Vijesti

11.11.2014. 11:55:56 - Maja Celing Celić (civilnodruštvo.hr)

situaciju otežava nejasan zakon

TaskForce tim uklonio je Facebook grupu koja je omalovažavala djevojke iz osnovnih i srednjih škola

TaskForce tim Centra za edukaciju i prevenciju nasilja uspio je ukloniti Facebook grupu koja je omalovažavala djevojke iz osnovnih i srednjih škola Hrvatske, BiH i Srbije.

TaskForce tim je grupa koja okuplja sedam članova/ica te inženjera/kinja (računalna, mrežna i informacijska sigurnost) koji djeluju unutar Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a u svrhu detekcije, analize i uklanjanja neprimjerenog sadržaja koji se nalazi na internetu, ali i kao podrška Ministarstvu unutarnjih poslova RH, prenosi Civilno društvo.

Naime, ova je grupa još 24. ožujka zaprimila prijavu o Facebook stranici koja je osnovana s ciljem omalovažavanja, sramoćenja i ismijavanja djevojaka iz osnovnih i srednjih škola i to iz triju zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

"Kao i uvijek, radilo se o standardnoj prijavi stranice, a takvih prijava imamo 5 do 10 dnevno. Tada nismo ni slutili da nas čeka toliko zahtjevan zadatak — ukloniti stranicu koju vode osnivači koji su i više nego obični korisnici i korisnice. Pregledom prijavljene stranice uočili smo da se radi o uistinu ozbiljnom problemu među mladima. Stranica je tada imala više od 50 tisuća korisnika/ca (pratitelja/ica), a sadržavala je više od 800 neprimjerenih fotografija, preko 60 minuta videozapisa koji nisu primjereni za mlađe od 18 godina te statuse uznemirujućeg sadržaja", pojašnjava Dalibor Vlaho, predsjednik Centra za edukaciju i prevenciju nasilja na njihovoj internetskoj stranici te dodaje kako su volonteri/ke zaprimljenu prijavu proslijedili TaskForce timu koji djeluje unutar Centra, a koji je i izvršni tim za prijave, detekciju i analizu sadržaja koji se nalazi na internetu.

Stručnjaci TaskForce tima krenuli su u obradu prijave i detaljno prikupili sve informacije koje su bile dostupne. Postupak uklanjanja stranice je pokrenut, no stranica je i dalje bila javno dostupna, kao i sav sadržaj koji se nalazio na njoj.

"Kako je TaskForce tim isprobao sve metode koje se koriste za uklanjanje sadržaja na internetu, a i dalje nismo bili u mogućnosti ukloniti prijavljenu stranicu, odlučili smo se na primjenu vlastite tehnike uklanjanja te korištenje vlastite aplikacije koju smo razvili — TUI — Target User Identifier. To je aplikacija razvijena za detekciju osobe koja se nalazi iza korisničkog računa društvene mreže Facebook (u ovom slučaju stranice). 2. travnja 2014. godine krenuli smo u stalni nadzor prijavljene stranice i pratili smo sve fotografije, videozapise i objave koje su se svakodnevno nalazile na stranici. Shvatili smo da ovo nije igra i da se ne radi o 'slučajnom' objavljivanju, nego o ogromnoj količini podataka koji su s namjerom objavljeni na toj stranici. Idući smo dan krenuli u završni dio akcije - otkriti samog osnivača stranice. Nije nam trebalo mnogo vremena. Nakon svega nekoliko sati, prikupili smo sve informacije o osnivaču koji je smatrao da mu je, kao osobi koja se krije iza lažnog profila, gotovo nemoguće ući u trag. Da, radilo se o iskusnom korisniku, no ne baš toliko iskusnom da bi nadmudrio naš TaskForce tim", ponosan je Vlaho pojasnivši kako su 4. travnja preuzeli kontrolu nad korisničkim računom te odmah krenuo u proces uklanjanja sadržaja i same stranice.

"U trenutku uklanjanja, stranica je imala više od 200 tisuća korisnika/ca (pratitelja/Ica), oko 2.200 fotografija i preko 3 sata videozapisa. Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da niti jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije", dodao je.

U Centar im se svakodnevno javljaju gotovo svi i sve - djeca, mladi i stariji, roditelji, učitelji/ce i profesori/ice.

"Iako im je iznimno teško iznjeti svoj problem, mnogi se jave uz molbu da sve ostane anonimno. Njihovi su problemi različiti, od onoga kako nadzirati aktivnosti u radu na računalu i mobitelu do onoga u problemima u ponašanju djeteta. Najčešći razlog javljanja je takozvani cyberbullying ili elektroničko nasilje koje je svakodnevno prisutno u sve većem obliku. Nažalost, primjenom novih tehnologija bez kojih gotovo ne možemo izdržati niti jedan dan, pogotovo kada govorimo o društvenim mrežama,  možemo zaključiti da naša svakodnevica jednostavno ne može bez tehnologije. Upravo iz tog razloga mogućnosti narušavanja ljudskih prava su daleko veće nego primjerice prije 10 godina. Veliku ulogu igra naš zakon koji nije sasvim jasan kada govorimo o zaštiti korisnika/ca i sankcioniranju počinitelja/ica te je samim tim problem ugrožavanja ljudskih prava još veći", upozorava Vlaho na nešto na čemu se očito treba poraditi, ali to nije jedini problem.

u Centar svakodnevno javljaju gotovo svi - djeca, mladi i stariji, roditelji, učitelji i profesori. 

