Vijesti

22.10.2014. 10:23:45 - Libela

obrazovanje, a ne oružje

Još jedno priznanje Malali: 'Obrazovanje je najbolje oružje u borbi protiv siromaštva, neznanja i terorizma'

Borkinja za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai u utorak je primila godišnju nagradu američke institucije te obećala da će 100.000 dolara nagrade posvetiti obrazovanju u Pakistanu.

National Constitution Center, povijesni muzej smješten u Philadelphiji (Pennsylvania, istok SAD-a), nagradio je Malalu za 'hrabrost i odlučnost spram nedaća te zato što je služila kao glasnik onih čija se temeljna prava i slobode gaze', prenose svjetski portali.

U svojem govoru, 17-godišnja djevojka je pozvala vlade da prekinu trošiti novac za oružje i ulože u budućnost svoje djece.

"Obrazovanje je najbolje oružje za borbu protiv siromaštva, neznanja i terorizma. Tražim stoga od zemalja u cijelom svijetu da kažu 'ne' ratu", poručila je.

Tagovi: borba za pravo na obrazovanje, djeca, malala jusafzai, national constitution center, oružje, pakistan, pravo na obrazovanje, priznanje, rat, svijet, vlade, znanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (18)

Stari komentari

zlatan:
Uz veliko poštovanje Malale, ja kažem sljedeće. Obrazovanje nije nikakva garancija da će uspjeti borba protiv siromaštva, neznanja i terorizma. Naprotiv, većina terorista ili takvih tipova su obrazovani ili visokoobrazovani. Ljudska glupost nema granica, ali kada je netko kreten, idiot, onda glupost raste sa njegovom formalnom naobrazbom. Dosadašnja povijest je to potvrdila.
Pao mi na pamet Radovan Karadžić , zar taj gospodin nije visokoobrazovan? Pisao pjesme, sa seljačkom tematikom, u kojima se gnušao gradske dekadencije. A grad mu je dao sve. Studij, mogućnost da postane politička zvijezda, i da taj isti grad (bilo koji) ubija.
I "plemeniti" papa Adolf (Hitler, jasno) mrzio je grad. Pa je zato pobjegao u onu utvrdu u Alpama i onu vučju jazbinu u Istočnoj Pruskoj.
Draga Malala ne želim pametovati, ali obrazovanje nije garancija za ništa, a najmanje za ljudskost.
22.10.2014. 18:52
Bocko:
Nažalost, djevojka je postala glasnogovornik jedne totalitarne ideologije.
A ta ideologija onda stvara radikalne protivnike - sada su to ovi džihadisti.

Stalno se trkeljaju gluposti kako je terorizam i fundamentalizam posljedica siromaštva i blablabla...
To su gluposti.
Terorizam je organizirana politička taktika, osim rijetkih pojedinaca.

Oni koji su oteli zrakoplove i srušili Blizance svi su iz bogatih država, većina iz Saudi Arabije, školovali su se na Zapadu.

Među ISIL-ovim džihadistima su tisuće dobrovoljaca koji su rođeni i odrasli u Londonu, Parizu, Briselu... kako netko može tvrditi da njima nije bilo dostupno obrazovanje ?

A onda još i klasično trkeljanje o tome da ne treba trošiti na oružje, nego na obrazovanje.
Ma bravo.

Zašto oni koji tako misle odmah ne isprobaju svoju 'medicinu'?
Formirajte obrazovno kulturne odrede, pa pravac Kobani, Tamo onda džihadiste gađajte knjigama i ubijte u pojam recitiranjem Šekspira , Petrarke, Jesenjina i Hajama.
Možda jadni džihadisti pomru od smijeha prije nego hrabrim pripadnicima obrazovnih odreda počnu rezati glave.

22.10.2014. 19:26
musko:
@bocko problem je u sto recimo i u rh imas hrpu obrazovanih ljudi koji su popamtili neke cinjenice ali nisu razvili kriticko misljenje i to je velikiproblem obrazovanja posebno kod nas
22.10.2014. 20:49
Bocko:
@muško
To ti je problem libtarda - (lijevo)liberalnih retarda kako se sada popularno nazivaju.
kaže se da kroz naobrazbu pokupe tzv. racionalizacijskog hrčka, evo objašnjenje iz urbanog riječnika:
www.urbandictionary.com/define.php?term=rationalization%20hamster
22.10.2014. 21:37
Bocko:
22.10.2014. 21:41
kosee:
Bravo dečki ali ima jedna rupa u tom vašem razmišljanju - zašto onda ne ukinemo obrazovanje za sve, a ne samo za neke.
23.10.2014. 11:32
Bocko:
Netko ukida obrazovanje? Gdje? Za koga?

