Vijesti

27.01.2014. 22:49:07 - STav

A gdje su nadležne gradske službe?

Splićani čiste grad od fašističkih simbola

Građani i građanke Splita  okupljeni oko stranice Prijavi fašističke simbole u Splitu u nedjelju su započeli sa čišćenjem grada, i to na prostoru Dubrovačke ulice u Splitu. "Zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola (koji nažalost postaju i sastavnim elementima tzv. murala, što znači da nije riječ o slučajnim šaranjima politički nezrelih buntovnika) od strane gradske vlasti, koja pod svojim okriljem ima komunalnu službu, koja bi trebala biti dužna sama uklanjati sve simbole s javnih površina, a u prvom redu one inspirirane zabranjenim znakovljem, otvoreno izlazimo u javnost", stoji u njihovom priopćenju.

Također naglašavaju kako je ovo tek prva u nizu akcija, a građanima i građankama, koji bi se pridružili njihovoj akciji, poručuju da im se jave preko Facebooka ili se sami organiziraju. Naglašavaju kako djeluju anonimono nastojeći na taj način izbjeći moguće povezivanje i zloupotrebu s ikakvim dnevnopolitičkim djelovanjem.

"Inspirirani smo isključivo željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje, pogotovo obzirom na činjenicu da priličan broj mladih ljudi koji slijede radikalne ideologije to rade bilo iz tradicijskih razloga obitelji, bilo iz pukog bunktovništva potpuno lišenog osnovnih znanja o njihovom zločinačkom karakteru i bez izgrađene političke svijesti. No, koji god razlozi bili, ta simbolika i manipulacija koja se preko nje vrši ne smije se mirno promatrati. Šutnja je zlato samo onima kojima je do zlata stalo: nama je stalo do pravednijeg, odgovornijeg i antifašističkog društva slobode", kažu.

Iako je akcija vrlo pohvalna, bilo bi dobro da bude posljednja te da nadležne gradske službe obave posao za kojih ih građani i građanke plaćaju.

Tagovi: aktivizam, fašizam, građani, građanke, policija, simboli, split

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

za:
Prema Zakonu o javnom okupljanju sudionicima mirnog okupljanja i javnog prosvjeda zabranjeno je nositi odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili potiče na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.
Meni je to sa zabranjenim znakovljem potpuno glupo.
Svastika je kao simbol u povijesti imala stoljećima pozitivno značenje i to u mnogim kulturama sve dok nacisti nisu počeli koristiti ovaj simbol. Suprotno tomu znak PEACE koji je danas simbol mira u povijesti je poznat kao Neronov križ i bio je simbol uništenja kršćanstva ( Neron je mučenički ubio apostole Petra i Pavla) i runa Algiz koja je obrnuta predstavljala opasnost. Što znači da simboli koji su nekada imali negativan kontekst danas mogu imati sasvim novo značenje i obrnuto. Zabranom te simbolike kroz vrijeme se onemogućuje mjenjanje značenja.
28.01.2014. 09:19
:
@za
Ti si jedina osoba koja priča gluposti, potpuno neistinite, revizionističke gluposti.
28.01.2014. 14:11
za:
Ako ja reinterpretiram ti interpretiraj, možda tako nešto i razjasniš ili objasniš.
28.01.2014. 15:54

Iz drugih medija

AEM