U fokusu

'tko ti daje pravo da odlučuješ o mom tijelu?'

Direktan napad na reproduktivna prava: Ko ti daje pravo?

Direktan napad na reproduktivna prava: Ko ti daje pravo?

Ko ima pravo da odlučuje o tvom telu? Ko ima pravo da registruje tvoje lične odluke?

Kampanja Ko ti daje pravo?, pokrenuta u Srbiji u produkciji IPAK.Centra, u suradnji s festivalom feminističke kulture i akcije BeFem, nastala je iz potrebe da se problematizira konzervativna odredba usvojenog Zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu djece, trudnica i rodilja.

Odredba nalaže da se trudnicama koje abortiraju, imaju spontani pobačaj ili mrtvorođenu djecu obustavi zdravstvena zaštita i da se njihovi povjerljivi podaci dostavljaju Republičkom Zavodu za zdravstveno osiguranje.

“Sporna odredba tog zakona podrazumijeva sistematsko praćenje žena koje su abortirale, imale spontani pobačaj ili mrtvorođenu djecu, a posljedica te odredbe je potencijalno osnivanje tzv. nacionalnog registra žena koje su abortirale, kao i sistematsko zavođenje, dodatna kontrola od strane zdravstvenih radnika/ica i uvođenje dodatnih birokratskih procedura. Indikativno je da se prijedlog ovog Zakona smjestio u bliski kontekst nedavnog angažmana Srpske pravoslavne crkve, njenim uključivanjem u savjetodavnu sferu po pitanju prekida trudnoće i sveprisutnim političkim porukama koje se tiču pada nataliteta i protiv mjera koje bi to usjpešno sprečile, najpre registracijom žena koje nisu isporučile ‘živo nacionalno tijelo’. Nedavna izjava patrijarha Irineja prilikom posjete Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front dodatno čini ovu, često prešućivanu, odredbu Zakona opasnom”, priopćili/e su iz IPAK.Centra.

Centar za istraživanja kultura, politika i identiteta (IPAK.Centar) poziva sve relevantne državne i nevladine instance da pruže podršku i podijele odgovornost za zakon koji bi označio tijelo žene kao rodiljno, materinsko, abortirano ili pobačajno. Riječ je o odredbi koja društvenu ulogu žene svodi na uspješnu proizvodnju nacionalnog tijela i time je svodi na izloženo, popisano tijelo ukoliko kriterima uspješnosti nije zadovoljen, i koji direktno dovodi u pitanje ustavna prava žena na zaštitu povjerljivosti podataka o osobnosti.