U fokusu

Animafest 2014

Od klasike do modernog animiranog programa

Od klasike do modernog animiranog programa

Povodom skorašnjeg početka Animafesta 2014. koji će se održati od 3. do 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol održana je zadnja konferencija za novinare u dvorani Muller, kina Europe u Zagrebu.  Razgovor je vodila glumica Mia Biondić, a više detalja o otvorenju festivala, popratnim programima i posebnim događanjima otkrili su Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, i Vjera Matković, producentica Festivala. Tijekom konferencije je predstavljena novost vezana za festival, koji će ove godine po prvi put biti prikazan diljem Hrvatske. Proširena priča Animafesta ide van Zagreba, a 19 odabranih animiranih filmova biti će prikazana u ukupno 16 nezavisnih kina u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Zaboku i Osijeku.

“U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom pripremili smo tri programa kratkometražnih filmova s ovogodišnjeg izdanja, i dugometražni naslov koji je prošle godine osvojio nagradu publike Usvajanje odobreno. Uz mrežu kina, s našim dugogodišnjim službenim telekomom B-netom pripremili pet besplatnih naslova dugometražnih filmova s prethodnih izdanja, a 29. svibnja na HRT-u, na trećem programu kreće ciklus Animafest filmova, tako da smo diljem Hrvatske, u kinima ali i na televiziji” rekla je Vjera Matković.

Tematski program ovogodišnjeg Animafesta, posvećen je Lutka filmu koji se sastoji od svjetske top liste Majstora lutki nastale anketom koja je provedena s 45 vodećih autora te tehnike, pa je ovaj festival jedinstvena prilika da se na jednom mjestu upoznaju najbolji lutka filmovi u povijesti. U programu za djecu i mlade je bogati filmski program kao i radionice u kojima će se djeca imati prilike pobliže upoznati sa svijetom animacije, ali i sami sudjelovati u realizaciji filma. Kao i svake godine u suradnji s kulturnim centrima Travno, Dubrava i Trešnjevka, Animafest je pripremio besplatne projekcije iz Programa za djecu i mlade pod naslovom “Čudesni svijet Animafesta”.

Sve ljubitelje animacije sigurno će zanimati najbolji filmovi majstora animacije Jurija Norštejna i Normana McLarena koji se prikazuju s 35 mm vrpce, odnosno s kopija posebno restauriranih povodom McLarenova 100. rođendana. Mnogo poznatih imena provest će tjedan dana u hrvatskoj metropoli, a među njima su i članovi međunarodnog žirija Velikog natjecanja te Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova: Joan Ashworth iz Velike Britanije, voditeljica studija animacije na Royal College of Art, Marie-Hélène Girod iz Francuske, urednicu na Arte Creative, Leija Leija, kineskog multimedijalnog umjetnika i autora ovogodišnje festivalske špice i plakata, Edu Lukmana, Belgijanku Emmu De Swaef, ko-autoricu filma Oh Willy…, dobitnika Animafestova Grand Prixa 2012., estonsku animatoricu Chintis Lundgren, kustosicu i organizatoricu festivala Wiktoriju Pelzer iz Austrije te Krešimira Zubčića, urednika Redakcije za animirani film HRT-a i emisije Animatik.

“Imamo ukupni 46 filmova u cijelom natjecanju, a čini se da nikada nije bio tako veliki broj hrvatskih filmova, više od deset posto; osam filmova u raznim natjecanjima, četiri u panoramskom i šest na medijskoj fasadi MSU-a” rekao je Šuljić.

Ove godine u Zagreb dolazi 150 gostiju koji će s publikom gledati filmove, održati razne razgovore i predavanja. Na brojnim kino lokacijama i popratnim događanjima publika će imati prilike upoznati autore i pobliže se upoznati s njihovim radom. Radi se o velikom broju autora iz natjecateljskog panoramskog programa, vodećih povjesničara i teoretičara animacije koji će sudjelovati na znanstvenom skupu Animafesta, kuratora, programera…

Svi koji posjete Animafest moći će uživati i u nizu popratnih događanja organiziranih u muzejima, galerijama i klubovima u Zagrebu. Na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti može se vidjeti 16 zanimljivih animacija umjetnika i umjetnica iz Hrvatske i inozemstva, izložba hrvatskog lutka filma u galeriji ULUPUH, instalacija u  galeriji Matice Hrvatske, dok su glazbena događanja rezervirana za Vip Klub i Caffe Bar Melin. U Medijateci Francuskog instituta održat će se predstavljanje triju knjiga- o vizualnoj glazbi (uz prateći filmski program), te razgovori s autorima. Cijeli program i raspored projekcija možete pogledati na službenoj stranici Animafesta.