U fokusu

Dani udruga

Udruge razvijaju solidarnost, povjerenje i podršku

Udruge razvijaju solidarnost, povjerenje i podršku

Gotovo 400 udruga širom Hrvatske otvorit će od 5. do 7. lipnja svoja vrata građanima kako bi im približili svoje programe i aktivnosti. Među njima biti će i CESI koji će 6. lipnja održati dvije informativne radionice na temu kako se može volontirati za Libelu!

U okolnostima teških poplava koje su pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje, ovogodišnji Dani otvorenih vrata udruga prilika su da se dodatno osnaži solidarnost i povjerenje u lokalnim zajednicama i podsjeti na važnu ulogu koju udruge imaju u povezivanju građana u rješavanju problema i stvaranju mreža uzajamne podrške.

Na Danima otvorenih vrata građani će, uz niz aktivnosti povezanih s prikupljanjem pomoći ugroženim područjima, moći sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te upoznavanju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Svi građani koji posjete udruge tijekom Dana otvorenih vrata moći će preuzeti i ispuniti prigodnu “putovnicu” te osvojiti nagrade. Program aktivnosti udruga širom Hrvatske dostupan je na www.daniudruga.hr

Građani su zadnjih dana svjedočili silnom potencijalu koji leži u organiziranom radu volontera Crvenog križa, Gorske službe spašavanja, Saveza izviđača Hrvatske, Mreže volonterskih centara, dobrovoljnih vatrogasnih društva i čitavog niza udruga koje svakodnevno daju svoj doprinos jačanju društvenog kapitala.

Iako stvarni broj organiziranih, ali i samoinicijativnih volonterskih aktivnosti nije moguće u potpunosti mjeriti, podatak o 25 tisuća volontera i više od milijun i pol volonterskih sati koje su udruge evidentirale u 2013. godini pokazuje nam da smo društvo koje prepoznaje istinske ljudske vrijednosti i da smo spremni dati svoj doprinos izgradnji zajednice jednakih mogućnosti za sve.

Svijest o vrijednosti društveno korisnih programa koje udruge provode stalno raste, što pokazuje i podatak da su u 2013. godini građani udrugama donirali gotovo 50 milijuna kuna, a donacije poslovnog sektora udrugama u prošloj su godini narasle na skoro 263 milijuna kuna.

Udruge sve više postaju i važan ekonomski čimbenik u Hrvatskoj. Sve veći broj mladih, stručnih kadrova prepoznaje udruge i kao poželjnu karijernu opciju. Samo u 2013. godini udruge su zapošljavale oko 10.000 osoba, a prošlogodišnji prihodi udruga iznosili su 4,4 milijarde kuna. Udio članarina u tim prihodima iznosi skoro 460 milijuna kuna što ukazuje na iznimno veliki broj građana, ali i pravnih osoba, koje svojim članstvom daju doprinos održivosti rada udruga.

Dodatnom jačanju povjerenja građana u djelovanje ovog najbrojnijeg oblika organiziranog civilnog društva svakako će pridonijeti i očekivano skoro usvajanje novog Zakona o udrugama, ali i Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, nakon čega će šira javnost imati uvid u financijska izvješća o radu svih udruga.