U fokusu

UMJETNIČKI DOPRINOS ZA PRAVEDNIJE I OTVORENIJE DRUŠTVO

Otvoren 11. Human Rights Film Festival

Otvoren 11. Human Rights  Film Festival

facebook

U kinu Europa svečano je otvoren jedanaesti po redu Human Rights Film Festival koji traje sve do 13. prosinca u Zagrebu, a od 17. do 21. prosinca u Rijeci. Dvorana je bila popunjena do zadnjeg mjesta, a u prilog tome svakako ide film redatelja Brune Dumonta kojim je otvoren ovogodišnji festival. Radi se o Camille Claudel 1915,  drami o životu francuske kiparice nominiranoj za Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2013, koju glumi talentirana Juliette Binoche.

{slika}

Camille Claudel provodi u crkvenom sanatoriju gotovo 30 godina. Zatvorila ju je obitelj nakon što je počela pokazivati znakove duševne bolesti uzrokovane ljubavnim razočaranjem,a njezina nastojanja da izađe nikada nisu uslišana. Slike i emocije koje je Bruno Dumont uvrstio u ovaj film nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, i osim što se radi o sjajnom redateljskom djelu, film je jasan prikaz borbe za vlastiti život i prava na njega.

Kao uvertira u Dumontov film, prikazan je dokumentarni film Srđana Keča Bijeg. Priča je vezana uz romsku tematiku koja je bila tema prošlogodišnjeg HRFF-a, a prati život triju Romkinja koje pokušavaju pronaći bolji put unatoč predrasudama i teškoćama s kojima svakodnevno žive. Iskrene i potresne ispovijesti ovih žena svoje mjestu su pronašle već na nekoliko festivala: Sarajevo, DOK Leipzig i Dokufest.

U zanimljivom filmskom programu koji slijedi imat ćete prilike pogledati dvadesetak naslova domaće i inozemne produkcije. Od nagrađivanih se izdvajaju Illo Illo (Cannes- Zlatna kamera), Neznanac na jezeru (Cannes- Queer lav i Un Certain Regard), Psi Lutalice (Venecija- Zlatni miš i posebna nagrada žirija), Povijest moje smrti (Locarna- Zlatni leopard), Sati u muzeju (Locarna- C.I.C.A.E)… Popratna događanja podijeljena su na diskusije, koncerte i izložbu, a sve će biti prikazano na nekoliko lokacija: dvorana Muller kina Europa, Močvara, Medijateka francuskog Instituta, a detaljan program možete pogledati ovdje .

Ono što izdvaja ovaj festival od svih ostalih je veliki značaj autorskom pristupu, bilo da se radi o igranom, dokumentarnom ili eksperimentalnom filmu. Nižu godine uspješnih manifestacija čija programska preporuka govori koliko su protiv diskriminacije, samodopadnosti i lažne slike društva koji prikriva stvarnu situaciju s kojom se svakodnevno borimo. Zalažu se za umjetnost, slobodu govora, maštu koja mijenja svijet… U vremenima u kojima živimo svako pomicanje granica na bilo koji način vrijedno je divljenja i pažnje.

Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan.