U fokusu

#malimkoracimanaprijed

Održana prva konferencija Vijeća EU o pravima LGBTI osoba

Održana prva konferencija Vijeća EU o pravima LGBTI osoba

FM: M.G.

Zadnjih se tjedana velike promjene događaju na razini Europske unije. Jedna od većih promjena uključuje izbor novih povjerenika/ca od kojih je za pitanja rodne ravnopravnosti najvažnija Věra Jourová (čiji su tek pisani odgovori zadovoljili članice i članove Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost), promišljanja o tome kako dalje s rodnom ravnopravnošću nakon 2015. godine (jer trenutna Strategija za ravnopravnost žena i muškaraca vrijedi do kraja 2014.), povijesni trenutak uključivanja prava interspolnih osoba kada se govori o pravima LGBTI osoba, početak talijanskog predsjedništva Vijeća Europske unije, te kako u sve to uključiti rezultate novog istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA). Upravo je zato ovaj tjedan bio idealan trenutak za organiziranje konferencije pod nazivom “Suzbijanje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, inače prve konferencije koja za temu ima prava LGBTI osoba a da je održana u Vijeću Europske unije.

Na konferenciji su prikazani rezultati istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava o položaju LGBTI osoba unutar zemalja Europske unije. Rezultati su pokazali da je 47posto LGBTI osoba koje su ispunile anketu bilo osobno diskriminirano u prethodnoj godini te njih 90 posto nije prijavilo diskriminaciju. U svakodnevnom životu polovica ispitanika/ca je izbjegavalo javna mjesta, dvije trećine osoba je izbjegavalo držanje za ruke na javnim mjestima, te četiri petine je konstantno slušalo šale na račun LGBTI osoba. Čak 20 posto ispitanika/ca je bilo diskriminirano na poslu ili prilikom traženja posla, a kod transrodnih osoba taj je postotak veći, čak 29 posto.

Uz članice civilnog društva koje su među ostalim predstavile probleme s kojima se susreću transrodne osobe te probleme LGBT osoba u obrazovanju, konferenciji su prisustvovali/e i predstavnici/e nacionalnih institucija među kojima je bila i Sandra Artuković Kunšt (zamjenica ministra pravosuđa) koja je u kratkom sažetku o nedavnim promjenama u Hrvatskoj kritizirala i sam homofobni referendum. Uz Ivana Scalfarotta, talijanskog državnog podtajnika, koji je svojim govorom pokazao iznimnu zainteresiranost talijanskog predsjedništva za LGBTI prava, prikazana je i video poruka Conchite Wurst o važnosti LGBTI prava i o potrebi Europske unije da se intenzivno bavi njima.

Uz različite primjere dobre prakse koji su prikazani na konferenciji potrebno je imati na umu dvije stvari. Prva jest da je i ova konferencija dio političkih igara kako bi se stavio pritisak na Njemačku da prestane blokirati Direktivu o suzbijanju diskriminacije. Navedena direktiva, koja je blokirana još od 2008. godine, ima za cilj proširenje osnova po kojima je zabranjena diskriminacije, poput religije, invaliditeta, dobi i seksualne orijentacije na područjima poput socijalne zaštite, socijalnih prednosti, i pristupa dobrima i uslugama, područja u kojima je do sada postojala samo diskriminacija na osnovi rase. Druga je lekcija ove konferencije prisutnost katoličkih nevladinih organizacija i na razini Europske unije čiji je glavni moto (hešteg) prava jednakost (#TRUEequality). Nakon postavljanja pitanja Sandri Artuković Kunšt o neuspjehu hrvatske vlade da zatraži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referenduma, rasprava se nastavila na twitteru gdje je prava jednakost protumačena kao “poštivanje stavova ljudi, a ne nametanje ideologije”. Atmosfera u kojoj diskurs lažne jednakosti unutar kojeg obiteljaške i srodne im organizacije funkcioniraju postoji i izvan hrvatskih granica, ovakve konferencije koje pozivaju i nevladine organizacije i predstavnike/ce nacionalnih institucija iz cijele Europske unije potrebnije su nego ikada kako bi zajedno mogli doći do najboljeg rješenja za postizanje potpune jednakosti LGBTI (a nekad u budućnosti i QA) osoba.