Vijesti

21.01.2014. 00:04:51 - Ivana Turudić

žele izuzeće iz zdravstvenog osiguranja

Pučka inicijativa u Švicarskoj napada financiranje pobačaja

Volksintiative (pučka inicijativa) u Švicarskoj tvrdi da je pobačaj privatna stvar koju bi žene trebale financirati same. Kritičari upozoravaju na posljedice koje bi takva odluka imala po žene slabijeg imovinskog statusa. Podaci iz 2012. govore da je većina trudnoća žena između 15 i 44 godine prekinuta lijekovima, dok je ostatak od 33 posto prekinut kirurškim putem.  Konstantin Dedes, predstojnik Klinike za  ginekologiju u Sveučilišnoj bolnici Zurich tvrdi kako je je prekid trudnoći rizičniji što je trudnoća više odmakla. Većina pobačaja napravljena je najkasnije u osmome tjednu trudnoće. Prekidi pomoću lijekova mogu dovesti do zdravstvenih posljedica, poput vaginalnog krvarenja, što se može dogoditi i kod prekida trudnoće kirurškim putem. Moguće su infekcije i ozljede maternice te druge posljedice.

Zbog svih tih razloga smatra se da je bilo koji način prekida trudnoće potrebno izvršiti uz nadzor liječnika, što naravno, ima i svoju cijenu. Prekid trudnoće lijekovima, uz liječnički nadzor, košta u Švicarskoj između 600 i 1000 franaka. Operacija košta  između 1500 i 2000 franaka, navodi Anne-Marie Rey, voditeljica Abtreibungs-Fachgruppe (grupa stručnjaka o pobačaju) Apac-Suisse  i internetske stranice  Infostelle Schwangerschaftsabbruch (informativna stranica o prekidu trudnoće). Anne-Marie upozorava posebice na problem žena koje ne zarađuju mnogo, kao i na porast neželjenih trudnoća kod mladeži koja se ne usudi o tome niti govoriti

Pogled u Austriju gdje je pobačaj legalan, ali skup pokazuje što bi se moglo dogoditi. Volksinitiative je unatoč tome optimistična. Juergen Stahl, švicarski parlamentarac u Initiativpostu iz lipnja 2013. piše kako model samostalnoga plaćanja koji postoji u stomatologiji u Austriji funkcionira bez komplikacija.

Austrijski pak ginekolog Christian Fiala kojega se često citira, upozorava na činjenicu da su zbog skupoće pobačaja žene prisiljene otići nekvalificiranim liječnicima i izložiti svoje zdravlje opasnosti kako bi izvršile pobačaj po nižoj cijeni. Posljedice po zdravlje žena do kojih onda dolazi moraju biti liječene ponovno novcem kojim raspolažu bolnice. Uglavnom se radi o ženama izeđu 20 i 24 godine, jer je u toj skupini pobačaj najčešći. Od svega je najjeftinija prevencija, smatra Fiala. Kontracepcija bi trebala biti dostupna iz bolničkih blagajni.

Tagovi: inicijativa, pobačaj, švicarska, zabrana, zdravstveno osiguranje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

Ivana:
Pobačaj treba zabraniti!
22.01.2014. 22:26
zlatan:
Dakako da pobačaj ne treba zabraniti, to je jedan primitivan stav. Ono šta je potrebno jest to, da mlade (i ne samo mlade!) ljude treba obrazovati. Da ne bude neželjene trudnoće, da planiraju svoje obitelji, da razmišljaju gornjom, a ne donjom glavom. Pa će i potreba za pobačajem biti svedena na minimum. Svaki drugi stav je zločinački, prepun onog zla koji kipti iz same koštane srži.
A što kada je majka bolesna i ne smije iznijeti trudnoću do kraja? Kao onaj slučaj u Irskoj. Kada je žena umrla zajedno sa već mrtvim plodom, ali pobačaj nije smio biti obavljen. U licemjernoj katoličkoj Irskoj. Znači ako je plod već mrtav, neka umre i majka mrtvog nerođenog djeteta, jer pobačaj je po tim prdonjama zločin.
A je li zločin što je ta žena umrla jer joj nitko nije smio napraviti pobačaj? Je li to u skladu sa kršćanskom (dakle i katoličkom) uljudbom: ljubi bližnjega svoga? Moš mislit, sve pršti od ljubavi! Pršti, ali ne od ljubavi, već od mržnje i zla.
23.01.2014. 14:31
za:
Nema tu pomoći.Ne razumijem da li katolici (vjernici) ne razumiju ili opravdavaju sva zlodjela koja je crkva činila i čini kako bi pod svaku cijenu spoznali svi "apsolutnu istinu" i kako bi nametnuli svoj "moralni autoritet".Jeste li vi svijesni da su prvi zločini započeli u Rimskom carstvu gdje su sve vjernike i svećenike drugih
religija najokrutnije i najkrvoločnije zlostavljali, zatim Križarski ratovi, inkvizicija, pokrštavanje Amerike, vjerski ratovi između protestanata i katolika, krvava Bartolomejska noć, pranje novca mafiji, pedofilske afere, grobovi djece ispod oltara ili zazidani u zidove crkvi.Je li moguće da to smatrate "moralnim autoritetom" i da ne možete svojim mozgom razlučiti razliku između dobra i zla.
23.01.2014. 17:46
zs:
Je li moguće da se prozivate pravednicima i da ostale prozivate za grijehe i prijetite tamo nekim paklom u
kojem rade roštiljadu s griješnicima?
Ja se više ne mogu ni zezati, zlo mi je od ovih "pravednika".
23.01.2014. 18:26
za:
Zs je za
23.01.2014. 18:28

Iz drugih medija

AEM