Vijesti

11.12.2013. 16:32:56 - Libela

HOMOSEKSUALNOST KAO ZLOČIN

Korak u prošlost: Sud potvrdio zakon koji kažnjava homoseksualnost

(Foto: S.K.)

Nakon svakodnevnih kršenja ženskih ljudskih prava, Indija nastavlja i s gaženjem prava LGBT osoba.

Naime, tamošnji Vrhovni sud potvrdio je u srijedu zakon, naslijeđen iz britanskog zakonodavstva, koji homoseksualnost smatra zločinom.  Odluku suda aktivisti i LGBT osobe s nestrpljenjem su iščekivali ispred zgrade suda, a kad su čuli presudu krenule su suze. "Ovo je jako tužan dan za nas. Sada smo se ponovno vratili na nulu i početke borbe za naša demokratska prava", izjavio je Ashok Row Kavi, aktivist udruge Humsafar Trust, prenosi Crol.

Sud je time srušio presudu suda New Delhija iz 2009. koja je dekriminalizirala homoseksualni odnos.

Tagovi: indija, kažnjavanje, kriminalizacija, lgbtiq prava lgbt prava, ljudska prava, presuda, svijet, vrhovni sud, zabrana

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

zlatan:
Veliki korak nazad za Indiju koja napreduju velikom brzinom unatoč našim predrasudam o toj velikoj, ali nama nedovoljno poznatoj zemlji. Pouzdano znam kada je taj zakon do 2009-te god., bio na snazi da se nije primjenjivao. Bolje reći gotovo nikada. Već krajem osamdesetih je u Mumbaiju (tadašnji Bombay) izlazio prvi gej-magazin za muškarce pod nazivom DOST (dost=prijatelj na jeziku marathi). Ako pogledate gej stranice u Indiji, može se vidjeti da je tamo ta scena prilično živa.
Evo šta mene zanima? Šta će biti sa tim gej stranicama? Hoće li policija to čitati, pa onda masovno hapsiti? Šta sa onim indijskim glumcima koji su se javno autali, ili pak sa onim javnim ličnostima za koje se zna da su istospolne orijentacije? Hoće li biti uhićeni i osuđeni?
Očiti je da je taj zakon pucanj u prazno, jer nije mi jasno kako će se provoditi. Inače pred nekoliko dana u više indijskih velegradova održani su gej pridevi. A održavali su se i prije 2009-te dok je zakon bio na snazi. Ima snimaka na youtubeu, jasno se vidi da nije intervenirala ni policija, a nije bilo ni otpora lokalnog stanovništva (mislim prije 2009 godine dok je zakon bio na snazi).
Ovu presudu je pročitao neki stari sudac koji odlazi u mirovinu, očito neki stari izlapjeli bezveznjak koji nema pojma o realnom životu.
Također je bila vijest da taj zakon mora potvrditi i savezni parlament. I do sada je u najsjevernijoj indijskoj državi Đamu i Kašmir bila kažnjiva muška istospolnost, ali nije mi poznato koliko se primjenjivala. Vjerojatno znate da je Đamu i Kašmir jedina indijska država u kojoj su muslimani većina. Paralela je očita, sa islamom mislim.
11.12.2013. 18:14
Za:
Sve zločine treba procesuirati i kazniti. Sve žrtve naći. Da je to učinjeno danas vjerujem ne bi bilo problema sa ćirilicom.
11.12.2013. 18:41
Za:
Komentar na krivom mjestu.
11.12.2013. 18:43
Za:
Mi bi željeli biti veći katolici od pape s jedne strane i veći demokrati od " razvijenih" s druge strane. Mene zanima zašto su na libeli stavili članak o Indiji a zaboravili staviti članak o odluci Vrhovnog suda Australije o homoseksualnom braku? Indija je dovoljno nerazvijena da bi bila osuđivana?
13.12.2013. 19:42

Iz drugih medija

AEM