U fokusu

Težak poraz ljevice

‘Crna nedjelja’ za francuske socijaliste

‘Crna nedjelja’ za francuske socijaliste

Pobjeda socijalističke kandidatkinje Anne Hidalgo na općinskim izborima u Parizu gotovo da je jedina dobra vijest u oceanu loših vijesti za francusku ljevicu, pokazuju najnoviji podaci nakon jučerašnjih izbora.

Nakon prvog kruga izbora, održanog 23. ožujka vladajući socijalisti imali su 43 posto glasova u usporedbi s 48 posto oporbe desnog centra, Stanke za narodni pokret (UMP), dok je stranka krajnje desnice, Nacionalna fronta (NF) imala 7 posto potpore.

Nacionalna Fronta je vrlo zadovoljna rezultatom, obzirom da su, osim pobjede već u prvom krugu njihovog kandidata Steevea Brioisa (50,6 posto) u Henin-Beaumontu, gradu na sjeveru Francuske (gradu u kojem su uvijek pobjeđivali socijalisti), u drugom krugu izbora pobijedili u još desetak gradova, poput Beziersa, Frejusa i Vitrola.

Stranka desnog centra, Unija za narodni pokret (UMP) pak tvrdi da je pobjednica ovih izbora, dok su socijalisti izgubili oko 50 većih gradova poput Toulosea, Reimsa i Limogesa.

Predsjednica NF-a Marinne Le Pen, rekla je kako ova pobjeda njene stranke znači kraj dviju stranačkih politika u Francuskoj. “Nacionalna fronta je jedna nova, nezavisna snaga – politička snaga, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini”, rekla je Le Pen za francusku televiziju, te dodala kako je ovo povijesni iskorak za stranku koju je utemeljio njen otac Jean-Marie Le Pen.

Do sada se, na svim izborima u Francuskoj, glavna utrka vodila uvijek između dvije najjače stranke: Stranke socijalista (SP) i Unije za narodni pokret (UMP).

I u prvom i u drugom krugu izbora rezultati su pokazali da je gotovo 40 posto birača ostalo daleko od svojih biračkih mjesta, što ukazuje na najmanju izlaznost birača u posljednjih 50 godina. Dodatno, ovo govori i o razočaranosti birača u sposobnost političara da mijenjaju stvari.

Nacionalna fronta koristi nezadovoljstvo i lijevih i desnih birača i nudi sebe kao alternativu mainstream strankama.

Važno je napomenuti kako Francuzi nisu zadovoljni Hollandeovom politikom jer nije uspio jače pokrenuti gospodarstvo. Također, nisu zadovoljni velikim postotkom nezaposlenosti koji se i dalje ‘vrti’ oko 11 posto u posljednje dvije godine, dok gospodarstvo stagnira.

Nonna Mayer, direktorica istraživanja u Centru za europske studije u Parizu kaže: “Birači su umorni od loše gospodarske situacije i imaju osjećaj da niti ljevica niti desnica nisu uspjele pronaći rješenje. Stoga se pitaju: ‘Zašto ne bismo pokušali s Nacionalnom frontom?'”.