- Iako im je iznimno tesko iznjeti svoj problem, mnogi se jave uz molbu da sve ostane anonimno. Njihovi su problemi različiti, od onoga kako nadzirati aktivnosti u radu na računalu i mobitelu do onoga u problemima u ponašanju djeteta. Najčešći razlog javljanja je takozvani cyberbullying ili elektronicko nasilje koje je svakodnevno prisutno u sve većem obliku. Nažalost, primjenom novih tehnologija bez kojih gotovo ne možemo izdržati niti jedan dan, pogotovo kada govorimo o društvenim mrežama,  možemo zaključiti da naša svakodnevica jednostavno ne može bez tehnologije. Upravo iz tog razloga mogućnosti narušavanja ljudskih prava su daleko veće nego primjerice prije 10 godina. Veliku ulogu igra naš zakon koji nije sasvim jasan kada govorimo o zaštiti korisnika i sankcioniranju počinitelja te je samim tim problem ugrožavanja ljudskih prava još veći - upozorava Vlaho na nešto na čemu se očito treba poraditi, ali to nije jedini problem. 

Edukacija za djecu i mlade 

- Primjerice, Facebook stranice na kojima se nalaze fotografije tinejdžerica iz osnovnih i srednjih škola, a koje nisu materijal za javno prikazivanja i/ili distribuiranje je narušavanje privatnosti tih djevojaka jer niti jedna od njih nije samovoljno postavila svoju fotografiju na takvu stranicu. No, problem gledamo s krive strane. Ne trebamo gledati samo tko i zašto je osnovao takvu stranicu, nego nam prva misao mora biti zašto se djevojke fotografiraju, prave slavni selfie na kojem su  razgolićene. Previše resursa i vremena trošimo na uklanjanje sadržaja koji je već objavljen dok s druge strane nemamo dobro osmišljenu edukaciju za mlade kojom bi ih poučili o mogućim posljedicama koju takva fotografija nosi sa sobom - srž je ovog višedimenzinalnog problema o kojem progovara Vlaho podsjećajući:

- Uzmite u obzir da se takva fotografija nije snimila da bi bila isključivo vidljiva samom autoru, nego je nekome i namjenjena. Danas mladi olako shvaćaju rizike i posljedice svojih radnji, a možda i zato što ih mi stariji nismo o tome podučili. Bitno je razumjeti da je odgoj roditelja jedno, a utjecaj zajednice na djeteta drugo. Kada shvatimo tu razliku tek tada možemo govoriti preciznije o tome zašto danas mladi slijede trendove koji nikako nisu primjereni - zaključio je Dalibor Vlaho. 

Više o aplikaciji Target User Identifier možete pročitati OVDJE.

Maja Celing Celić  

- See more at: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=10386&cHash=5b2cf8beb776c873f2c9a2be93dfca28#sthash.rWCKPXDp.dpuf

Stručnjaci TaskForce tima krenuli su u obradu prijave i detaljno prikupili sve informacije koje su bile dostupne. Postupak uklanjanja stranice je pokrenut, no stranica je i dalje bila javno dostupna, kao i sav sadržaj koji se nalazio na njoj.

Kako je TaskForce tim isprobao sve metode koje se koriste za uklanjanje sadržaja na internetu, a i dalje nismo bili u mogućnosti ukloniti prijavljenu stranicu, odlučili smo se na primjenu vlastite tehnike uklanjanja te korištenje vlastite aplikacije koju smo razvili — TUI — Target User Identifier. To je aplikacija razvijena za detekciju osobe koja se nalazi iza korisničkog računa društvene mreže Facebook (u ovom slučaju stranice). 2. travnja 2014. godine krenuli smo u stalni nadzor prijavljene stranice i pratili smo sve fotografije, videozapise i objave koje su se svakodnevno nalazile na stranici. Shvatili smo da ovo nije igra i da se ne radi o "slučajnom" objavljivanju, nego o ogromnoj količini podataka koji su s namjerom objavljeni na toj stranici. Idući smo dan krenuli u završni dio akcije - otkriti samog osnivača stranice. Nije nam trebalo mnogo vremena. Nakon svega nekoliko sati, prikupili smo sve informacije o osnivaču koji je smatrao da mu je, kao osobi koja se krije iza lažnog profila, gotovo nemoguće ući u trag. Da, radilo se o iskusnom korisniku, no ne baš toliko iskusnom da bi nadmudrio naš TaskForce tim - ponosan je Vlaho pojasnivši kako su 4. travnja preuzeli kontrolu nad korisničkim računom te odmah krenuo u proces uklanjanja sadržaja i same stranice. 

- U trenutku uklanjanja, stranica je imala više od 200 tisuća korisnika (pratitelja), oko 2 200 fotografija i preko 3 sata videozapisa. Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da niti jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije.

- See more at: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=10386&cHash=5b2cf8beb776c873f2c9a2be93dfca28#sthash.rWCKPXDp.dpuf

Tagovi: centra za edukaciju i prevenciju nasilja, cyberbillying, djeca, djevojčica, društvene mreže, elektroničko nasilje, facebook, facebook grupa, internet, nasilje, srednjoškolci i srednjoškolke, taskforce team, tehnologija, virtualne kampanje, vrijeđanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (105)

Stari komentari

Anonimno:
I onda će se opet naći neko pametan pa će reći "nije istina da muškarci mrze žene".
Da, baš -.-
11.11.2014. 17:21
:
Najbolje je da se duž cijeloga ekvatora izgradi golem zid, koji će zemaljsku kuglu podijeliti na dva dijela i da na jednoj polutki budu muškarci, a na drugoj žene.

