U fokusu

MMH o Garanciji za mlade

Nezaposlenost mladih jedan je od većih problema u Hrvatskoj

Nezaposlenost mladih jedan je od većih problema u Hrvatskoj

Mreža mladih Hrvatske na svojim je stranicama objavila priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Mreža mladih Hrvatske (MMH), krovna organizacija mladih koja okuplja 64 udruge mladih i za mlade u svojem članstvu, ovim priopćenjem želi skrenuti pozornost medija, stručne javnosti, udruga mladih i za mlade te drugih oblika organiziranja mladih na proces izrade Plana provedbe garancije za mlade (Youth Guarantee Implementation Plan).

Nezaposlenost mladih jedan je od najvećih problema u Hrvatskoj. Stopa nezaposlenosti mladih (15-24 godine) u Hrvatskoj se kreće oko 50% i treća je po visini među članicama EU, odmah iza Španjolske i Grčke. Mreža mladih Hrvatske ulagala je višegodišnje napore u zagovaranje sustavnog pristupa u rješavanju tog problema jer je prepoznala izazove koji proizlaze iz kompleksnosti takve sveobuhvatne reforme.  U tom kontekstu, već smo 2010. u procesu izrade Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja 2011.-2012. zagovarali osnivanje međusektorske radne skupine koja bi razvijala “hrvatski koncept” Garancije za mlade. U srpnju 2013., MMH i SSSH (Savez samostalnih sindikata Hrvatske) zajedničkim su priopćenjem pozvali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na osnivanje radne grupe za izradu Plana provedbe za Garanciju za mlade u kojoj bi sudjelovali svi relevantni dionici. Ministarstvo je na taj zahtjev odgovorilo u rujnu 2013. osnivanjem Savjeta ministra za izradu Plana implementacije Garancije za mlade.

Nakon što su članovi Savjeta za predsjednika Savjeta izabrali predstavnika MMH, Mreža mladih je uložila maksimalan trud da sadržajno doprinese izradi Plana, iako je vremenski rok bio ograničen. Također, smatramo kako je sam proces, iako postoji prostora za poboljšanje, bio dobar primjer međusektorske suradnje u kojem su bili uključeni predstavnici udruga, mladih, sindikata, poslodavaca te raznih tijela državne uprave i javnih institucija. Možemo samo izraziti želju da se sličan pristup slijedi u svim drugim procesima i u svim  drugim tijelima državne uprave osobito kad su ti procesi od nacionalne važnosti, te da se socijalnim partnerima i drugim relevantnim stručnim akterima omogući veći doprinos u međusektorskoj suradnji jer je se pokazalo kako rezultati takve suradnje mogu biti uistinu kvalitetni. U tom duhu, MMH poziva Ministarstvo da što prije objavi dokument te time uključi i širu javnost u raspravu  njegova sadržaja.

Nadalje, budući da je rok za predaju Plana provedbe garancije za mlade bio 31. prosinca 2013., Savjet se, nažalost, nije stigao izjasniti oko svih mjera koje su integrirane u Plan do zadanog roka te je Ministarstvo bilo prisiljeno dovršiti dokument samostalno (bez konzultiranja sa Savjetom) i poslati ga u Bruxelles, kako bi Hrvatska bila u mogućnosti povući sredstva iz fondova EU. Iako MMH shvaća da je dokument morao biti poslan na vrijeme, smatramo da se ta situacija mogla izbjeći da se na vrijeme počeo izrađivati Plan provedbe. Ovo može biti dobra pouka za buduće djelovanje, pogotovo kada ono uključuje značajan broj dionika i temu koja je od iznimne važnosti.

Iako dokument iz navedenog razloga nije u svim segmentima razrađen na najbolji način, ipak, treba napomenuti da je Plan provedbe Garancije za mlade dokument koji se može prilagođavati i nadopunjavati te da je Ministarstvo predvidjelo da Savjet nastavi s radom kako bi pratio provedbu. Kako bi se Plan provedbe dodatno razvijao te kako bi Hrvatska što kvalitetnije iskoristila sredstva EU, potrebno je sustavno evaluirati i nadopunjavati mjere.

Međutim, ne možemo ne izraziti bojazan za populaciju mladih od 25 do 29 godina, s obzirom na odluku donesenu na EU razini da se europsko financiranje usmjeri isključivo na populaciju u rasponu 15 – 24. Zbog toga smo zabrinuti za održivost financijske konstrukcije Plana provedbe za populaciju mladih od 25 do 29 godina jer smatramo da ciljana populacija mora biti postavljena u okviru 15 – 30 godina, tj. da treba obuhvatiti sve mlade. Ovime apeliramo da Vlada obrati posebnu pozornost na to da se Garancija za mlade provodi ujednačeno unutar kompletne ciljane skupine, a posebice upozoravamo na potrebu da se najveći napori usmjere na one sa završenom srednjom školom i nižom razinom obrazovanja, budući da se ta skupina pokazala kao jedna od najugroženijih skupina u društvu. Također, apeliramo da se uloži dodatan napor u izgradnji mjera koje ciljaju na dugotrajno nezaposlene mlade osobe budući da je naša ocjena kako je ta populacija zanemarena. Stoga ćemo nastaviti ulagati naše zagovaračke napore da se toj skupini osigura kvalitetno i održivo zapošljavanje s ciljem izbjegavanja siromaštva i socijalne isključenosti!

 

MMH dugo i sustavno proučava problematiku nezaposlenosti mladih i probleme mladih na tržištu rada te je izdala i nekoliko publikacija na tu temu temeljenih na svom istraživačkom radu (NeuDOBan položaj – Priručnik za suzbijanje diskriminacije mladih na tržištu rada (2012); NeuDOBan položaj – Izvještaj o diskriminaciji mladih na hrvatskom tržištu rada (2012); Tko se boji velike zločeste krize? Strukturirani dijalog o nezaposlenosti mladih (2012). Također, izradila je infografiku o nezaposlenosti mladih kako bi objasnila osnovne pojmove te kako bi spriječila umanjivanje problema neodgovornim i nedosljednim korištenjem statističkih podataka. Također, trenutno smo u procesu izrade brošure koja će informirati organizacije mladih i za mlade o Garanciji za mlade.