U fokusu

Kampanja sigurnijih mjesta

Stvaranje sigurnih mjesta za žene i LGBTQ osobe

Stvaranje sigurnih mjesta za žene i LGBTQ osobe

Hollaback! Hrvatska, lokalni ogranak internacionalnog pokreta za sprečavanje uličnog uznemiravanja žena i LGBTQ pojedinaca, upravo je pokrenuo svoju kampanju sigurnijih mjesta, s ciljem stvaranja mreže neprijetećih i podržavajućih mjesta u našem gradu.

Ulično uznemiravanje, ili rodno uvjetovano uznemiravanje na javnim mjestima, ne prestaje nakon što ušetaš u zatvoreni  prostor. To može izazvati osjećaj bespomoćnosti i osobe koje dožive uznemiravanje šute o tome – osim ako imaju povjerenja u to da će osoblje u klubovima razumjeti problem i reagirati na prikladan način.

U našem nastojanju da se stvori sigurniji Zagreb, radimo izravno s redarima i konobarima klubova.  Nakon što klubovi pristanu sudjelovati u kampanji, raspravljamo i educiramo o specifičnim potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje, o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolazimo kroz role-play scenarije specifične za svako mjesto kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija. Klubovima se također daju edukacijski materijali koji služe kao koristan alat za osoblje u situacijama u kojima se pojavljuju pritužbe u svrhu osiguranja sigurnijeg prostora. Taj paket uključuje jednostavne naputke što učiniti i ne učiniti u razgovoru sa žrtvom uznemiravanja, letak sa statistikama o uličnom uznemiravanju, službeni Hollaback! vodič za poslodavce za sprečavanje uličnog uznemiravanja i plakat za klub, kako bi se svima koji ulaze dalo do znanja da je takvo uznemiravanje neželjeno.

Ulično uznemiravanje je sveprisutan oblik rodno uvjetovanog nasilja koje se događa ženama i LGBTQ pojedinaca. Oko 90%  žena u svijetu doživjelo je ulično uznemiravanje u nekom trenutku svojeg života. Takva stvarnost ozbiljno ograničava slobodu kretanja žena i pripadnika LGBTQ pojedinaca, uzrokuje visoku razinu anksioznosti i služi kao podsjetnik da ih društvo još uvijek smatra građanima drugog reda. Stalna prijetnja nasiljem često može spriječiti one koji su maltretirani da se zauzmu za sebe. Poticanjem vlasnika klubova/kafića da kao prioritet postave sigurnost žena i LGBTQ osoba, Hollaback! Hrvatska se nada da će poticati okruženje u kojem se uznemiravanje neće tolerirati na niti na ulici niti u zatvorenim prostorima.

Za više podataka ili za sudjelovanje u kampanji, kontaktirajte nas na e-mail croatia@ihollaback.org