Tako i tako seks niti danas više nije neophodan da bi se razmnožavali.
11.11.2014. 17:53
CuRa:
Možda negdje vani postoje muškarci koji ne mrze žene i ne smatraju ih manje vrijednima (kažem možda), ali ovdje na Balkanu takav ne postoji. Nema na ovim prostorima niti jedno muško, a da nije ženomrzac, jednostavno nema ga.
11.11.2014. 18:39
još jedno muško :
CuRa, koliko god se trudio smisliti lijep način da ti kažem ono što mislim o tvojoj izjavi ne mogu bolje od slijedećeg-ako zaista vjeruješ u ono što si napisala potraži liječničku pomoć jer zaista imaš gadnih psihičkih problema.To ne govorim ad hominem ne bi li te posramio već to najozbiljnije mislim i to u najboljoj namjeri. Ovakvim stavom u budućnosti stvorit ćeš probleme ponajprije sebi, a zatim i svim ljudima s kojim stupaš u socijalni kontakt.
Opravdanje za ovakvo razmišljanje se eventualno može naći u teškim traumama vezanim za oca zlostavljača ili u seksualnom nasilju koje si proživjela. Poručio bih ti, iako teško da ćeš to prihvatiti, da 99% muškaraca nije takvo i da to osuđujemo.
Moguće je i da si na neodgovarajućoj terapiji zoloftima, sanvalima, seroksatima ili slično. Susretao sam ovakva razmišljanima kod takvih osoba. Uzrok mogu biti droge i alkohol. U svakom slučaj u psychiatrist is your friend. a ako ga već imaš probaj potražiti drugo mišljenje.
Naposlijetku uzrok može biti i starost <18 godina, želja za izgradnjom statusa na Libeli, ideološka indoktriniranost. Kod ovog zadnjeg ne može puno napraviti i, ako se ne ne dogodi čudo, ostatak života provest ćeš u paklu mržnje prema suprotnom spolu. U tom slučaju mogu te samo žaliti.
11.11.2014. 19:18
za:
@CuRa točno ovakvim razmišljanjem štetiš samo sebi.Ima divnih, zrelih ispravnih i suosjećajnih muškaraca koji poštuju žene, ali ima nezrelih, neodgovornih i loših osoba i sa muške i sa ženske strane.Zbog takvih ljudi
ovdje smo gdje jesmo.Muškarci radi žena, a žene radi muškaraca.Svatko od nas govori iz svojih iskustava i iskustava svoje okoline.Pogrešno je trpati sve u isti koš.Nažalost, ni jedan zakon, danas nije imun na manipulacije i zloupotrebe koliko je got s dobrom namjerom postavljen, zato su ovdje dečki koji na to ukazuju, dobro ima ih ovdje koji to malo fanatično prikazuju s pokušajem zastrašivanja, bez realne pozadine ali bilo je ovdje i dosta ukaza na propuste zakonskih odredbi ali i ukaza zloupotrebe od strane žena.
11.11.2014. 20:20
CUra:
za@
Ja takve nisam vidjela, znači redom samo oni koji govore da se jedino dobrim sendvičem može zaustavit obiteljsko nasilje i slično. Pogledaj samo internet portale zapravo pogledaj komentare ispod bilo kojeg teksta, čitaj komentare ispod nekog spota " ja bi OVO jebo". Znači žena nije ništa osim predmeta za jebenje, žena je OVO za jebanje. Dalje, obrati pozornost na to šta je sve momcima "smješno", kakve "šale" u kojima tobože ništa loše nisu htjeli reći govore. Obrati pozornost na nazive koje dobiva ona a koje on za iste stvari, obrati pozornost na dvostruke standarde, ( ono kurva-zavodnik, drolja-igrač)) obrati pozornost na sramoćenja žena ma šta god radile: vozile auta, svirale u bendu, vodile politiku, firmu, šta god da radi idu izjave: žena za volanom, nema muda za gitaru itd itd. Otvori bilo koji muški portal i vidjet ćeš kakav bolestan stav imaju o ženama. Samo otvori bilo koji, ali bilo koji i vidjet ćeš da za njih nismo ništa osim mesa. Kad god odem u teretanu svaki bi put čula nešto tipa " ona žensko da diže uteg". Koliko muškaraca radi kućanske poslove? Koliko muškaraca brine o djetetu? Sve to radi žena sama i plus što radi i u poduzeću od 7 do 3. Pogledaj samo koliko se ženske djece abortira, koliko sam puta čula "vic" ili je muško ili abortus. Koliko puta, ne znam broj. Otvori "novine" 24 sata i čitaj naslove: Žensko, a sposobna.
Sjećaš se naslova "curice pakirajte torbice"? Jesi li ikad vidjela golog muškarca u njima? A ženu? Jel objektivizacija mržnja? Ako nisi poslat ću ti link gdje momci slikaju te stranice, stave pivo pored i status-najbolje stvari.
Zašto ispod naslova o nekoj uspješnoj ženi stoji najlajkaniji komentar -ko je nju pustio iz kuhinje? To nije mržnja? To je komentar sa NAJVIŠE lajkova.
Ove stranice o ponižavanju djevojčica i djevojaka imaju 200 000 lajkova. To nije mržnja? Koliko lajkova imaju one stranice "kurve, janjetina, vuco? Opis stranice im je - jedino mjesto gdje nema nacionalne ni vjerske mržnje. Naravno, jer su ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja, žene.
Šta znači "bacaš kao curica"? Šta znači "ne budi curica,budi muško"?
Zašto je uvreda za muškarca ako ga se nazove pičkom, a pohvala ženi ako ima muda? Pička vrijedi manje ili šta?
Razmisli sad malo o silovanju, em je siluje, još je za ostale ona kriva jer je eto nosila zelenu majicu, pa šta će on jadan, morao je, naravno ona još dobije naziv drolja.

