U fokusu

Prosvjed u Madridu

“Vlakom slobode” protiv ukidanja prava na pobačaj

“Vlakom slobode” protiv ukidanja prava na pobačaj

Pobornici/e pobačaja, kojima se pridružila skupina žena pristigla “vlakom slobode”, prosvjeduju u Madridu protiv nacrta zakona kojim se gotovo ukida pravo na pobačaj. 

“Vlak slobode koji je jučer krenuo iz Gijona, na sjeveru Španjolske, kreće se prema Madridu preko Valladolida, gdje je otvorena Konvencija vladajuće Narodne stranke, kako bi konzervativnom ministru Albertu Ruizu Gallardonu rekla da ne želimo da dira zakon iz 2010.”, objasnila je Begona Pinero, glasnogovornica feminističke organizacijeAsturies Las Comadres, koja je pokrenula ideju o putovanju.

Sadašnji zakon, izglasan pod bivšom socijalističkom vladom, dopušta pobačaj do 14. tjedna trudnoće za sve žene bez opravdavanja te do 22. tjedna u slučaju malformacije fetusa ili teške tjelesne i psihičke opasnosti po majku. “Mi smo žene slobodne i u stanju odlučiti kada želimo biti majke”, ocijenila je Begona Pinero.

Drugdje u Europi predviđaju se također prosvjedi, posebno u Parizu i Londonu. U Parizu će sudionici hodati do španjolskog veleposlanstva. Prosvjedi se organiziraju i u Bordeauxu, Marseilleu, Nantesu, Strasbourgu i Toulouseu, a okupljanja u još tridesetak gradova, javlja francuska udruga Osez le feminisme.

Brojne udruge, sindikati ili ekološke i ljevičarske političke stranke podržavaju pokret. Španjolska vlada Mariana Rajoya odobrila je nacrt zakona koji ukida pobačaj u Španjolskoj osim u slučaju dokazane opasnosti po život ili tjelesno i psihološko zdravlje žene, te nakon prijavljena silovanja.