Ali se iz Ureda Pravobraniteljice za Supremaciju Žena (službeno - za tzv. ranopravnost spolova) STALNO POZIVA NA JOŠ VEĆU DISKRIMINACIJU MUŠKARACA, , iako je danas odnos diplomanata 60:40 u korist žena.

I bajdvej, u Iranu je čak 67:33 u korist žena.

Yebiga onda.
23.10.2014. 18:45
Maja:
@Bocko

Gdje se to muškarci diskriminiraju? Ako mi navedeš barem jedan konkretan primjer, ja ću ih osobno ići braniti. Jer sam za RAVNOPRAVNOST spolova, a ne za ikakvu dominaciju ijednog, ali nažalos, žene su itekako diskriminirane još uvijek.

Doduše, ne očekujem da će netko tko uz sve što se oko njega događa gocori o JOŠ VEĆOJ (većoj od čega, nepostojeće?) diskriminaciji muškaraca, uopće shvatiti o čemu pričam. Jer sve vam je jadnima teško dok ste bolje plaćeni, lakše se zapošljavate i generalno imate manje briga u životu. Za početak, možeš prošetati navečer sam bez da moraš izbjegavati mračnije djelove, nositi sa sobom svakakve obrambene stvarčice, paziti da nisi provokativno odjeven, i svejedno imati grč u želucu.

Popričaj malo sa ženama oko sebe, a oonda cmizdri da si diskriminiran, ako ti ostane dovoljno bahatluka za to.
27.10.2014. 22:50
Bocko:
@Maja
Da krenemo od Ustava.
Ustav štiti majčinstvo, ali ne i očnstvo.
Prijedlog Udruge za ravnopravno roditeljstvo da se to izmjeni u 'roditeljstvo' feministički odbor glatko je odbio.

Muškarci služe vojsku, i imaju obavezu regrutacije.
Muškarci žive kraće, a rade dulje, pa žene za isti rad dobiju dvostruko veću mirovinu.
Iako muškarci pune oko 75 % proračuna, većina proračuna troši se na žene.. Npr. oko dvije trećine zdravstvenog proračuna ide ženama.
Rak dojke se preventivno kontrolira, rak prostate baš i ne.
U obiteljskom nasilju muškarci su približno polovina žrtava, a žene polovina počinitelja, ali o tome se šuti, totalna medijska blokada.
Očevi su u razvodu totalno diskriminirani.
U slučajevima kada sud odlučuje, manje od 1% djece bude dodjeljeno očevima.
Muškarce se sustavno lažno prijavljuje za npr. pedofiliju prema vlastitoj djeci (dr. Buljan Flander je pred nekoliko godina rekla da je 89% prijava lažno) ali niti jedna žena koja je lažno prijavila nije kazneno gonjena.

Muškarci čine tek 40% diplomanata na studijima, ali se i dalje forsira tzv. 'pozitivna' diskriminacija žena na tehničkim fakultetima, umjesto da se ide za time da se ukupni broj studenata po spolu ujednači.

Imamo stipendije specijalno za žene znanstvenice, za žene obrtnice, ...

Itd, itd...
Mogao bih tako pisati satima.


Daj ti meni sada navedi jedan jedini primjer da muškarac ima neko pravo koje žena nema.
27.10.2014. 23:15
Za:
1.Članak 63. Ustava nespretno je složen, a pojam materinstva zapravo označava vrijeme trudnoće/dojenje.Taj dio podrazumijeva zaštitu onih prava koja otac iz realnih razloga ne može ni imati.
dalje članak 64. Ustava- nastavlja s roditeljstvom.

2.Muškarci služe vojni rok, da, ali ga služe i žene, obveza evidencije je nešto drugo. Nisam baš previše upoznata s tim zakonom ali mislim da je na dobrovoljnoj bazi služenje vojnog roka.

3.Izjednačen je mirovinski staž žena i muškaraca. Ovo s dužinom života neću komentirati.