Mogu do proljeća nabrajati i ni tad ne bi stigla navest sve oblike mržnje!

Nemoj nasjedat na te gluposti da nisu svi isti, imaš internet, imaš televiziju, imaš novine, imaš oči, imaš uši, imaš mozak. Ne budi pored očiju slijepa, pored ušiju gluha. Svi su isti, i onaj koji priča gadosti, i onaj koji se smije. I onaj koji siluje i onaj koji opravdava, i onaj koji udara i onaj koji na to kaže "previše se pustila s lanca".
Oni muškarci koji laprdaju da nas ne mrze samo to ne žele priznati, i to je sve, sva istina.
A ono za 99% muškaraca koji žene ne smatraju nižim životom proglašavam vicem godine, u biti vicem stoljeća!
Kad spojiš one prve i one druge, nema onih trećih. Nema.
11.11.2014. 21:01
CUra:
I jesi li igdje vidjela stranicu "Najveći kurvari osnovnih i srednjih škola"?
Nisi, jer toga nema, isto kao što "nema mržnje prema ženama"
-.-
11.11.2014. 21:05
:
Hajde, prihvatimo tezu da se mrzimo. I što ćemo sad?
11.11.2014. 21:13
još jedno muško:
Libela, voxfeminae, B.aB.a i ostale udruge koje promičete "rodnu i spolnu jednakost" -CUra je vaš proizvod. Jeste li ponosni?
11.11.2014. 21:17
:
CUra je vjerojatno curičak u kasnoj adolescenciji koji je upravo otkrio feminizam (vidi vraga, muški rod, hahahaha...). Mogao bih doslovce odgovoriti na svaku rečenicu, ali mi se ne da. 20 godina se borim protiv feminizma - toliko negdje po svoj prilici ima i CUra. Umoran sam već od stalnog ponavljanja istog.
11.11.2014. 21:24
još jedna cura:
Evo vam još nešto za raspravu. Radili su pokus (amerikanci) ko je zapravo lak. Od 15 cura koje je momak pitao za usputni seks pristala je jedna cura. Obratno naravno, od 15 momaka koje je cura pitala za seks, jedan nije pristao. I sad, postavili su pitanje zašto se žene zove droljama i uz činjenicu da svi smo znali kakvi će biti rezultati istraživanja, na što su ušli odgovori:
-We (men) can, you (women) cant. We are men, you are dirty whores. Man power.
- because this is man's world, dump bitches.
-Because I have dick, you cunt
-I'm man, you are just horny sluts

Eto sad, jel to mržnja ili nije, da li su to feministice izmislile pa ti komentari su fatamorgana, ne znam.
To vi odlučite.
11.11.2014. 21:27
CuRa:
A vidi ti to, Libela i ostale feminističke stranice izmišljaju silovanje, obiteljsko nasilje, seksizam i slično. To u biti ne postoji. Mora da ni ova stranica o kojoj pišu zapravo ne postoji.

A sad ozbiljno, HVALA svim feminističkim stranicama što iznose sve primjere mizoginije po svijetu, vi jedine prikazujete mušku mržnju bez cenzure, jedine o tome ne šutite i ne pravite se da toga nema, vi jedine ne žmirite na to i hvala vam još jednom!
11.11.2014. 21:41
još jedno muško:
Kada bi Libela npr. objavila kojeg su spola inženjeri koji su izradili aplikaciju koja je ušla u trag počinitelju (a bilo ih je iz više zemalja) možda bi se smanjio broj komentara koji sve muškarce smatraju mrziteljima žena. Bojim se da je,ovakvim člancima gdje se ističu samo ženske ugroženosti , a nikako i ono što muškarci poduzimaju da bi spriječili šaku nedojebanih primitvaca, Libela sve dalje od portala koji promovira zajednički rad oba spola kako bi se stvorilo društvo ugodnije za život.
Ja ne bih stao na ovom već bih detaljno istražio kako je ovaj umobolnik dolazio do tih slika. Neka se klupko rasplete do kraja i neka se otkrije sve negativnosti kojima današnje društvo obiluje. Samo tako ćemo spriječiti da se ovo ne dogodi opet. Kazniti samo nekakvog Renata. E i projicirati njegov debilizam na sve muškarce je najgore što se može napraviti.
11.11.2014. 21:51
CUra:
još jedna cura@
sanjala si te komentare, muškarci to ne bi rekli jer oni ne mrze žene, a ako slučajno negdje i naletiš na takav komentar to je valjda pripadnik 1% populacije koji mrzi žene. Ostalih 99% to ne bi rekli jer oni tako ne misle -.-
11.11.2014. 21:52
još jedno muško:
CUra, nitko ne negira postojanje svega o čemu pišeš. Ja samo dovodim u pitanje brojke i metodologiju kojom su dobivene. Ako ja u svom životu nisam sreo silovatelja ili čovjeka koji tuče ženu, a imam na stotine prijatelja i poznanika , onda imam pravo sumnjati na to kada se govori kako je svaka treća žrtva svog partnera. Vremena su se zadnjih 20 godina bitno promijenila i ne možemo iskapati stvari koje su se dogodile prije 50 godina, ili, još gore, ono što se događa u zemljama trećeg svijeta i to prikazivti kao našu svakodnevicu. Takve studije dovode do stvaranja osoba poput tebe za koju se, koristeći tvoju analogiju, može utvrditi da mrzi muškarce. Što više ignoriranjem muških problema koji su spomenuti na ovoj stranici lako bi mogli zaključiti da sve žene mrze muškarce. A to je, siguran sam, daleko od istine.
11.11.2014. 21:57
lili:
ja mislim da je jedno 80% muških renato e....
eto samo u hrvatskoj ih je 200 000 i plus još 200 000 na svim ostalim ženomrzačkim fejs stranicama i još plus toliko na ostalim internet forumima i portalima (na najvećem forumu u hrvatskoj ženski kutak zovu kokošinjac a ženama govore da trebaju redovno kuhat, donosit pivo i radit još nešto osim ležat na leđima....a riječ je samo o hrvatskoj... žalosno koliko renata e ima :(
11.11.2014. 22:01
CUra:
Lili, o tome govorim, vraga je njih 1%. Ako svega 1% muškaraca mrzi žene, onda je sunce zeleno, trava ljubičasta, a nebo karirano sa tufnicama.

još jedno muško@
I žena je čovjek! Kaže se muškarac i žena, eto i ti pušiš medijske fore.
Ako na svim titlovima piše čovjek i žena, to onda znači i da su samo muškarci ljudi, jel tako? Dakle, ti kao ne mrziš žene ali ih dehumaniziraš, ne priznajše ih ljudima.
To je isto kao umjesto pas i mačka kažeš - životinja i mačka. A šta je pas?
11.11.2014. 22:14
lili:
i ja se ospem na "čovjek i žena", a svi tako govore.
evo recimo nova tv i hrt vole reći "ljudi i žene", i šta su onda ljudska prava drugo nego iskljućivo muška prava?
nije ni čudo što smo tu gdje jesmo...

Kao promijenio vam se mentalni sklop unazad 50 godina pa se odjednom zgražate nad šovinizmom? ne vjerujem baš....
11.11.2014. 22:24
još jedno muško:
O tome ja govorim. Zaključci se donose bez obzira na činjenično stanje. Facebook stranicu iz ove teme jest kreirao maloljetnik iz Hrvatske, ali tamo su dolazile slike iz "Regiona", a to bi značilo da se uzorak raspoređuje na višestruko veći broj stanovnika s tim da su neke od tih država na europskom kulturološkom začelju. Osim toga siguran sam da nisu samo muškarci lajkali. Cure nikako nisu cijepljene od prilično ružnih stvari koje mogu učiniti kolegicama koje im nisu po volji. Rekao bih čak da su tu često i gore od muškaraca.
Najveći forum u Hrvatskoj ili forum.hr zaista ima takav ženski kutak, ali je on kreiran od strane samih žena te služi upravo za ismijavanje primitivnih stavova i zajebanciju. Tamo se mnoge visokoobrazovane žene i cure zezaju na taj račun. Ali ako pogledate druge, ozbiljne teme vidjet ćete da te iste forumašice itekako pokazuju zube onima koji nikako da izađu iz balkanske kaljuže i sve su samo ne žene koje prihvaćaju ono što se ovdje naziva patrijarhat. Interesantno je da postoji i muški kutak gdje se ismijavaju muškarci kao debeli, neuredni, prljavi, lijeni. I opet sve u zajebanciji. Pišući svoje godišnje izvješće Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ne da nije primijetila identičan muški kutak gdje se ismijavaju muškarci nego je i potpuno pogrešno shvatila tzv. kokošinjac što je izazvalo opće čuđenje žena koje tamo pišu. I naravno dale su podršku svojim muškim kolegama s kojim su dugogodišni prijatelji. Uskoro je godišnji skup forumaša gdje se najbolje može vidjeti kako bi jedan drugom bubreg dali. I to vrijedi u oba smjera. Na žalost ovakvih zlonamjernih interpretacija ima previše da bi se gradio odnos pun povjerenja.
11.11.2014. 22:32
:
Joj... dajte ne lovite na "sitnice". Osim toga, nemojte me vući za jezik; feminizam, jezik i rodna politika, hvala bogu pa bih o tome mogao svašta reći; ma, ne... niti slučajno sve feministice ne lijepe dvojne nastavke i na oblike koji gramatički imaju npr. muški rod, a realno ženski - ma, ne, nije to svojevrsno (jezično) silovanje.
11.11.2014. 22:37
za:
Ako se fokusirate samo na negativnosti onda će vam u fokus ulaziti samo negativnosti.Pa to je poznata stvar.Taj obrazac imaju svi fanatici, ali ne samo da vidite te negativnosti nego ih i privlačite.Zašto ih privlačite, zato što ih vidite tamo gdje ih ima i tamo gdje ih nema, pa reagirate, pa dobijete kontrareakcije itd.....
11.11.2014. 22:45
Žena:
još jedno muško@
Ne mogu se nikako složit s tim da je riječ o šačici nedojebanih primitivaca. To je prije šaketina nedojebane umobolne balavurdije koja misli da se svijet vrti oko njihovog šupka i da oni imaju pravo odrediti nečiju vrijednost, odredit gdje je kome mjesto, ko je za šta sposoban a za šta nije, šta je smiješno a šta nije.
A najgore od svega mi je kad si ženomrzac umisli da ima pravo odredit nekoga na temelju svog kurca kao da je središta svemira, (trebalo bi im objasnit da đoka nije baš toliko važna pa da bude mjerilo vrednovanja drugog čovjeka i njegove vrijednosti) pa u skladu sa time imamo "drolje i kurve kao one koje pristanu i sa druge strane firigidne kučke koje ne pristanu". To mi je ono vrhunac.
A 200 000 lajkova samo potvrđuje da je riječ o šaketini njih, a ne šačici koja misli upravo tako, kurac im je kao mjerilo vrijednosti. Žalosno ali istinito.

