U fokusu

Ravnopravnost spolova

Međunarodni dan djevojčica

Međunarodni dan djevojčica

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) je 19. prosinca 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica (IDGC) s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta.

Tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova, dok je fokus 2013. godine bio na promoviranju prava djevojčica na obrazovanje.

UNICEF, kao vodeća agencija, u dogovoru s ostalim agencijama UN-a i partnerima civilnog društva, odlučili su da ovogodišnja tema bude osnaživanje adolescentica:  prekid kruga nasilja.

Danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica. Ako želimo promijeniti svijet nabolje, moramo u njih ulagati.  Ako djevojčica ide u školi, ona ostaje zdrava, uči prave vještine, udat će se kasnije, imat će manje djece i zdraviju djecu. Kada djevojka ili žena zarađuje plaću, ona će 90 posto svojih prihoda ulagati u svoju obitelj, te razbijati krug siromaštva. Gotovo je 70 posto žena i djevojaka koje žive u siromaštvu. Kako bi eliminirali siromaštvo moramo ženama i djevojkama osigurati pravo na jednake mogućnosti.

Djevojke moraju imati pravo odlučivati što će sa svojim tijelima, kada će se udati i kada će imati djecu. To mora postati jasno i svim svjetskim vođama, ako želimo iskorijeniti siromaštvo.

U nastavku možete pogledati odličan video napravljen upravo povodom Međunarodnog dana djevojčica, a koji pokazuje potencijal obrazovanih djevojaka.