U fokusu

Treći ciklus kampanje Pozor-ZOR!

Kolaps mirovinskog sustava

Kolaps mirovinskog sustava

Najnoviji, treći po redu video kampanje Pozor – ZOR! tematizira povezanost reformi radnog zakonodavstva i mirovinskog sustava. 

Ovoga puta sugovornice su bile Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, i Jagoda Milidrag Šmid iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, obje članice Ženske sekcije SSSH i Ženske fronte za radna i socijalna prava, a govorile su o povećanju dobi umirovljenja te utjecaju prekarizacije i deregulacije tržišta na mirovinski sustav.

Inzistiranje na povećanju dobi umirovljenja na 67 godina nije prihvatljivo iz više razloga. U vezi takve temeljne promjene nije postignut društveni konsenzus te za to nema utemeljenih analiza niti opravdanja. Isto stajalište zauzimaju i umirovljeničke udruge koje su posebno upozorile na činjenicu da je očekivana životna dob hrvatskih građana, osobito broj godina zdravog života po umirovljenju, još uvijek daleko niže od europskog prosjeka, osobito za žene (tri godine manje!). Također, potrebno je uzeti u obzir da velik broj žena zbog prihvaćanja nesigurnih radnih mjesta i dugogodišnjeg rada na određeno, ali i zbog preopterećenosti besplatnim njegovateljskim radom, ne može ostvariti uvjete za punu mirovinu. Konačno, hrvatski mirovinski model, koji podrazumijeva uvođenje drugog stupa u vremenu krize i stagnacije, zapravo je model Svjetske banke koji je, pod ucjenom ishođenja kredita i potpora međunarodnih financijskih institucija, prihvaćen samo u bivšim europskim socijalističkim zemljama i praktički je nepoznat Zapadnoj Europi, gdje su modeli drugog stupa u pravilu dobrovoljni.

O tome što su gošće govorile, pogledajte video u prilogu.