U fokusu

solidarno i aktivno

Pogledajte gdje i kako možete pomoći stradalima u poplavama!

Pogledajte gdje i kako možete pomoći stradalima u poplavama!

Broni građani i građanke, udruge i institucije organizirale su humanitarne akcije prikupljanja pomoći za stanovništvo Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije pogođeno poplavama.

Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo je hrvatske građane i građanke da pomognu poplavama ugroženom stanovništvu Slavonije, koji su evakuirani iz svojih domova, a pomoć u odjeći, hrani, dekama, i drugome mogu donijeti u sjedište Ministarstva, u Savsku cestu 66, u Zagrebu.

“Pozivamo sve građane i građanke dobre volje da u sjedište Ministarstva, u Savsku cestu 66, donesu hranu, odjeću, obuću, deke, plahte, i sve za što misle da bi moglo pomoći ljudima, koji su trenutno bez ičega smješteni po slavonskim dvoranama i školama, daleko od svojih domova”, rekli su iz Ministarstva.

Dostavljenu pomoć djelatnici Ministarstva će, kako pristiže, voziti do potrebitih građana na poplavama ugroženim područjima.

Crveni križ poziva građane i građanke da pomognu darovanjem hrane i vode te uplatama

Hrvatski Crveni križ poziva građane da stanovnicima poplavljenih područja u Republici Hrvatskoj pomognu darovanjem hrane i vode te novčanim uplatama, a one koji ne mogu stupiti u kontakt s obiteljima i prijateljima na poplavljenom području upućuje da se obrate Službi traženja Crvenoga križa.

Hranu, i to isključivo trajne namirnice, i vodu, građani kontinentalne Hrvatske trebaju odnijeti u svoja općinska i gradska društva Crvenoga križa. U Zagrebu u Hrvatski Crveni križ u Ulici Crvenog križa 16 između 8 i 20 sati.

Građane Primorja, Dalmacije i otoka iz Crvenog križa mole da ne skupljaju hranu i vodu, nego, ako mogu i žele pomoći, to učine pozivom na donacijski telefon ili uplatama na brojeve računa.

Donacije se mogu uplatiti na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08; pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 čime se daruje 6,25 kuna (uključen PDV), a moguće su i on-line donacije na internetskim stranicama Hrvatskoga Crvenog križa. Prilikom uplate iz inozemstva treba koristiti SWIFT: PBZGHR2X, kaže se u obavijesti Crvenog križa.

Služba za traženje Hrvatskog Crvenog križa može se dobiti na broj telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813, navodi se u današnjem priopćenju Hrvatskig crvenog križa.

Pomoć Srbiji i BiH

Pomoć za ugrožene u Bosni i Srbiji skupljaju i Mlade antifašistkinje Zagreba u ulici Pavla Hatza 16 u Zagrebu, a isto se čini i u Studentskom domu S. Radić (‘Sava’) te u Veleposlanstvu Srbije.

Studenti i studentice skupljaju pomoć

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, koje je pogođeno poplavama.

U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta) organizirat će se prikupljanje konzervirane i suhe hrane, vode, odjeće, obuće, rukavica, svijeća, baterija, deka, pelena, higijenskih potrepština, papirnatih ubrusa, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kao i ostalih stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 – 21 h) i to od ponedjeljka (19.5.2014.) do petka (23.5.2014.). Nakon što prikupimo humanitarnu pomoć, ista će biti poslana organizacijama koje su u mogućnosti distribuirati prikupljene stvari pogođenim područjima, poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu i sl.

Slavonska udruga studenata poziva sve koji mogu nešto donirati da dostave do sljedećih adresa: Ravnice (Prostor Slavonske udruge studenata, Antuna Bauera 19) u ponedjeljak od 10 do 21 sat; te u prostore Veterinarskog fakulteta (Heinzlova 55) u ponedjeljak od 10 do 16 sati. Studenti i studentice poručuju da im se možete javiti i na broj telefona 091/739 95 35.

Studentske udruge Sveučilišta u Zadru organiziraju humanitarnu akciju sakupljanja odjeće, obuće i najvažnije higijenskih potrebština, konzervirane hrane i svega za djecu i bebe. Akcija počinje u ponedjeljak i trajat će najkraće do kraja sljedećeg tijedna. Na tri mjesta, Stari i Novi kampus i Narodni trg, biti će postavljeni štandovi na kojima će volonteri prikuljati vaše donacije.

Klub studenata Filozofskog fakulteta i Studentski zbor obaviještavaju djelatnike i studente FIlozofskog fakulteta da će se od 19.svibnja u auli fakulteta prikupljati potrepštine za ugroženo stanovništo Slavonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Skuplja se nekvarljiva hrana i prva pomoć (sredstva za dezinfekciju, sterilni pribor, flastetri i sl.), te higijenske potrepštine, alati i sredstva za čišćenje. Osobito je potrebna hrana i stvari za bebe.

Udomite sugrađane i sugrađanke!

Pozivaju se i svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko- srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/ 332523 ili na adresu:Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima.

Na Facebooku je otvoreno više stranica na kojima se mogu ostaviti kontakti i na kojima ljudi nude smještaj: Smještaj za žrtve poplava te Slobodno mjesto za evakuirane iz poplava u RH.