I nemoj ovdje govorit "čovjek i žena", ovdje to bode u oči.
Molim te.
11.11.2014. 23:44
zlatan:
Ajoj ŽENO, šta si vulgarna! Moram te obavijestiti da ogromna većina muškaraca uopće ne misli da je njihov penis središte Svemira, iako ima i takvih. Ali čak i takvi kada to uopće misle, misle samo u nekom određenom kontekstu.
Ali šta sa onim ženama, a ima i takvih, koje misle da je njihova vagina središte Svemira? I koje misle da im je to najjače oružje. Prvenstveno kada žele uloviti kojeg bogataša. Pitanje glasi: a kakva vrst (ne mislim životinje, jer to je uvreda za životinje), dakle kakva vrst su SPONZORUŠE?
Koliko znam one samo razmišljaju o lagodnom životu bez rada i odgovornosti. Ili možda nije tako? Uvjerite nas u suprotno!
11.11.2014. 23:58
još jedno muško:
Ups. Čovjek i žena. Da. Mea culpa. Ispričavam se.
Što se tiče 200000 lajkova to je puno bez obzira što se ovdje ne radi samo o Hrvatskoj. Ali riječe je o blavurdiji koja je prilično laka na lajku bez razmišljanja o posljedicama. Na sreću stranicu nisam vidio, ali gledajući screen shootove pitam se da li se ti lajkovi odnose na to da im se cura sviđa ili na to kako smatraju da je kurva? Slike koje sam imao prilike vidjeti u člancima koje govore o ovom slučaju prikazuju cure u izdanju gdje će jedan prištavi pubertetlija sa nerazvijenim čeonim režnjem i viškom nerealiziranih hormona automatski kliknuti na Like jer mu se cura sviđa. Ovo svakako treba sankcionirati, ali nisam siguran da je ovo "karakika koja nedostaje" u tvrdnji kako su svi ili većina muškaraca u stvari mizogini.
12.11.2014. 00:04
zlatan:
ŽENA, ne treba se pjeniti zbog toga čovjek, žena, muškarac. Mi smo Slaveni, a u svim slavenskim jezicima se razlikuje pojam čovjek, muškarac, žena, kao i pojmovi ljudi, muškarci i žene. U germanskim i romanskim jezicima to ne razlikuju, pa je eto na engleskom jeziku muškarac i čovjek isti pojam.
No, pošto slavenski jezici imaju tri roda, muški, ženski i srednji, razlikuju neke deatalje. Mi razlikujemo pojmove kao što su dječak / dječaci, djevojčica / djevojčice, te dijete / djeca. Uočljivo je da je pojam dijete, djeca srednji rod.
U ruskom jeziku kaže se ČELOVJEK (čovjek, jednina), te LJUDI (ljudi, množina). Ali u ruskom se može reći ADNOJ ČELOVJEK (jedan čovjek), ali i NJESKOLJKO MILIONOV ČELOVJEK (nekoliko milijuna čovjeka).
Moja tvrdnja je da su slavenski jezici ljepši i bogatiji od germanskih i romanskih, da su bliži Prirodi i da se čovjek ljepše osjeća kada ih govori. Da se nekako ćuti više povezan sa životom. Nažalost jedna od bolesti mnogih slavenskih naroda je to da se stide svoga slavenstva. Nažalost mnogi Hrvati bi dali pola godišnje plaće ili nekoliko godina života, samo da nismo Slaveni. Neki danas idu tako daleko da tvrde da naši geni objašnjavaju da Hrvati uopće nisu to što jesu.
A to šta govorimo jezikom kojeg mi zovemo hrvatski, koji je slavenski jezik, takve bolesnike niti najmanje ne uzrujava, Ipak je to bolest u pitanju.
P.S. Kako to da nikoga ne uzrujava činjenica da je u germanskimi romanskim jezicima Slaven i rob isti pojam? Zašto Hitler nije želio istrijebiti Romane, ali je mislio istrijebiti Slavene?
12.11.2014. 00:30
poi:
cijenim to što su napravili, ali zar ne treba neki sudski nalog za upadat u tuđe accounte, ovo se ništa neće moc koristit kako dokaz na sudu
12.11.2014. 01:47
još jedno muško:
Muškarac i žena svakako bolje pristaje nego čovjek i žena bez obzira na raznolikost našeg jezika. Primijetio sam da oni koji zagovaraju rodno osviještenu upotrebu jezika imaju prilično čudne kriterije. Recimo inzistira sve na onom čuvenom "/ica" sve dok se ne spomene nasilje i razne kriminalne radnje. Tada se malo zaboravimo pa npr. imamo isključivo "obiteljske nasilnike", "počinitelje obiteljskog nasilja" i to u segmentima gdje su žene daleko zastupljenije nego tamo gdje inzistiramo na upotrebi rodno/spolno korektnog jezika.

