U fokusu

žele izuzeće iz zdravstvenog osiguranja

Pučka inicijativa u Švicarskoj napada financiranje pobačaja

Pučka inicijativa u Švicarskoj napada financiranje pobačaja

Volksintiative (pučka inicijativa) u Švicarskoj tvrdi da je pobačaj privatna stvar koju bi žene trebale financirati same. Kritičari upozoravaju na posljedice koje bi takva odluka imala po žene slabijeg imovinskog statusa. Podaci iz 2012. govore da je većina trudnoća žena između 15 i 44 godine prekinuta lijekovima, dok je ostatak od 33 posto prekinut kirurškim putem.  Konstantin Dedes, predstojnik Klinike za  ginekologiju u Sveučilišnoj bolnici Zurich tvrdi kako je je prekid trudnoći rizičniji što je trudnoća više odmakla. Većina pobačaja napravljena je najkasnije u osmome tjednu trudnoće. Prekidi pomoću lijekova mogu dovesti do zdravstvenih posljedica, poput vaginalnog krvarenja, što se može dogoditi i kod prekida trudnoće kirurškim putem. Moguće su infekcije i ozljede maternice te druge posljedice.

Zbog svih tih razloga smatra se da je bilo koji način prekida trudnoće potrebno izvršiti uz nadzor liječnika, što naravno, ima i svoju cijenu. Prekid trudnoće lijekovima, uz liječnički nadzor, košta u Švicarskoj između 600 i 1000 franaka. Operacija košta  između 1500 i 2000 franaka, navodi Anne-Marie Rey, voditeljica Abtreibungs-Fachgruppe (grupa stručnjaka o pobačaju) Apac-Suisse  i internetske stranice  Infostelle Schwangerschaftsabbruch (informativna stranica o prekidu trudnoće). Anne-Marie upozorava posebice na problem žena koje ne zarađuju mnogo, kao i na porast neželjenih trudnoća kod mladeži koja se ne usudi o tome niti govoriti

Pogled u Austriju gdje je pobačaj legalan, ali skup pokazuje što bi se moglo dogoditi. Volksinitiative je unatoč tome optimistična. Juergen Stahl, švicarski parlamentarac u Initiativpostu iz lipnja 2013. piše kako model samostalnoga plaćanja koji postoji u stomatologiji u Austriji funkcionira bez komplikacija.

Austrijski pak ginekolog Christian Fiala kojega se često citira, upozorava na činjenicu da su zbog skupoće pobačaja žene prisiljene otići nekvalificiranim liječnicima i izložiti svoje zdravlje opasnosti kako bi izvršile pobačaj po nižoj cijeni. Posljedice po zdravlje žena do kojih onda dolazi moraju biti liječene ponovno novcem kojim raspolažu bolnice. Uglavnom se radi o ženama izeđu 20 i 24 godine, jer je u toj skupini pobačaj najčešći. Od svega je najjeftinija prevencija, smatra Fiala. Kontracepcija bi trebala biti dostupna iz bolničkih blagajni.