Vijesti

13.01.2014. 23:59:22 - Libela

kazne do 14 godina zatvora

Nigerijski predsjednik potpisao zakon koji kriminilizira istospolne veze

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan potpisao je u ponedjeljak zakon koji kriminalizira istospolne veze.

Zakon, koji predviđa kaznu do 14 godina zatvora te zabranjuje homoseksualne brakove, 'nemoralne' istospolne veze i članstvo u gej udrugama, parlament je donio u svibnju prošle godine, ali ga je Jonathan dosad odbijao potpisati zbog pritiska Zapada da se poštivaju ljudska prava.

Kako su navele nigerijske vlasti, više od 90 posto tamošnjeg stanovništva se protivi istospolnom braku jer su takve zajednice 'suprotstavljene religijskim i kulturološkim vjerovanjima'.

Amnesty International je odmah ovu odluku nazvao diskriminatornom te upozorio na katastrofalne posljedice po život gejeva i lezbijki u Nigeriji.

Podsjetimo, ni dosad situacija u Nigeriji nije bila bajna. Štoviše, homoseksualnost u Nigeriji zabranjena je i po sadašnjem saveznom zakonu, ali novi zakon pojačava obračun s homoseksualcima i lezbijkama koji su prisiljeni tajiti svoje sklonosti.

Tagovi: ilegalno, istarska županija, istospolni likovi han solo, kazna, kriminalizacija, lgbt brak, lgbtiq prava, ljudska prava, nigerija, prava lgbt osoba, svijet, zabrana pušenja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM