U fokusu

SPASILI SMO NAŠE AUTOCESTE?

Vjeruje se u pola milijuna potpisa!

Vjeruje se u pola milijuna potpisa!

Noćas u ponoć završilo je prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta. Organizatori/ice vjeruju kako su skupili pola milijuna potpisa.

Podsjetimo, riječ je o izjašnjavanju birača/ica o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju. Predstavnici/ice inicijative “Ne damo naše autoceste” smatraju da je Vlada glavni krivac za stanje u kojem se danas nalaze Hrvatske autoceste unatoč pljačkama u prethodnom razdoblju jer je dodatno urušila sustav, ne provodi restrukturiranje, ne nabavljaju se potrebni strojevi, a ceste se zapuštaju. 

Iako ne postoji zakonska obaveza objave Organizacijski odbor objavio je prve izvještaje financiranja inicijative za raspisivanje referenduma. Ukratko, sredstva za kampanju osiguravaju sami organizatori, s time da u najvećoj mjeri sudjeluju Nezavisni cestarski sindikat (134,849.67 kn) i Pravo na grad (130,294.19 kn), ali i Sindikat radnika Hrvatskih cesta i autocesta (12.500,00 kn), Zelena akcija (17.105,85 kn), Matica hrvatskih sindikata (16.037,97 kn), Nezavisni hrvatski sindikati (9.715,63 kn), Zelena Istra (5.480,00 kn) i Udruga Kinookus (11.875,00 kn).

Nakon prikupljanja potpisa slijedi obrada potpisa i referendum, a potom Vlada treba pripremiti druge načine rješavanja duga, nastalog zbog uzimanja kredita za izgradnju autocesta, koje tvrtke HAC i ARZ ne mogu vratiti, poručuju iz inicijative.