4.Ovo o proračunu se ne može tako promatrati, proračun je mnogo složeniji sustav i ne čini samo prihode od dohotka. Prihode Proračuna osim poreza i doprinosa čine carine, takse, naknade, ali i prihodi koje je država ostvarila svojom ekonomskom aktivnošću ( javna poduzeća )..........kao i potrošnja, to može izjaviti netko tko s ekonomijom i proračunom nema blage veze.
5.Rak dojke se preventivno kontrolira, samo da Vas obavjestim od raka dojke oboljevaju i muškarci. Tko Vas koči da ne obavite preventivnu kontrolu za prostatu. Za preventivnu kontrolu raka dojke su se izborile udruge oboljelih od te bolesti.
6.Činjenica je da postoji nasilje i kod žena, i treba ga sankcionirati kao i ono muško. Sad polovica, možda su ipak malo brojke uveličane.
7. Očevi jesu u razvodu diskriminirani, s time se slažem, ali nekako većina ovih što znam su to prihvati vrlo ležerno, nekako ih žuljaju samo alimentacije. Možda znam loše primjere, ali po lošim primjerima se ne može krojiti mišljenje pa prema tome mišljenja sam da bi ovdje trebalo ujednačiti odnose.
8.Lažne prijave, treba sankcionirati, ali zar zaista nema sankcija za lažno prijavljivanje?
9. Kvote su po meni glupost, a o tome sam već pisala pa sada neću.
28.10.2014. 09:19
Bocko:
@za

1.Taj članak Ustava je diskriminacija muškaraca. Ne interesiraju me opravdana da je nespretno složen. Činenica je da je feministički lobby odbio raspravu o tome.
Točka.

2. Ne samo da je sam upis u vojnu evidenciju diskriminacija. Muškarcima koji su poput mene služili vojni rok isti se ne priznaje u staž. Sudjelovanje u ratu mi se priznaje, ali godina koju sam proveo u JNA se muškarcima nigdje ne priznaje. To je još veća diskriminacij a obzirom da muškarci trebaju dulje raditi i kraće žive.
Hoćeš li se založiti da se to prizna u staž?

3. Nije još izjednačen. Tek će biti. Danas još traje diskriminacija muškaraca.
Bi li ti priznala da nije diskriminacija da ti daju pola glasačkog prava, da glasaš samo na lokalnim izborima, a za Sabor tek od 2025. godine?

4. kad treba priznati da su muškarci diskriminirani, onda je to uvijek nekako 'jako, jako komplicirano'.
Što ti nije jasno?
Muškarci pune veći dio proračuna, a dobiju ni trećinu koliko dobiju žene.
To jest diskriminacija.

5. Zašto ne bi propisali da se za kampanje muškog zdravlja mora potrošiti isti iznos kao i za žene?
Zašto ženama sve ide iz proračuna, a muškarcima koji daju tri četvrtine proračuna se uvijek kaže - napravite to sami?

6. Obiteljsko nasilje je obostrano i podjednako često.
Sve studije to pokazuju:
whiteribbon.org/

Imaš listu studija sa kratkim zaključcima:
www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

Možeš proučavati mjesecima, i uvijek imaš obostrano nasilje.

Kako bi bilo da onda šrestanemo lagati o žemama samo žrtvama i muškarcima samo nasilnicima?
Kad slijedeći puta bude ''Milijarda ustaje' i zaustavimo nasilje nad ženama i djevojčicama', hoćeš li dići svoj glas i reći - zaustavimo SVAKO obiteljsko nasilje !???

7. CZSS - ovi i sudovi su legla organiziranog kriminala protiv očeva, po uzoru na aparthejd.
Muškarci i očevi su sustavno diskriminirani, a kriminalne radnje su tamo rutinske i svakodnevne.
Da se ide strogo gledati po zakonu, bar 10% djelatnica CZSS i raznoraznih vještakinja dječjih psihologa moglo bi dobiti poduže zatvorske kazne, a 50% bi moglo dobiti bar momentalni otkaz zbog blažih kaznenih djela.
Da se samo pozove očeve koji su prošli diskriminaciju da svjedoče, i prilože dokumente koje imaju javnost bi se užasnula što se sve tamo može doživjeti.

8. Ti se sad čudiš ko pura dreku da za lažne prijave nema sankcija?
Pa feminizam se vrlo jasno za to zalaže!
Ali, naravno, samo kad su žene u pitanju.

9.
Ako su kvote glupost, kada i kako ćeš se angažirati da se to ukine?

Jer, rekla si da ćeš se boriti protiv diskriminacije muškaraca.
Ili su to kao i obično prazne riječi?
30.10.2014. 09:03
za:
Oprosti, ali s osobom koja je opsjednuta jednoumljem, vrlo mi je teško komunicirati, a i teško da mogu utjecati na to, a i zašto bih.
Takva vrsta ograničene komunikacije mene ne zadovoljava, pogotovo zato što u određenim segmentima rasprave nema stručnosti.
Zato ću samo staviti link na prvo pitanje a ostalo odustajem.
www.sabor.hr/Default.aspx?art=32929
30.10.2014. 11:21
kosee:
Bocko, lijepo si skrenuo s teme, ali slijed argumenata u raspravi je išao ovako:

