U fokusu

Francuska vs Španjolska

Francuska odobrava bezuvjetan pristup pobačaju

Francuska odobrava bezuvjetan pristup pobačaju

Dok je u Španjolskoj vlada Mariana Rajoya odobrila nacrt zakona koji ukida pobačaj, osim u slučaju dokazane opasnosti po život ili tjelesno i psihičko zdravlje žene, te nakon prijavljena silovanja, Francuskinje će vjerojatno dobiti bezuvjetan pristup postupku nakon izmjena i dopuna trenutnog zakona o pobačaju koji je donesen od strane Narodne skupštine prošlog tjedna.

Do sada, francuski je zakon jamčio svim “trudnicama koje su u teškom položaju” pravo na prekid trudnoće. Novi tekst zakona navodi da “žena ima pravo izbora hoće li ili neće nastaviti s trudnoćom.”

Pristup pobačaju u Francuskoj je uglavnom bio neograničen do 12. tjedna trudnoće, a u stvarnosti se rijetko žene tražilo da prolaze bolnu proceduru dokazivanja zašto to čine.

Protivnici novog, liberalnog, zakona osudili su ga kao ‘trivijalizaciju pobačaja’.

Međutim, Barbara Romagnan, francuska zastupnica objašnjava: “Već je dovoljno bolno za ženu da prolazi kroz takav postupak. Nama nije prioritet dokazati njezinu nesreću. Pobačaj je pravo svake žene, a ne samo one koja se nađe u nevolji.”

Najat Vallaud-Belkacem, ministrica za ženska pitanja rekla je da je “pobačaj pravo samo za sebe, a ne nešto što treba biti dopušteno u skladu s uvjetima.”

Stari, još uvijek važeći zakon o pobačaju u Francuskoj donesen je 1975. godine i poznatiji je kao “La Loi Veil” ili “Veilov zakon”, a ime je dobio po bivšem ministru zdravstva, Simone Veilu.

Osim, izmijenjenog zakona o pobačaju, u listopadu 2013. godine francuska je vlada odobrila i izmjene socijalnog osiguranja kojim se dopušta povrat troškova pobačaja u 100 postotnom iznosu od strane države.

U sklopu izmjena zakona o pobačaju, Francuska raspravlja i o širem rasponu ravnopravnosti spolova, uključujući i produženje roditeljskog dopusta do šest mjeseci, zabranu natjecanja za miss za djevojčice ispod 13 godina i veće kazne za neuspjeh u postizanju rodne jednakosti u poslovanju i politici.

I dok Francuska kreće naprijed, španjolska konzervativna vlada pod pritiskom katoličke crkve objavila je prošlog mjeseca da će povući zakon iz 2010. godine koji omogućuje ženama da se slobodno odluče za pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće. Umjesto toga, pobačaj će se odobriti samo u slučaju silovanja ili ako je zdravstveno stanje trudnice u opasnosti.

Prošlog tjedna, francuska ministrica socijalne skrbi Marisol Touraine oštro je kritizirala španjolsku vladu zbog najava mjera kojim se strogo ograničava pristup pobačaju. “Predloženi španjolski zakon predstavlja neviđeni regresivni korak koji će žene vratiti natrag u kameno doba”, rekla je ministrica.

Žestoka rasprava koja se vodi u Francuskoj i Španjolskoj širi se prema Švicarskoj. Na referendumu 9. veljače Švicarci će odlučivati o tome treba li se ili ne nastaviti s naknadom za pobačaj od strane javnih sredstava u sustavu socijalne sigurnosti.

Referendum je potaknut od strane konzervativnih političkih stranaka koje su prikupile gotovo 110.000 potpisa u srpnju 2011. godine kojim se tražilo glasovanje. Peticija je premašila 50.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma u Švicarskoj.