Vijesti

18.12.2013. 12:41:19 - crol/Libela

i obama je s nama

I američki državni vrh bojkotirat će Zimske olimpijske igre u Rusiji

Aktivističke oči svijeta dugo su bile uprte u potez Obamine administracije oko Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Odgovor je konačno stigao, i to u najboljem mogućem obliku, prenosi crol.hr.

Barack Obama odlučio je zajedno sa svojom suprugom Michelle Obamom, bojkotirati Igre, a isto će učiniti i njegov prethodnik, George W. Bush, i aktualni potpredsjednik Joe Biden. Kako bi poslao još jasniju poruku svom kolegi Vladimiru Putinu, u američkoj delegaciji šalje dvije deklarirane lezbijke i vrhunske sportašice.

Jedna od njih je teniska legenda Billie Jean King koja je počašćena predsjednikovim pozivom. "Iznimno sam ponosna što ću predstavljati LGBT zajednicu i podržati sve sportaše i sportašice koji će se natjecati u Sočiju. Nadam se da će ove Olimpijske igre biti prekretnica za globalno prihvaćanje svih ljudi", izjavila je polaskana King.

I dok će King nazočiti svečanom otvaranju Igara, hokejašica Caitlin Cahow, prisustvovat će zatvaranju najprestižnijeg sportskog događaja, javlja The Guardian.

 

SAD kao simbol borbe za prava LGBT osoba

Iako se u Obaminom priopćenju nisu eksplicitno naveli homofobni ruski zakoni kao razlog bojkota, iz njegove se poruke jasno može razaznati da je riječ upravo o aktualnim događanjima u ovoj zemlji. U objašnjenju se, među ostalim, navodi kako će "američka delegacija prestaviti svu raznolikost koju simboliziraju Sjedinjene Američke Države i pokazati svijetu američke vrijednosti, timski duh i predanost".

Kao službeni razlog nedolaska državnog vrha naveli su "preopterećen raspored" koji predsjedniku "onemogućava odlazak na Igre". S obzirom na to da je ovo prvi takav potez jedne američke vlade u posljednjih 13 godina, nekako smo skeptični oko navedenog službenog razloga.

Glasnogovornik vodeće američke organizacije za ljudska prava Human Rights Campaign, Michael Cole-Schwartz, pozitivno je iznenađen ovim potezom predsjednika. "Nadamo se da će ruski narod i cijeli svijet doživjeti ovo kao poruku da SAD prihvaća različitosti i poštuje borbu za ljudska prava i prava LGBT osoba", kazao je on.

 

Obama se tako pridružio njemačkom predsjedniku, Joachimu Gaucku, francuskom Francoisu Hollandeu, pa i hrvatskom, Ivi Jospoviću, koji je svoj dolazak otkazao zbog "financijskih neprilika".

Uz Billie Jean King i Caitlin Cahow, u američkoj delegaciji naći će se i bivša ministrica nacionalne sigurnosti Janet Napolitano, američki veleposlanik u Rusiji Michael McFaul, klizač Brian Boitano i Obamin savjetnik Rob Nabors.

Podršku LGBT osobama u Rusiji pružili su i aktivisti i aktivistkinje iz Hrvatske, prosvjedom pred ruskom ambasadom obilježivši tako svjetski Coming out day, 11. listopada. Solidarnost s LGBT osobama u Rusiji iskazalo je tada tridesetak aktivista i aktivistkinja koji su se odazvali na poziv Zagreb Pridea i LGBTIQ Inicijative Filozofskog fakulteta "AUT".

Tagovi: lgtbiq, ljudska prava, obama, rusija, svijet, zimske olimpijske igre

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
Mene zanima kako će taj ljubitelj ljudskih prava Obama i oni koji ga veličaju objasniti nedavno ubijanje civila bespilotnim letjelicama u Jordanu? I kako će objasniti stotine tisuća žrtava američkog i NATO imperijalizma u Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Jordanu.............?
Imaju oni objašnjenje, Ameri kažu sorry, zabunili smo se, nećemo više. Dakako do idućeg puta kada će opet za svadbenu povorku reći da su talibani koje treba pobiti.
Licemjerju Amerikanaca nema ravnih u Svemiru, je li tako?
A kada će Obama ili tkogod već bio, američkim starosjediocima one rezervate preobraziti u savezne države? Ili barem u autonomne pokrajine u okviru saveznih država SAD/USA? I dati im američkim Ustavom mogućnost da imaju pravo na samoopredjeljenje uključujući pravo na otcjepljenje? Moš mislit!
Samo politički nepismene i naivne osobe misle da Obama ne ide zbog gejeva na Olimpijadu. Pozadina je politička, jer to je osveta Putinu za Siriju, za Iran, za Ukrajinu, osveta zbog toga što je na vlasti i što je uspio konsolidirati Rusiju. Jer madame Albraight, bivša ministrica vanjskih poslova SAD je javno govorila još pred petnaestak godina, da Rusija ne zaslužuje vladati tolikim prostranstvom i prirodnim bogatstvom. Znači dajte budite naša kolonija, dajte to nama.
Ja nipošto ne branim Putina, baš me briga za njega ili tkogod bio na čelu RF. Meni se najviše gadi taj zapadni, prvenstvo američki licemjerni cinizam i bahatost. Ti Amerikanci moraju shvatiti da je prošlo doba ograničenog suvereniteta država.
Ili možda nije prošlo? Nije jer kao što vidimo i naš Josipović ne ide, kao da mi imamo slobodnu i nezavisnu politiku, moš mislit!
18.12.2013. 14:20

Stup srama

Iz drugih medija

AEM