1. članak je ustvrdio uskraćivanje prava na obrazovanje ženama u određenim zemljama i društvima i naveo primjer borbe protiv toga uz argument da je obrazovanje ključno za borbu protiv terorizma

2. ti si komentirao da je obrazovanje nebitno u kontekstu borbe protiv terorizma, što je apsolutno promašen komentar na temu osim ako si htio navesti da se uvođenjem obrazovanja za sve ionako ništa neće promijeniti

3. ja sam navela da ako si protiv uvođenja obrazovanja za sve, ajmo ga onda ukinuti svima pa da bude ravnopravno

4. ti si odlučio da ti se više ne priča o jabukama i prešao si na karfiol

Primjećujem da često koristiš takav pristup pa čisto da ti skrenem pozornost.
30.10.2014. 12:52
Bocko:
@za
evo, to je taj obrazac. Uvijek isto.

Kad u raspravi feministica bude poražena argumentima, onda je 'iznenadjena i uvrijedjena'.
Sad sam ja najedamput taj koji širi jednoumlje, koji je netolerantan, mizoginist...

Sve, samo da ne kažeš - DA, UISTINU SI IZNIO PUNO VALIDNIH ARGUMENATA O DISKRIMINACIJI MUŠKARACA.
30.10.2014. 19:39
za:
Od kuda si pokupio te argumente?
1.Na prvo sam ti odgovorila linkom, znači postupak je u tijeku.
2.I ja imam svoje osobne pravne borbe, pa ih ne povezujem s diskriminacijom.U ovoj državi mnoge stvari ne štimaju, i oko toga ti zaista nemam što reći osim da se mene pita ja bih ti taj staž priznala, kao i onim trudnicama kojima nije bio priznat za vrijeme trudnoće i porodiljnog.
3.Naravno, da ne možeš izjednačiti sustav- priprema pozor sad, zamisli ljude koji su sad pred mirovinom, ili im fali do mirovine par mjeseci ili godina a ti bi im eto jednom zakonskom odredbom digao eto još 2 ili 5 god.Eto tu se vidi da ne razumiješ sustav.Ne brini ta neizjednačenost tiče
se samo starijih generacija, mi ćemo kad odemo u mirovinu biti izjednačeni.
4..Oko proračuna, ne razumiješ sustav, pa tvrdiš nešto,dobro, neka, ali argumentiraj, kako si došao do zaključka?
30.10.2014. 20:28
za:
5.Već sam ti napisala da se ako se referiraš na kampanju protiv raka dojka, izborile udruge oboljelih od te bolesti, i ti svoje preventivne preglede možeš raditi na teret kako ti kažeš proračuna.
6.Referiraš se na neke ino stranice, kakva je situacija u RH.Priznala sam ti da nasilja ima s obje strane, još uvijek nema muških kuća, čista diskriminacija, pretučenih, namlaćenih muškaraca koji bježe pred prijetnjom žena da će ih sve pobiti.
7., 8 i 9 neću komentirati jer sam već sve rekla, idi pa ponovno pročitaj.
Razumiješ li ti da u nastojanju da ukažeš na postojanje nekih problema na koje zasigurno nailaze muškarci koji svojim životom ničim nisu zaslužili
nepravdu, stvaraš kontaprodukt,banalizirajući probleme žena koje isto tako svojim životom ničim nisu zaslužile nepravdu.Nažalost ovdje ima i obrnutih situacija.
30.10.2014. 21:04
Bocko:
@za

Ma uvijek ista priča.

Relativiziranje, medijsk blokada i nepriznavanje stvarnih problema.
I optžbe - ti si radikalan.
Što je radikalno u govorenju istine?
Istina je radikalna nekome tko je toliko ogrezao u lažnom svijetu fantazija da mu istina tako zvuči.

Ne , nisam. Ja sam zapravo osoba kakvu će feministice za deset ili petnaest godina tražiti da ih zastupa.
I bit će sretne ako takvu osobu nađu.
02.11.2014. 11:32
zlatan:
BOCKO, ne postoji apsolutna istina, osim u religijama, samo religije i to posebno monoteističke, lupetaju o apsolutnoj istini. Potraga za apsolutom je samo fikcija ljudskog uma, a ne konkretna činjenica.
Mislim da ti ne zastupaš istinu. Jer ako si na drugom mjestu tvrdio da su rat dobili ti tobožnji američki kamioni, koje su dogurali preko leda Aljaske (a gdje su tamo bile benzinske crpke? Nema ih ni danas tamo), a da su crvenoarmejci češkali međunožje, kakvu to istinu zastupaš?
Inače istina je najbliža kada se može izraziti brojevima.
03.11.2014. 23:45

Iz drugih medija

AEM