U fokusu

Nasilje u virtualnom svijetu

Kultura silovanja u video igrama

Kultura silovanja u video igrama

Popularna igra Grand Theft Auto dopušta igračima/icama da izbjegnu kazne za različite virtualne zločine, od krađe do ubojstva, no to očigledno nije dovoljno. Naime, neki su počeli prepravljati kod igre kako bi u nju uključili – silovanje.

Kako javlja The Huffington Post, taj uznemirujući novi trend dopušta igračima/cama “Grand Theft Auto V” da virtualno siluju avatare drugih igrača/ica koji igraju, a zatim to objavljuju na Youtubeu. 

Virtualni silovatelji izmijene kod igre tako da mogu raditi i ono što inače nije dopušteno. Izaberu golog muškog lika kao svoj avatar, vežu ga uz drugog lika i na taj način simuliraju silovanje. 

Jedan je korisnik Reddita opisao iskustvo žrtve: “Ne možeš ga ubiti niti napraviti išta drugo. Što je još gore, kada silovanje završi, moraš izvoditi striptiz za njega”. 

Nažalost, ovo nije prvi put da se silovanje pojavljuje u video igrama. Ranije ove godine, igračica Kim Correa opisala je vlastito iskustvo virtualnog seksualnog napada u igri zombi apokalipse DayZ. Dva naoružana muškarca stjerala su njezin lik u kut, skinula ga, ubila i simulirala seks s njenim tijelom. Igrači su mogli s njom razgovarati kroz igru cijelo vrijeme, a što su joj govorili, naglašava, jednako je traumatično kao i ono što su radili njenom liku.

Da je kultura silovanja sveprisutna u društvu, pokazuje i ovaj primjer, gdje se ono najgore od svakodnevice seli i u virtualni prostor.