U fokusu

Kažnjeni zbog 'nepoštivanja uredničkih procedura'

Na HRT-u podlegli pristicima iz U ime obitelji

Na HRT-u podlegli pristicima iz U ime obitelji

Stipe Alfier, urednik i voditelj HRT-ovog Dnevnika, i Damir Smrtić, pomoćnik urednika Dnevnika, novčani su kažnjeni zbog ‘nepoštivanja uredničkih procedura’. 

Naime, Etičko je povjerenstvo odlučilo da urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier i njegov pomoćnik Damir Smrtić nisu povrijedili odredbe Etičkog kodeksa HRT-a kratkim završnim komentarom: “Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti”. Taj je komentar Alfier prije desetak dana izrekao u središnjem Dnevniku, na kraju priloga o ozakonjenju homoseksualnih brakova u Engleskoj.

Etičko povjerenstvo ocijenilo je da Alfierova odjava nije bio komentar ili osvrt kojim se htjelo mijenjati, iskrivljavati ili tumačiti činjenice iz priloga na temelju svojih ili tuđih stajališta ili mišljenja.

“Voditelj je u odjavi upotrijebio rečenicu, stilsku figuru koja je bila ‘rubna’, s obzirom na kontroverznu temu iz priloga ne samo u hrvatskome društvu nego i puno šire, ali kojom se nije nikoga izravno prozivalo ili vrijeđalo, već kritički propitivalo ističući činjenicu različitosti bez predznaka dobro ili loše, te je ostavljala dovoljno prostora najširem krugu gledatelja i cjelokupnoj javnosti da se sami odrede o ‘štetnosti’ ili ‘korisnosti’ objavljene informacije”, obrazložilo je povjerenstvo nakon što je saslušalo sva očitovanja.

Ne uvažavajući odluku Etičkog povjerenstva, Alfiera i Smrtića kaznili su Gordana Mrđen, urednica Prvog programa HTV-a, i Marija Nemčić, v.d. ravnateljica programa.

Koliki iznosi su Alfieru i Smrtiću skinuti s plaća, na HRT-u nismo uspjeli doznati. No, s plaće im je prema pravilniku moglo biti skinuto od 10 do 30 posto iznosa. 

Kaznu urednicima Dnevnika potvrdio je na sjednici Programskog vijeća i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Alfier i Smrtić kažnjeni su unatoč ocjeni HRT-ovog Etičkog povjerenstva da, svojim komentarom kako je referendum o ustavnoj definiciji braka pokazao da je Hrvatska tisuću svjetlosnih godina od Engleske, nije povrijedio Etički kodeks.

“Alfierov angažman u Dnevniku odstupa od uredničkih politika HRT-a i stoga je sankcioniran od poslodavca, iako ga kolege novinari u Etičkom povjerenstvu nisu prepoznali kao odstupanje”, kazao je Radman na sjednici Programskog vijeća HRT-a, upitan o odluci Etičkog povjerenstva HRT-a. Izvijestio je da je, neovisno o stavu Etičkog povjerenstva, vršitelj dužnosti rukovoditelja Informativnog medijskog servisa Tomislav Špoljar izrekao Alfieru disciplinsku mjeru i kaznio ga za nepoštivanje uredničkih procedura.