U fokusu

Nastavak kampanje POZOR-ZOR

Nesiguran život na određeno vrijeme

Nesiguran život na određeno vrijeme

Ženska fronta za radna i socijalna prava nastavlja sa svojom video kampanjom Pozor-ZOR kojom nastavlja upozoravati i informirati javnost o negativnim tendencijama novog Zakona o radu koji je, nakon što je vlada 23. siječnja dala zeleno svjetlo, upućen u saborsku proceduru.

U drugom videu ove kampanje Bojan Nonković iz BRID-a i  Marina Grubina iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske govore o zamkama fleksibilizacije rada, odnosno o problematici rada na određeno i agencijskog rada.

Agencijski rad dodatno osnažuje nesigurne oblike rada jer privremeno zapošljavanje nije zakonom pojmovno određeno ili ograničeno na izvanredne slučajeve povećanog opsega rada, određene sezonske poslove, slučajeve zamjene privremeno odsutnog radnika/ice, čime je otvoren prostor za privremeno zapošljavanje na uobičajenim redovnim radnim mjestima.

Rad na određeno treba biti jasno reguliran i kontroliran posredstvom efikasnih inspekcija te adekvatno kažnjen ukoliko ga poslodavac zloupotrebljava. Ovaj tip rada, koji je posljednjih godina postao pravilo, novim legislativama čini radna mjesta nesigurnima, cijenu rada nižom te produbljuje rodnu diskriminaciju na tržištu rada.

Više o ovoj temi pogledajte u videu u prilogu.