Kada smo kod pravne pozadine micanja stranice mislim da je poi u pravu iako je cyber kriminal još prilično velika siva zona ne samo za naše sudstvo. Zakoni su nejasno napisani, a njihova tumačenja još nejasnija. Ostaje zagonetka zašto udruge nisu izabrale legalni put ka micanju stranice već etnički hacking. No bez obzira na sve drago mi je da je ova akcija pokazala kako se na netu ne možeš samo tako sakriti i spriječila potencijalne počinitelje/ce da izvrše slična nedjela Ako se ne varam autor te facebbok stranic je prilično bahato provocirao ne želeći ukloniti stranicu i kurčio se kako mu nitko ništa ne može.
12.11.2014. 07:32
još jedno muško:
I konačno jedan komentar nakon kog pretpostavljam da bih mogao dobit kojekakve etikete. Ali mislim da se rizik isplati osobito ako ovo pročitaju roditelji tinejdžera.
Gotovo da sam pionir u korištenju društvenih mreža i tamo provodim i malo previše vremena. Ono što moram ovim putem pitati jest kako su ove fotografije došle u posjed kreatora facebook stranice? Na Večernjem se da pročitati komentar autora iz koga bi se moglo zaključiti kako su slike dolazile od samih tinejdžerica. istina, one su zloupotrebljene u tom trenutku, ali broj slika se povećavao i nakon što se u ožujku doznala pozadina ove FB stranice. Budući da doma imam tinejdžere kojim sam frend na facebooku svjedok sam kako mlade cure na FB stavljaju slike koje onog koji ih pogleda automatski mogu strpati u kategoriju pedofila. S tim da takve slike ne treba tražiti po albumima već su one često dostupne kao profilne i to "zaštićene" na taj način da su praktički dostupne milijunim akorisnika socijalnih mreža.
Dva su momenta ovdje bitna. Prvi je zašto se uopće takve slike stavljaju na face. Koji su motivi da djevojčice, ali zaista djevojčice ničim izazvane stavljau u najmanju ruku neukusne fotografije na javna mjesta? Drugi je zašto se toliko malo radi na svim nivoima (počevši od obitelji, škole, sredstava javnog informiranja ) kako bi se mladi i ranjivi ljudi zaštitili od mogućih zlouporaba njihovih nepromišljenih, ali sasvim razumljivih poteza s obzirom na dob u kojoj se nalaze.
Vidljiva je jedna dekadencija potencirana medijima gdje su stranice spomenute u gornjem članku samo posljedica nečeg mnogo opasnijeg. Zato sam mišljenja da je ovo borba samo sa posljedicama, a uzrok ostaje nedirnut . Sutra će rezultirati sa nečim što ethnical hacking neće moći zaustaviti, a bojim se ni zakašnjele odgojne i pravne mjere.
12.11.2014. 07:57
tihana:
Djevojčice stavljaju takve slike na face jer misle da će onda biti voljene i prihvaćene budući da su lijepe žene hvaljene u društvu zbog izgleda. Ono što im kao nezreloj djeci promiče jest da su istovremeno i omražene. postoji neki cudnovati odnos prema njima. Istovremeno su željene i muškarci bi voljeli spavati s njima, a s druge strane, isti taj seks služi i ponižavanju. Primjer toga je da muškarac želi seks sa ženom, ali će izrugivati one koje su prevarene na način da su njihove snimke ili fotografije postale dostupne javnosti. Mlade neformirane i nezrele djevojke rijetko kad razumiju da one nisu samo predmet seksualne želje nego su zbog toga i prezrene.
12.11.2014. 09:30
Bocko:
Još jedan feministički tendenciozni i mrziteljski članak prema muškarcima.

Tu se opet predstavlja da su žrtve uznemiravanja na društvenim mrežama samo žene ili djevojke , a počinitelji samo muškarci.

Činjenica je da su u mnogim slučajevima cure mnogo otrovnije u podmetanju drugim curama.
Činjenica je da su mnoga podmetanja nekoj curi da je drolja zapravo krenula od drugih cura, koje onda čak i potiču dečke da šire takve klevete.

S druge strane, imamo evidentirane slučajeve kod nas gdje su cure poticale linč protiv nekog dečka na društvenim mrežama, a u stvarnosti je onda taj dečko premlaćen od strane drugih mladića.

Zašto se stalno podmeće taj podli stereotip – man bad , woman good ?
12.11.2014. 10:57
:
Kao i uvijek, feminizam izvrće sve što se izvrnuti dade.

Evo, ja ću prvi potvrditi da mizoginija postoji. I da je sve raširenija.

Ali ono u čemu je feminizam slijep su razlozi za to. I, paradoksalno, upravo on mizoginiju zalijeva benzinom.

Uzrok sve veće mizoginije upravo je feminizam i sveopći liberalizam te posljedično tome mizandrija i androfobija.

Mizoginija je posljedica a ne uzrok. Ali, feminizam, naravno sve prikazuje obrnuto.

