U fokusu

Regionalni sastanak

“Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojaka za održivi razvoj na području Europe”

“Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojaka za održivi razvoj na području Europe”

U organizaciji UN-ove Gospodarske komisije za Europu (UNECE) i UN Women, u Ženevi će 6. i 7 studenog 2014. biti održan regionalni sastanak pod nazivom “Ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojaka za održivi razvoj na području Europe”.

Na sastanku će sudjelovati i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Helena Štimac Radin.

Regionalni sastanak održava se uoči  20. obljetnice od donošenja Pekinške Deklaracije i Platforme za djelovanje koje će se na globalnoj razini obilježiti 2015. godine na 59. sjednici Komisije za status žena UN-a u New Yorku. Na sastanku će se voditi rasprava o najvažnijim postignućima i preprekama u provedbi ovih ključnih strateških dokumenata UN-a za promicanje ravnopravnosti spolova  u okviru nekoliko panela posvećenih dugoročnim trendovima u promicanju ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena na području Europe, uklanjanju rodnog jaza putem ekonomske i socijalne politike, zastupljenosti žena u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu, uklanjanju nasilja nad ženama, anti-diskriminacijskom zakonodavstvu  i rodnoj pravednosti te budućim aktivnostima u promicanju ravnopravnosti spolova za uključiva i održiva društva.

 UNECE je za potrebe sastanka izradio izvještaj pod nazivom  “Regionalni pregled napretka: regionalna sinteza”  na temelju dostavljenih nacionalnih izvješća o provedbi Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje.

Što se hrvatskih postignuća tiče, UNECE je istaknuo petogodišnja donošenja Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, donošenje Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2011.-2016.,Strategije razvoja poduzetništva žena 2014.-2020., Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju iz 2010. godine kojim se starosna granica za žene postupno izjednačava s dobnom granicom za muškarce, produljenje minimalnog trajanja roditeljskog dopusta u 2013. godini s tri na četiri mjeseca, nacrt Prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratuKazneni zakon iz 2011. godine kojim su uvedene strože kazne za počinitelje kaznenog djela prema članu obitelji te Zakon o lokalnim izborima iz 2012. godine koji traži uravnoteženo sudjelovanje oba spola. Kao postignuća navedeno je i značajno povećanje udjela žena u poduzetništvu od 2002. do 2013. godine te sudstvu i Hrvatskom saboru od 1995. do danas. Kao izazovi izdvojeni su mirovine žena koje su u prosjeku 15,9 posto manje od mirovina muškaraca i smanjenje minimalne kazne za kazneno djelo silovanja s najmanje tri na najmanje jednu godinu kazne zatvora.

Cjeloviti tekst Izvješća Republike Hrvatske o primjeni Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje (1995) i rezultata 23. posebne sjednice opće skupštine UN-a (2000) – Peking +20. dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku na internetskoj stranici Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH www.ured-ravnopravnost.hr.

Informacije i materijali za regionalni sastanak Peking+20 UN-a dostupni su na internetskoj stranici UNECE-a http://www.unece.org/gender.