U fokusu

Ministrice obrane

Pet žena na čelu obrambene strategije

Pet žena na čelu obrambene strategije

Europa trenutno ima pet ministrica obrane koje će raditi na osmišljavanju strategije  izlaska iz ukrajinske krize. Prošli tjedan je slika pet žena koje poziraju na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu obišla svijet putem Twittera i  to s dobrim razlogom.

Talijanska ministrica obrane  Roberta Pinotti pridružila se Mimi Kodheli ministrici obrane iz Albanije, Ursuli von der Leyen iz Njemačke, Ine Marie Eriksen Soreide iz Norveške i Jeanine Hennis-Plassheart iz Nizozemske. Iako je ovo veliki korak za proboj žena na bitnu političku poziciju što on zapravo znači?

Bilo je žena zaduženih za obrambene strategije još od 1970-ih kada je Indira Gandhi  vodila glavnu riječ u Indiji. Iako Amerika još uvijek drži status quo po pitanju žena  u obrambenim ulogama, Kanada ima čeitri ministrice obrane, a Norveška čak pet žena u području u kojem su dominirali muškarci zadnjih 20 godina.

“Tradicionalno, u politici je puno  pokazivanja i macho ponašanja, dok žene to ne okupira. Sada je temelj obrane zajednička suradnja. Žene su bolje u tome.”  Izjavila je obrambena stručnjakinja Alex Ashbourne-Walmsley.

Dok većina ministrica obrane u Europi ima određeno znanje o obrambenim kategorijama na temelju a priori iskustva vladavine ili privatnog sektora obrane, zanimljivo je da nijedna od njih  nema iskustva u vojnim sukobima zato što Europa još uvijek kasni s puštanjem žena u aktivna  vojna djelovanja.

 Na sreću, izrazito su uspješne na političkim pozicijama koje imaju.Njemica von der Leyen je potencijalna zamjena  njemačke kancelarke Angele Merkel. Norvežanka Marie Eriksen Soreide je redovita govornica u vanjskoj politici i obrambenim krugovima u Europi. Hennis-Plasschaert iz Nizozemske koja je radila na pojednostavljivanju proračuna u svojoj zemlji smatra da su žene prirodne u obrambenom sektoru zbog svoje sposobnosti smirivanja tenzija.

U otvorenom pismu za Jerusalem postto Hennis-Plasschaert je izjavila: ” Puno je ljudi komentiralo kako je upravo slika pet žena na čelu ovako bitnog projekta predstavila novu eru  gdje više muška dominacija ne zatvara vrata talentiranim ženama. Bez obzira na sve smatram da nas naše muške kolege ne gledaju  drugačije zbog toga što smo žene, a ako i gledaju to ne pokazuju. “

Ashbourne-Walmsley je izrazila zabrinutost zbog nedovoljnog vremena za širenje znanja o vojnim mogućnostima Ukrajine aktualnih ministrica obrane. Ali smatra da bi situacija bila jednaka i da su novi  muški kolege na njihovoj poziciji.

Također je izjavila kako žene često moraju raditi puno više u obrambenom području da bi bile prihvaćene. ” Ne samo da trebate raditi više i bolje od muškaraca već si ne smijete dopustiti nikakvu pogrešku.”

 Prevela i prilagodila Jelena Đukanović