za lokalni razvoj

U okviru projekta “Prekogranično umrežavanje volontera za lokalni razvoj” održan je dvodnevni Evaluacijski sastanak novoosnovanih lokalnih volonterskih centara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U organizaciji Agencije lokalne demokracije iz Siska i Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka, sastanku koji je održan  15. i 16. studenog 2013.  u hotelu Panonija u Sisku, prisustvovalo je 20 sudionika iz Siska, Karlovca, Ozlja, Vrginmosta, Banja Luke, Gradiške i Laktaša.

“U sedam mjeseci postojanja, lokalni volonterski centri ostvarili su važan utjecaj  na korisnike volonterskih programa, osobito u socijalizaciji pripadnika ranjivih i marginaliziranih skupina. Mnogi od korisnika su se i sami uključili u volontiranje” – rekla je organizatorica sastanka ispred ALD Sisak Paula Raužan. Po njenim riječima, sastanak je bio izuzetno uspješan, neki od partnera po prvi put sudjeluju u prekograničnoj suradnji, a zahvaljujući projektnim aktivnostima, počeli su planiranje buduće suradnje.

Projekt se bliži kraju, povodom čega se 26. studenog 2013. planira i tiskovna konferencija na kojoj će se predstaviti svi rezultati ostvareni tijekom trajanja projekta.

Projekt “Prekogranično umrežavanje volontera za lokalni razvoj”  financiran je od Europske unije kroz IPA Prekogranični program Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013 i dijelom sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provode OKC BL i Agencija lokalne demokracije Sisak u suradnji s udrugama Most  iz Gradiške, Centrom za djecu,mlade i porodicu Laktaši, Lokalnom akcijskom grupom Vallis Colapis iz Ozlja i Suncokretom-centrom za razvoj zajednice iz Vrginmosta. Cilj projekta je unapređenje dostupnosti servisa u lokalnim zajednicama u pograničnom području  kroz uspostavljanje četiri lokalna volonterska centra: dva u Bosni i Hercegovini (Gradiška i  Laktaši) i dva u Hrvatskoj (Ozalj i Vrginmost).