U fokusu

Osude u susjedstvu

Reakcija povodom govora mržnje protiv LGBT aktivista i aktivistkinja

Reakcija povodom govora mržnje protiv LGBT aktivista i aktivistkinja

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje oformljena početkom 2013. zbog poboljšanja zakonskih okvira kojima bi se sankcionirali slučajevi govora i zločina iz mržnje, najoštrije osuđuje prijetnje upućene prošloga tjedna aktivistima i aktivistkinjama Banjalučkog udruženja queer aktivista i aktivistkinja koji su proteklih dana bez prestanka izražavani na društvenim mrežama. 

Članice i članovi koalicije ističu kako je neshvatljivo da se u Republici Srpskoj čiji Krivični zakon prepoznaje zločin iz mržnje i predviđa njegovo kažnjavanje, javne prijetnje i otkrivanje njihovih osobnih podataka i fotografija preko društvenih mreža, te presretanje na javnim mjestima u cilju zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti žrtava motivirani njihovom seksualnom orijentacijom i aktivističkim angažmanom, ne smatraju krivičnim djelima koja moraju biti istražena i procesuirana.

Članice i članovi Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje svjesne su položaja LGBT osoba u izraženo homofobnom društvu te smatraju da je neophodno proaktivnije djelovati da bi se suzbila netrpeljivost prema LGBT osobama i jasno izrazila državna osuda svakog oblika diskriminacije i nasilja nad ovim osobama.

Apeliraju na policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da preuzmu sve neophodne mjere i adekvatno istraže slučaj, te otkriju počinitelje ovih krivičnih djela i omoguće njihovo daljnje procesuiranje i sankcioniranje odgovornih.

Koaliciju za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje čine nevladine organizacije koje su već godinama aktivne u promicanju i zaštiti ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije:  

Asocijacija za demokratske inicijative

Centar za mlade KVART

Civil Rights Defenders

Fondacija CURE

Fondacija Mediacentar Sarajevo

Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine 

Otaharin

Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)

Sarajevski otvoreni centar 

Udruženje BH novinari

Vijeće za štampu BiH