U fokusu

Željka Markić ne odustaje

Nova meta napada: Zakon o životnom partnerstvu

Nova meta napada: Zakon o životnom partnerstvu

Željka Markić, najisturenije lice inicijative ‘U ime obitelji’, tvrdi da većina građana na referendumu nije glasala samo za to da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice žene i muškarca, nego da prava koja proizlaze iz braka budu vezana za zajednicu žene i muškarca, prenosi tportal.

“Prema tome, takvi prijedlozi predstavljaju pokušaj da se zaobilaznim putem omogući posvajanje djece u istospolnim vezama”, kaže Markić.

Predloženi Zakon o životnom partnerstvu, o kojem 6. prosinca završava javna rasprava i koji bi se u saborskoj proceduri mogao naći do kraja godine, ne omogućuje istospolnim partnerima zajedničko posvajanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Međutim ako u životnoj zajednici živi dijete kojem je jedan od partnera biološki ili posvojiteljski roditelj, drugi partner ima pravo suodlučivanja o svim pitanjima vezanim uz skrb, odgoj, obrazovanje, zdravlje i uzdržavanje djeteta. Isto tako, drugi partner može od suda zatražiti da ostvaruje roditeljsku skrb nad djetetom zajedno s roditeljima, a u slučaju smrti roditelja partner može od suda zatražiti trajnu skrb nad djetetom.

“Inicijativa ‘U ime obitelji’ očekuje da se ministar Arsen Bauk vrati s prijedlogom zakona koji će biti kvalitetniji od ovog koji je sada iznio. Profesorica Aleksandra Korać Graovac, kao profesorica obiteljskog prava, izašla je iz tima i odbora zbog toga što je javno iznijela sve primjedbe koje se odnose na činjenicu da se kroz ovaj zakon pokušava prenositi roditeljska skrb na treću osobu, što je potpuno nepoznato”, kaže Markić.

Inicijativa ‘U ime obitelji’ očekuje i da će Vlada sve zakone koje bude donosila uskladiti s Ustavom u kojem će uskoro pisati da je brak životna zajednica žene i muškarca.

“Veliki broj tih birača je rekao da je za njih brak životna zajednica žene i muškarca. Ako vi sada pokušavate tumačiti nama, koji smo glasali ‘za’, da smo mi mislili samo na formu, a ne na sadržaj braka, onda nam nastavite to objašnjavati. Baš me zanima tko će vam povjerovati. Birači su vrlo jasno rekli da je brak zajednica žene i muškarca i da takvu zajednicu Ustav treba štititi, kao i ona prava koja iz te zajednice proizlaze. Ako netko sada, ministar Bauk, premijer, ministrica Pusić ili vi kao medij, pokušate reći ili želite interpretirati da bi bilo potpuno prirodno, demokratski, izraz poštovanja prema biračima, da se nameće neki drugi kriterij, da se pravite kao da se to samo odnosi na formu, na naziv, a da sadržaj nije važan, mislim da ste u krivu. Ali o tome će opet prosuditi birači”, istaknula je Markić.