U fokusu

Podaci Državnog odvjetništva Hrvatske

Zbog silovanja tijekom rata osuđeno 15 osoba

Zbog silovanja tijekom rata osuđeno 15 osoba

Zbog 57 slučajeva ratnog zločina silovanja u Hrvatskoj je dosad osuđeno 15 osoba, a od 1991. zbog ratnog zločina ukupno je osuđeno 608 osoba, pokazuju podaci Državnog odvjetništva, a prenosi HRT.

Silovanje ili drugo seksualno zlostavljanje, prema podacima MUP-a, tijekom Domovinskog rata počinjeno je nad 182 potencijalne žrtve.

Policija je došla do podataka o mogućim žrtvama nakon što je Državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om i Ravnateljstvom policije dogovorilo koordinaciju u radu na tim predmetima. Podaci su, izvijestilo je Odvjetništvo, prikupljeni od Ministarstva branitelja i zdravstvenih ustanova, pri čemu su ostvareni kontakti s humanitarnim organizacijama i udrugama koje su pružale pomoć žrtvama Domovinskog rata. No dodatnim provjerama utvrđeno je da su neke od potencijalnih žrtava u međuvremenu umrle, a neke su osobe izjavile da nisu silovane ili su odbile mogućnost davanja iskaza.

Uz podatak iz svojih evidencija da je ratni zločin silovanjem sigurno počinjen na štetu 57 žrtava, pretežno žena, Državno odvjetništvo navodi da je u odnosu na 36 žrtava pokrenut kazneni postupak, a 15 poznatih počinitelja osuđeno je zbog silovanja.

U najvećem broju predmeta državna odvjetništva pokretala su postupke protiv pripadnika bivše JNA, teritorijalnih obrana te vojnih i paravojnih snaga tzv. Republike Srpske Krajine. Ti su predmeti obilježeni nedostupnošću okrivljenika, često i svjedoka, pa su u velikom broju podignute optužnice ili su donesene presude iako su okrivljenici izvan dosega hrvatskih pravosudnih tijela.

Pripadnici hrvatskih oružanih snaga gonjeni su u svim predmetima u kojima su prijavljeni poznati počinitelji i prikupljeni dokazi pa je kazneni postupak pokrenut protiv 112 osoba, a 44 su osuđene.