U fokusu

Udruga RODA pita

Zašto nadležne institucije ništa ne poduzimaju?

Zašto nadležne institucije ništa ne poduzimaju?

Peticija za sankcioniranje liječnice u sisačkoj bolnici, o čemu smo izvještavale krajem prošlog tjedna, skupila je do danas više od 3400 potpisa. Na peticiju i natpise na drštvenim mrežama i u medijima reagirala je i udruga RODA pismom upućenim Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskom liječničkom zboru te UNICEF-u. U pismu se postavljaju brojna pitanja o nelogičnostima i neučinkovitosti institucija u hrvatskom zdravstvu. Primjerice na društvenim mrežama su se pojavile fotografije Knjige žalbe iz sisačkog rodilišta gdje su majke opisale svoja iskustva, ali od inspekcijskih tijela nisu nikad primile povratnu informaciju da su njihove žalbe pročitane, a kamoli procesuirane. “Čemu postojanje Knjige žalbe na bolničkom odjelu ako se pacijentima/pacijenticama kasnije ne pruža povratna informacija”, pitaju se u Rodama.

Majke i zaposlenici/e sisačkog rodilišta više su puta pisali/e žalbe nadležnima, no pitanje je da li su inspekcije HZZO-a i Ministarstva zdravlja u zadnje dvije godine provjeravale navode iz optužbi. Stoga Roda u pismu traži od insttucija da navedu koji se koraci poduzimaju nakon primitka prigovora u Knjigu žalbe i kome se pacijenti/ce mogu žaliti ukoliko se po istom prigovoru ništa ne poduzme.

Dalje nastavljaju s pitanjima: “Molimo informaciju prati li se podatak koliki se broj zdrave djece podvrgava nepotrebnim skupim terapijama, propituje li se zašto se velik broj djece transportira u specijalizirane bolnice u Zagrebu gdje se ustanovi da su potpuno zdrava. Postoji li razlika u broju takvih postupaka koje propisuju određeni liječnici tj. rodilišta i je li praksa i statistika spomenute liječnice, ali i ovog rodilišta, različita u odnosu na ostala rodilišta i liječnike”.

Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama nadležne institucije dužne su dati odgovore na ova pitanja u roku od 15 dana.