U fokusu

Predstavljeni rezultati projekta 'Prekogranično umrežavanje volontera za lokalni razvoj'

Rad za bolje i plemenitije društvo

Rad za bolje i plemenitije društvo

U utorak, 26. studenog u sisačkom hotelu Panonija voditeljica Agencije za lokalnu demokraciju Sisak (ALD), Paula Raužan predstavila je rezultate provedbe projekta ‘Prekogranično umrežavanje volontera za lokalni razvoj’ koji je financiran od Europske unije kroz IPA – Prekogranični program Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. Projekt je dijelom sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provode ga ALD Sisak i Omladinski komunikativni centar (OKC) Banja Luka, s četiri partnera i pet suradnika iz Kutine, Petrinje, Ozlja, Vrginmosta, Dervente, Laktaša i Gradiške. U okviru projekta, koji je trajao nešto manje od godine dana, otvorena su četiri volonterska centra: Vrginmost, Ozalj, Laktaši i Gradiška.

“Stvarni rezultati nadmašili su planirana  očekivanja”, naglasila je Paula te dodala: “U mjesecima trajanja projekta planirali smo da će se u rad lokalnih volonterskih centara uključiti oko 20 institucija ili udruga koje bi koristile usluge volontera, no uključeno ih je 48. Također, planirali smo da će novootvorena 4 volonterska centra organizirati 20 volonterskih programa, a do sada je organizirano i provedeno 70 programa. Od planiranih 100 građana koji bi se uključili u programe, uključeno ih je 385. Umjesto 200 krajnjih korisnika koji bi imali koristi od spomenutih programa koristi je imalo 4190 korisnika. Od planiranih 5600 sati, volonteri su odradili 15.889 sati. Kako se u današnje vrijeme sve vrti oko novca i vrijednosti nečijeg rada izraženog u novcu, rad volontera se često ne cijeni dovoljno. Postavlja se pitanje zašto netko pristaje raditi besplatno. Odgovor glasi: Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi. A volontiranjem svijet postaje ljepše mjesto”, završila je svoj govor Paula.

Vanja Kukrika, projektna koordinatorica iz OKC, Banja Luka rekla nam je kako sa ALD-om surađuje već tri godine. Suradnja je vrlo uspješna i vrlo brzo je došlo do međusobnog razumijevanja, jer se “radi o sličnom mentalitetu i sličnim problemima koji nas vežu, a kroz ovakvu suradnju učimo se i toleranciji”, naglasila je Vanja, te dodala: “Nije isto ono što se prezentira u medijima onome što je u stvarnom životu. Kroz međusobnu suradnju razbijaju se stereotipi među građanima. Volonteri su ljudi koji daju veliki doprinos građanima. Njihov rad je rad za bolje i plemenitije društvo.”

Vanja je na kraju svog izlaganja poslala i jednu poruku koja glasi:” Neka se i mediji uključe u aktivnosti volontiranja, jer će tako saznati stvarni život ljudi. Na ovaj način će i mediji lakše prezentirati tople ljudske priče, a ne samo crnilo i spektakle. Volontiranje također otvara i neke nove mogućnosti i dakako, nova poznanstva”. završila je Vanja.