U fokusu

Korak unazad za ženska prava u Afganistanu?

Afganistanska vlada razmišlja o vraćanju javnog kamenovanja kao kazne za preljub

Afganistanska vlada razmišlja o vraćanju javnog kamenovanja kao kazne za preljub

Vraća li se brutalna pravda u talibanskom stilu u Afganistan?

Organizacija Human Rights Watch pozvala je vladu te zemlje u ponedjeljak da odbije prijedlog zakona koji propisuje kamenovanje do smrti preljubnika.

“To je apsolutno šokantno da bi 12 godina nakon pada talibanske vlade, Karzaieva uprava mogla vratiti kamenovanje kao kaznu”, rekao je Brad Adams, direktor za Aziju u Human Rights Wathcu. “Afganistanski predsjednik Hamid Karzai treba pokazati barem osnovno poštovanje za ljudska prava i odbiti taj prijedlog”, dodao je Adams.

Guardian izvještava kako se razmatra još jedna kazna, a to je šibanje.

Human Rights Watch je pozvao međunarodne institucije da iskoriste svoj utjecaj i uvjere Karzaija da odbaci prijedlog. Također su kazali kako Nacrt prijedloga zakona odmjerava oštre kazne za muškarce i žene koji imaju seksualne odnose prije braka.

Članak 21. Nacrta kaže: “Muškarci i žene koji su počinili preljub kaznit će se na temelju okolnosti jednom od sljedećih kazni: bičevanje, kamenovanje (smrt)”, a članak 23. dodaje da kamenovanje treba biti javno.

Aktivistkinja za ženska prava rekla je kako u Radnoj skupini sudjeluju i ljudi iz Velike Britanije,  SAD-a, UN-a i drugih međunarodnih tijela, te da nadgledaju spor i pokušavaju suspendirati zakon. No, odredbu o kamenovanju stavio je pododbor pod utjecajem šerijatskog prava. To uključivanje u Nacrt znak je upozorenja da se konzervativni suci i zakonodavci osjećaju hrabriji.

“Iako postojeće odredbe šerijata upućuju na fizičke kazne (hudud), oni ne govore konkretno o kamenovanju”, rekla je Wazhma Frogh, izvršna direktorica Istraživačkog instituta za žene, mir i sigurnost, te dodala: “U cijeloj povijesti Afganistana nismo imali službenu kaznu kamenovanjem… vrlo smo zabrinuti zbog povratka talibanizma.”

Abdul Raouf Herawi rekao je kako Nacrt još nije dovršen, ali da doista postoji prijedlog kazne kamenovanjem, “no da bi se kazna izvršila postoji puno uvjeta… na primjer, moraju postojati četiri svjedoka koja su potpuno sigurna, ako postoji samo jedan, onda se kazna ne može provesti”, dodao je Herawi.

Kada Nacrt bude završen i odobren od strane radnog povjerenstva, bit će pregledan od strane Ministarstva pravosuđa, tek tada ide u predsjedničku palaču, a zatim u parlament na konačno usvajanje.

Predstavnik  EUPOL-a, policijske misije EU koji također sudjeluje u reformskoj Radnoj skupni kaže kako se o ‘vraćanju šerijatskog zakona’ nije raspravljalo na odboru.

Američko veleposlanstvo nije željelo komentirati. UN nisu odgovorili na zahtjev za komentar, a Veleposlanstvo Velike Britanije odgovorilo je ‘da će nastaviti surađivati s afganistanskom vladom koja nastoji provesti pravne reforme na način koji je u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava”.