Vijesti

28.11.2013. 13:06:47 - Libela

Znanstveno dokazano:

Djeca istospolnih roditelja su zdravija i bolje se slažu s roditeljima

Znanstvena istraživanja u zemljama koje su prošle javne rasprave o pravu na istospolni brak pokazuju da institucionalna diskriminacija šteti mentalnom zdravlju LGBT osoba te da djeca koja rastu u istospolnim obiteljima, suprotno stereotipnim tvrdnjama protivnika istospolnih brakova, izrastaju u zdrave osobe.

Djeca koju su odgojili istospolni roditelji zdravija su i bolje se slažu s ostatkom obitelji, pokazalo je najveće svjetsko istraživanje djece istospolnih roditelja provedeno ove godine.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 500 australske djece i utvrđeno je da se njihov osjećaj samopouzdanja i vrijeme koje provode s roditeljima ne razlikuju u odnosu na ostatak stanovništva.

No razlika je uočena na skali ukupnog zdravlja i obiteljske kohezije i to u korist djece istospolnih roditelja koja su postizala bolje rezultate i to toliko uvjerljivo da su znanstvenici zaključili da je vjerojatnost slučaja u tim rezultatima manja od 1 naprema 10.000, prenosi huffingtonpost.

Australski znanstvenici ipak nisu uspjeli otkriti koji je tome razlog. Voditelj istraživanja koje je provelo sveučilište u Melbourneu dr. Simon Crouch kaže da se vjerojatno radi o tome da su zbog specifične situacije ti roditelji skloniji više razgovarati o situacijama kojima su djeca bila izložena u školama, poput nasilja vršnjaka ili provokacija i posvetiti tomu puno više pažnje.

"To potiče otvorenost i znači da djeca postaju otpornija", kaže Crouch.

Rezultati toga istraživanja izravno pobijaju teze protivnika istospolnih brakova koji kao argumente protiv njih iznose tvrdnje da su štetna po djecu.

Istraživanje koje je provelo Kalifornijskog sveučilište 2010. o djeci lezbijskih parova pokazalo je da su ona izrasla u psihološki stabilne tinejdžere i imala manje problema u ponašanju.

Opsežno istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Yalea i Harvarda koje je provedeno u jeku uvođenja zabrana istospolnih brakova u SAD-u pokazalo je da je život u saveznim državama s takvim diskriminatornim zakonima imao pogubne posljedice na mentalno zdravlje LGBT osoba.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima 2009. u časopisu American Journal of Public Health, u saveznim američkim državama u kojima je uvedena zabrana istospolnih brakova zabilježeno je veliko povećanje psihičkih problema pripadnika LGBT zajednice, pa je tako registrirano povećanje broja poremećaja raspoloženja za 36,6 posto, tjeskobe za čak 248 posto, zlouporabe alkohola za 42 posto, a porasla je pojava drugog psihičkog poremećaja uz osnovnu bolest za 36 posto.

Istodobno, porast tih poremećaja nije zabilježen kod LGBT osoba koje su živjele u saveznim državama u kojima nije bilo zabrane istospolnih brakova, kao niti među prosječnom populacijom u državama u kojima je uvedena zabrana istospolnih brakova.

Znanstvenici smatraju da su uskraćivanje prava na brak, kao i užarena rasprava u javnosti koja se bavila legitimnošću takvog uskraćivanja prava, mogla stvoriti pritisak na mentalno zdravlje LGBT osoba.

"Ti poremećaji koje karakteriziraju beznađe, kronična zabrinutost i nesanica uobičajeni su psihološki odgovori na nešto što se doživljava kao diskriminacija", navode autori istraživanja. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 34 tisuće osoba od čega je LGBT osoba bilo 577.

Tagovi: djeca, istospolni brakovi, istraživanje, lgbt, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

ja:
ma koje istospolne obitelji? onih par što postoji? molim vas...6
28.11.2013. 17:27
kike:
"Znanstvena"istrazivanja po potrebi.
28.11.2013. 19:38
kike:
u naslovu je takav spin da je to već jadno. U tekstu lijepo piše da su psihičke smetnje veće u državama gdje su istospolni brakovi zabranjeni nego tamo gdje su legalni. No shit, Sherlock. Ko bi reko.
29.11.2013. 10:48
Gazda Petar:
Ovo je totalno sranje i jad.
23.04.2014. 16:03

Stup srama

Iz drugih medija

AEM