U fokusu

Prosvjedni skup na Markovom trgu

Prosvjednici/e poručili/e: ZOR mora pasti!

Prosvjednici/e poručili/e: ZOR mora pasti!

Nakon jučerašnjeg dvosatnog štrajka solidarnosti, današnji prosvjedni skup na Markovu trgu organizirali su Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati upozoravaju da su predložene izmjene ZOR-a uvrštene u saborsku raspravu bez prethodno provedene rasprave socijalnih partnera i konsenzusa jer nisu prihvaćeni njihovi argumenti, zbog čega traže povlačenje prijedloga iz saborske procedure.

Tijekom obraćanja Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, prosvjednici su pojačano zviždali na Markovom trgu te glasno izražavali svoje nezadovoljstvo. Ministru su u Saboru s galerije poruke dobacivali i predstavnici sindikata koji su ubrzo nakon toga demonstrativno napustili sabornicu. Aktivistkinje Ženske fronte za radna i socijalna prava, odjevene kao pirotehničarke, donijele su crnu kutiju na kojoj su simboli eksploziva i otrova, a u kojoj se nalaze, kako kažu, zakoni štetni za hrvatske građane, koje namjeravaju uručiti saborskim zastupnicima.

“Bude li potrebno, punit ćemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda – ode”, rekao je prosvjednicima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.