Vijesti

19.08.2014. 15:57:21 - Tportal.hr/Libela

Izmjene Zakona o referendumu

Gdje će se skupljati potpisi za referendume?

Budući da se pravila za referendum nisu izmijenila kroz promjene Ustava, vladajući su odlučili promjene provesti kroz Zakon o referendumu, a jedna od novosti je i izmjena mjesta na kojima će se moći prikupljati potpisi. To bi se ubuduće trebalo obavljati u uredima državne uprave i tijelima regionalne i lokalne samouprave, poručio je predsjednik saborskog Odobora za Ustav Peđa Grbin.

Takav je prijedlog oporbi neprihvatljiv, što je za tportal prokomentirao Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista: "Namjera da mjesta potpisivanja budu uredi državni uprave, to znam, ta je ideja duže vrijeme prisutna u vladajućim redovima. To je jedan od najperfidnijih načina da se građanske inicijative svedu na minimum. Primjerice, u Sloveniji gdje postoji takav model, broj potpisa koji se traži je deset puta manji nego u Hrvatskoj, zbog toga broj dana koji bi se ostavio za prikupljanje potpisa nije od presudene važnosti. Osim toga, ako govorimo o uredima državne uprave, radi se o 20 mjesta u cijeloj Hrvatskoj. Znači, oni govore da bi samo u 20 kanelarija dozvolili potpise i to samo radnim danom i za vrijeme radnog vremena. To je neprihvatljivo".

Uz to, najavljenim izmjenama trebalo bi se i definirati pitanje financiranja kampanja, vjerojatno po uzoru na to kako je to napravljeno u izbornim kampanjama. U tom slučaju se više ne bi moglo dogoditi da nisu poznati podaci o tome tko financira kampanju i na koji način.

Tagovi: hrvatska, izmjene zakona, referendum, zakon o referendumu

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

M:
Bolje i to nego da me iza svakog coska nutkaju kemijskama i papirima za potpis. Za svaku glupost odmah referendum.
19.08.2014. 18:33

Iz drugih medija

AEM