U fokusu

Marš uoči referenduma

‘Гласam против’

‘Гласam против’

Oko tisuću građana okupilo se u centru Zagreba na maršu kojim su uoči sutrašnjeg referenduma pozvali građane da glasaju protiv ustavne definicije braka.

Oni su još jednom pozvali građane da glasaju protiv ustavne definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Povorka je prošla centralnim gradskim ulicama, od Cvjetnog trga do sjedišta Vlade i Sabora na Markovom trgu, a cijelu trasu osiguravale su jake snage specijalne policije. 

Među transparentima isticali su se ‘Ustav nije igračka’, ‘Homoseksualnost nije izbor, a mržnja je’, ‘U ime ljubavi’, kao i  ‘Гласam против’.

Na samom počeku prosvjednog marška svi aktivisti i aktivistkinje kao i javne osobe imali su priliku reći nekoliko rečenica o tome zašto će glasati protiv.

“Ovdje smo protiv fašizacije društva. Zbog toga je nemoguće glasati drugačije nego protiv, ne samo zbog gayeva nego i zbog drugih manjina koje će sljedeće biti na udaru ovakve ili sličnih inicijativa”, rekla je Rada Borić  iz Centra za ženske studije, 

Željko Peratović iz inicijative Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku je pak istaknuo kako njegov glas “protiv” nije glas protiv vjernika, nego protiv fašizacije društva. “Na djelu je militantna kampanja koja ima cilj suzbijanja sekularizacije. Prošle je godine to bio napad na Zakon o potpomognutoj oplodnji, onda zdravstveni odgoj. U međuvremenu su se puno bolje organizirali i navlače narod obmanama uz pomoć biskupa koji drže govore pune mržnje”, rekao je Peratović.

Sama povorka okončana je na Markovom trgu, gdje su građani pozvani da glasaju protiv. “Na Markovu trgu razvili smo zastavu jer se upravo ovdje trebalo zaštititi naša prava. Pozivamo sve građane da glasuju protiv, jer ovaj referendum nije ništa drugo nego šikaniranje jedne ionako obespravljene društvene skupine. Ako smo, primjerice, 20 godina u istospolnoj vezi, nemamo pravo posjetiti svog partnera u bolnici, u tom slučaju ne možemo na bolovanje, nemamo pravo nasljeđivanja i mirovine. Ovaj referendum ima za cilj trajno onemogućiti navedene činjenice. Samo je pitanje tko je sljedeći”, rekla je Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra.