U fokusu

za legalan i dostupan abortus

Feministički flash mob u obranu ženskih prava

Feministički flash mob u obranu ženskih prava

Miloš Lazić

Nakon ‘izložbe’ Inicijative SNP 1389 na beogradskom Trgu Republike u nedjelju, koja se se sastojala od nekoliko postera mrtvih fetusa i koja je za cilj imala apel na državu da izvrši represiju nad ženama, tamošnje feministkinje su uzvratile kontra akcijom.

Naime, feministkinje su se također u nedjelju na istom mjestu gdje je upriličena i sporna ‘izložba’ organizirale Feministički flash mob. Aktivistkinje i aktivisti su prošetali Trgom noseći transparente s porukama ‘Država i crkva dalje od mog tijela’, ‘Za besplatan i siguran abortus’, ‘Kapitalizam mrzi žene! žene mrze kapitalizam’, ‘U kući, na poslu, žena nije neradna, ali je potplaćena i potlačena’, ‘Ako sam žena, ne znači da želim biti majka’, itd.

Zahvaljujući brzoj reakciji i kreativnoj intervenciji, kao i mnogo većem broju ljudi koji su se pojavili/e na flash moba, retrogradni performans SNP 1389 ostao je u sjeni feminističkog odgovora.

“U društvu koje se nalazi u procesu duboke repatrijarhalizacije, treba reagirati na svaki akt koji predstavlja početak ‘akcije’ oduzimanja ženskih prava, koja su rezultat kontinuirane feminističke borbe i koja nažalost nikad nisu zauvijek zagarantirana. Ali jučerašnji protest pokazao je da su feministički glasovi, feministička tijela tu da brane prava na vlastite izbore, obrazovanje, obitelji, političke i seksualne izbore, itd. Također smatram da je važno da smo na ulicama – tako važnom mjestu otpora i borbe, ne samo za ženska, nego za prava svih marginaliziranih grupa u društvu”, izjavila je za Libelu aktivistkinja Jelena Višnjić.

Inače, Inicijativa SNP 1389 ima za cilj da se svaki sedmi dan u mjesecu proglasi danom borbe protiv abortusa, a oni bi se obilježavali izložbama i prikupljanjem potpise da se pobačaj stavi s onu stranu zakona.

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}