U fokusu

pomozimo najugroženijima!

Odgođen Beograd Pride zbog katastrofalnih poplava

Odgođen Beograd Pride zbog katastrofalnih poplava

Na dan obilježavanja borbe protiv homofobije i transfobije, srbijanska LGBT udruga Gej strejt alijansa (GSA) pozvala je sve građane i građanke da obilježe dan pružanjem pomoći najugroženijem stanovništvu Srbije pogođenom poplavama, prenosi CroL.hr.

Poplave koje su zahvatile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju ujedinile su ljude kao rijetko kad dosad, a akciji solidarnosti i pružanja pomoći pridružile su se i srbijanske LGBT udruge. Među njima su GSA, Društvo LGBT Novi Sad, Labris, IDAHO Beograd, Hestija i Siguran puls mladih. U Hrvatskoj je sličnu akciju pokrenula udruga Zagreb Pride.

Iz GSA su na svojoj internetskoj stranici objavili kako, svjesni katastrofalnih razmjera poplava koje su zadesile Srbiju i čije će se posljedice osjećati i nakon prestanka oborina, pozivaju organizatore beogradske Povorke ponosa zakazane za 31. svibnja, da razmisle o otkazivanju događaja.

“Alijansa smatra da državna sredstva i energiju koja bi bila potrošena u organizaciju ovog skupa treba iskoristiti za saniranje posljedica poplava, što u ovom trenutku treba biti prioritet i za državne institucije i za sve građane/ke, a da se Povorka ponosa može održati i kasnije”, apeliraju iz GSA.

Ubrzo je stigao odgovor organizatora/ica koji/e su na svojoj stranici objavili>/e da ‘u ovom tragičnom trenutku smatraju neprimjerenim održavanje bilo kakvih javnih manifestacija’.

“Zbog elementarne katastrofe koja je pogodila Srbiju, Organizacijski odbor Tjedna ponosa Beograd, volonterski tim i brojni/e suradnici/e izražavaju duboko suosjećanje i solidarnost s građanima/kama Srbije. Aktivisti/kinje LGBT organizacija već su na terenu. Pomažu u obrani od poplave, prikupljaju hranu, odjeću, obuću i koriste sva raspoloživa sredstva kako bi pomogli ugroženom stanovništvu”, navodi se među ostalim u priopćenju.