U fokusu

tko će to platiti?

Hrvatski rast i Željka Markić kažnjeni s 50.000 kuna

Hrvatski rast i Željka Markić kažnjeni s 50.000 kuna

Mijenjala Ustav, a kršila zakon. Naime, stranka Hrvatski rast, koju po registru političkih stranaka zastupa inicijatorica ustavnih izmjena Željka Markić, mora platiti kaznu od 50.000 kuna jer nije na vrijeme podnijela izvještaje o financiranju izborne promidžbe iz 2012. godine, prenosi Jutarnji list.

Prema podacima iz Registra političkih stranaka, Željka Markić i službeno je predsjednica stranke Hrvatski rast registrirane na adresi Vlaška 46. Markić tvrdi da s tom strankom nema nikakve veze.

Na poziv Općinskog državnog odvjetništva da kao predsjednica stranke dođe u službene prostorije kako bi joj uručili obavijest i prekršajni nalog, Markić je to odbila učiniti kazavši da se jave voditelju ureda stranke Ivanu Tomljenoviću.

Riječ je o dugogodišnjoj bitci između Markić i članova stranke Hrvatski rast. Već su sami počeci rada stranke bili obilježeni svađama, čak i fizičkim obračunom. Naime, u srpnju 2011. na sjednicu Predsjedništva stigla je i policija, a članovi su optuživali da je Markić s nepoznatim osobama prekinula sjednicu te otuđila računala, dokumentaciju, ali i pečate stranke.

Te iste godine, stranka HRAST na čelu s Markić kandidirala se i na izborima te neslavno propala – osvojili su nešto manje od 30 tisuća glasova, a nisu dobili niti jedno mjesto u Saboru.

U međuvremenu je osnovana i nova stranka istog imena (HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatku) kojoj je na čelu Ladislav Ilčić, bivši čelnik udruge GROZD. Obitelji Markić i Ilčić, inače povezane i kumstvom, poznatije su kao utemeljitelji inicijative U ime obitelji.