Vijesti

18.03.2014. 12:17:13 - Libela

Tko će biti prva gradonačelnica Pariza?

Dvije žene u utrci za gradonačelnicu Pariza

Anne Hidalgo (lijevo) i Nathalie Kosciusko-Morizet (desno)

Anne Hidalgo (lijevo) i Nathalie Kosciusko-Morizet (desno)

Dvije žene su u utrci za novu gradonačelnicu Pariza. Po prvi puta, nakon duge povijesti, gradonačelnik neće biti monsieur.

Diskretna, marljiva socijalistkinja Anne Hidalgo je favoritkinja za pobjedu u lokalnim izborima koji počinju u nedjelju, a koja može zadržati vodeću poziciju u ljevičarskim rukama unatoč dubokoj nepopularnosti predsjednika Socijalističke nacionalne vlade, Francois Hollandea.

"Žena na čelu jednog od najvažnijih gradova na svijetu ... imat će naravno vrlo, vrlo važan utjecaj", rekla je Hidalgo za Associated Press. To će također poslati važnu poruku čelnicima i biračima/cama u zemlji u kojoj su žene dobile pravo glasa tek pred kraj Drugog svjetskog rata i gdje seksistički stavove prema ženama i dalje postoje.

Hidalgo, kojoj su 54 godine, ima na svojoj strani veliko iskustvo, te 13 godina političkog rada u pariškoj vijećnici. U svim posljednjim anketama, Hidalgo vodi ispred kandidatkinje desnog centra Nathalie Kosciusko-Morizet, 40-godišnje zvijezde u usponu bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja poznate po inicijalima NKM.

Utrka za parišku gradonačelnicu - jedno od najtraženijih radnih mjesta u francuskoj politici – održava se paralelno s lokalnim izborima u cijeloj zemlji i to u dva kruga, 23. i 30. ožujka 2014. godine.

Objema kandidatkinjama glavni zadatak i izborno obećanje je poboljšati sigurnost prijevoza i izgraditi više javnih stanova u jednom od najskupljih gradova na svijetu.

Iako Hidalgo nema karijeru na nacionalnoj razini, poput Kosciusko-Morizet koja je bila ministrica zaštite okoliša za vrijeme Sarkozyjeve vladavine, Hidalgo bolje kotira kod građana. Naime, protiv Kosciusko-Morizet se bune i u njenoj vlastitoj stranci.

No, obje kandidatkinje imaju svoje dobre programe. Hidalgo želi iskoristiti bivšu željeznicu koja okružuje Pariz, čak i njezine tunele za stvaranje mjesta za urbanu umjetnost, dok Kosciusko-Morizet predlaže pretvaranje neiskorištenih postaja u pariškom metrou (koji su trenutno zatvoreni za javnost) u dvorane, bazene ili noćne klubove.

Hidalgo već ima nekoliko uspješnih projekata dok je radila u gradskoj vijećnici za vrijeme gradonačelnika Delanoe, poput servisa s mogućnostima unajmljivanja bicikala i auta te stvaranja ugodnih ljetnih plaža na obalama Seine.

S druge strane, iako desničari nisu gotovo niša učinili za Pariz u posljednjih 13 godina, Kosciusko-Morizet želi to promijeniti, te ga učiniti atraktivnim za mlade ljude.

"Želim pokrenuti poslovanje poput onog u Londonu i umjetnost poput one u Berlinu", rekla je Kosciusko-Morizet.

Ona želi više trgovina koje će biti otvorene i nedjeljom, posebno u turističkim zonama i luksuzne shopping ulice - dok Hidalgo, nedjelju vidi kao tradicionalni dan za odmor zaposlenih ljudi.

"Prema anketama, Kosciusko-Morizet građani uglavnom doživljavaju kao 'dinamičnu' i 'ratobornu'", rekao je Yves-Marie Cann, politički analitičar, te dodao: "Dok je Najveća snaga Hidalgo njena sposobnost da bude 'pažljiva prema Parižanima' i ujedinjuje ljude, te je oni smatraju 'dobrom osobom'", rekao je on.

Takve osobine su upravo ono što je potrebno da se postane 'Madame le Maire'.

 

Tagovi: anne hidalgo, gradonačelnica, izbori, nathalie kosciusko-morizet, pariz, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM