U fokusu

Nova generacija

Mlade žene opet mijenjaju svijet

Mlade žene opet mijenjaju svijet

Od 20. ožujka do 23. ožujka 2014. u Donjoj Stubici, u Termama Jezerčica održan je trening Mlade žene mijenjaju svijet u organizciji CESI uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Seminar je sadržavao interaktivne radionice o distinkciji rod/spol, identitetima, ulogama, rodnim stereotipima, socijalizaciji i rodnoj neravnopravnosti. Praktični dio seminara je održala fotografkinja i aktivistkinja Ines Kotarac. Ines je govorila o tehničkim detaljima dobre fotografije i aktivističkim momentima u svom dosadašnjem djelovanju.

Temu cyber-aktivizam su uz predavanje i praktične savjete držale prošlogodišnje polaznice treninga “Mlade žene mijenjaju svijet” te urednice portala Libela.org, Hana Grgić i Svjetlana Knežević. Predstavile su polaznicama i inicijativu “Za rad spremne”, za koju se ideja iznjedrila na prošlogodišnjem treningu. Zadnji dio seminara je bio posvećen osmišljavanju konkretnih akcija koje ćemo provesti u naredna tri mjeseca, s ciljem osvješćivanja/educiranja šire javnosti o rodnim i sličnim pitanjima. Više o samim akcijama ćete imati prilike čitati na stranicama portala Libela.org, kao i vidjeti virtualnu izložbu fotografija nastalih tijekom akcija.

Sudionice seminara istaknule su kako je ovakav tip seminara upravo ono što nedostaje mladim ženama željnim društvene promjene. Konkretizacija u vidu provođenja akcija je ono što ovo iskustvo razlikuje od raznih tribina i edukacija koje se inače nude. Jedna od sudionica navodi kao najvažniji aspekt treninga spoznaju da određena bolna iskustva iz prošlosti ne trebaju nužno biti percipirana kao uteg, već kao izvor za snagu i inspiraciju za pomoć ženama koje se nalaze u sličnim situacijama kao ona tada.