U fokusu

Poruka s festivala

7. Vox Feminae festival završio s velikim ‘PROTIV’

7. Vox Feminae festival završio s velikim ‘PROTIV’

Projekcijom filma Intersexion sinoć je u Kinu Europa završen 7.Vox Feminae festival. Iako je običaj festival zatvoriti proglašenjem pobjednica i pobjednika, organizatori su odlučili da je referendum o braku najbolja prilika da se pokaže tko su dobitnici, a tko gubitnici.

Budući da Vox Feminae  promiče različitost, toleranciju te prava žena i pripadnica/ka LGBTQ skupina, organizator festivala, udruga Prostor rodne i medijske kulture K- zona, ovo je petodnevno druženje odlučio završiti pozivom da se 1. prosinca izađe na referendum i na referendumsko pitanje odgovori s “PROTIV”. Platforma Vox Feminae je svoj stav jasno iznijela i putem reklamnog panoa na ulazu u Kino Europa, na kojem umjesto festivalskog vizuala centralnu poziciju zauzima upravo znak ” PROTIV”.

 Kroz pet festivalskih dana od 14. do 19. studenog na brojnim zagrebačkim lokacijama se predstavilo više od 25 inicijativa te aktivističkih i umjetničkih projekata iz Slovenije, Hrvatske,  Bosne i Hercegovine, Srbije,  Velike  Britanije i Švedske. Također su održane promocije knjiga Mučenice Želimira Periša, Do isteka zaliha Nore Verde , roman Parabajka Ivane Kovačić, predstavljen je film Danijele Stanojević Jezik, rod i spol, te je otvorena izložba Tražim posao Milijane Babić, koja se može posjetiti do 30. studenog u Galeriji Nova.  

Filmski dio festivala obilježila je hrvatska premijera filma Za one koji ne mogu da govore redateljice Jasmile Žbanić. A u sklopu filmskog programa prikazano  je i 18 srednjometražnih i dugometražnih filmova, od kojih je pet recentnih naslova, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva, te četiri kratkometražna filma hrvatskih autorica, Slonovi redateljice Daine Pusić, animirani film Bla  Martine Meštrović, igrani film Mali debeli rakun Barbare Vekarić  i Pragovi Dijane Mlađenović. Osim za filmske projekcije posljednji dani festivala su bili rezervirani za sastanke Mreže kulturnih rodnih praksi, bavljenje njihovom vidljivošću te razvojem nezavisnih medija.

Organizator festivala, udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva kroz platformu Vox Feminae, odnosno istoimeni festival i portal, te video produkciju, edukacije i savjetovanje.

Festival se održao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreb, Zaklade “Kultura nova”, Francuskog instituta i Veleposlanstva SAD-a.