Ja sam ostao zapanjem kad sam u razgovirima s mladim ljudima shvatio koliko su suvremeni muško-ženski odnosi izopačeni i koliko je međusobna interakcija na niskim granama. Nažalost, ako Vraga zoveš, Vrag će i doći.

Liberalizacija na svim poljima dovodi do toga da jedni imaju sve više, a drugi sve manje. Niti seksualna liberalizacija nije iznimka. A posljedica je frustriranost i mržnja onih koji su gubitnici u toj tržišnoj liberalnoj utakmici. I onda se oni "sretnici" čude ko pura dreku kad im pod prozorom zagalame horde radikala.

Što se pak tiče ovih naslikavanja ženskica (polu)golih tjelasa riječ je o vrlo zabrinjavajućoj narcisoidnoj pojavi.

I evo jedno pitanje svim feministicama: zašto, čini se, ima sve više androfobičnih žena, dakle, djevojaka i žena koje se boje kurca, seksa, koje su lezbe, aseksualne, ambivalentne spram muškaraca i slično?

I odakle u feminističkom diskursu to stalno spominjanje kurca u negativnom svjetlu? Sve sam više uvjeren da je Freud bio u pravu.

I da odmah preduhitrim one usporedbe s "pičkica" i "imati muda" i slično. Imati muda, znači imati odvažnosti,,, a zašto? Zato što imati muda znači imati više testosterona. I to ne vrijedi samo za ljude, nego i za ostale sisavce. Vrlo lolgična metafora. Pa nisu naši stari bili glupi.

"Pičkica" je pak metafora koja označava "ženskost" i to još umanjenica, pa u biti znači mlado žensko, djevojčicu. I kod ljudi i kod ostalih sisavaca ženke su u prosjeku sitinije tjelesne građe, mirnije i plahije naravi. Što je biološka posljedica. Eto, odatle te metafore.

12.11.2014. 11:09
:
A, da, ovo što je Bocko spomenuo itekako je važno. Međužensko nasilje svake vrsti.
12.11.2014. 11:12
Anonimno:
To vam je sve zato jer muškarci razmišljaju manjom glavom i bogu hvala mrze žene i zato smo tu gdje jesmo. Glupo je pomislit da samo u tinejdžerskim godinama boluju od mizoginije, a onda poslije "sazriju". Toga nema.
Provokatoru, žene nit se pimpeka boje nit bi ga htjele umjesto pičke (ako si to htio reći, a mislim da jesi). Ako se na Freuda pozivaš to samo govori o tebi, i ni o kome drugom, ni o kojoj ženi, to samo tvoj svjetonazor i predrasude otkriva.
I BTW, kako stojite vi ženomrsci u tom kontekstu? Boji te se ženskog spolovila i mijenjali biste ste sa ženom? Ne bi jel da? E pa tako ne bi ni mi žene, vjerovali vi frojdovci seksisti ili ne.
12.11.2014. 15:54
CuRa:
Nema baš ništa čudno što se poziva na dotičnog. Ipak je to najpoznatiji ženomrzac pa logično da je on ostalima duhovni vođa, a njegove izjave nešto poput svetog pisma.
To bar nije čudno.

Zašto vam smeta kad žene spominju kurac, a vi ste njime doslovno opsjednuti. Dokaz je to da kada vam se god saspe u lice sve što radite i govorite ženama, vaši odgovori su uvijek isti, i zamisli svi se vrte oko iste stvari (šta mislite koje):
-željna kurca
-boji se kurca
-kurac joj viri iz očiju
I sad ispadne da je striko frojd u pravu. Idemo onda sve žene na operaciju da postanemo što bi englezi rekli shemale. A šta ćemo sa vama? Šta kad muškarac stalno govori o kurcu? Šta kad se muškarcu sve vrti oko kurca? Šta onda? Jel to onda znači da je muškarac gej, jer kako će biti ljubomoran ako ga već ima? Ajd kad lakrdijate da je žena ljubomorna i ne želi imati to što ima pa donekle i te nebuloze, ali šta s muškarcem? Ima li kakva striko frojd teorija i o tome?
12.11.2014. 16:10
Sebo:
Ima tu koja normalna žemska? Pa nek je i feministica.
12.11.2014. 16:20
bb:
Curo, svatko tko iole prati vijesti zna da su Freudove mizogine "teorije" pobijene. Zna to i provokator ali sam mu nadimak govori zašto je tu.
Ipak ta njegova zadnja uvreda je preniska da mu odgovaraš.
Nemoj dopustiti da te šovinist toliko izbaci iz takta (a je te naživcirao).
Shvati, kad tako ponizi ženu, sa takvim insinuacijama, to nije materijal za raspravu. Nema veće uvrede za ženu nego joj reći da želi muške genitalije. Odmah ti je rekao da njegove vrijede više, da ti to znaš i ljubomorna si. Ima li veće uvrede?
Čim se netko pozove na Freuda, završi raspravu. Pozdravi ga, poželi mu sve najbolje i zbogom. Mlada si, ne dopusti da ti to rade.
Ok?
12.11.2014. 16:34
CuRa:
Ma kužim ali me živo zanima jel imao taj čiko i kakvu teoriju o muškarcima koji loše pričaju o pičkama. Imaju li ostali ženomrsci kakvu teoriju o tome?
Ili naravno isto kao i u svemu, samo se žene napada, nit im smiješ reći išta odmah kreću izjave kao ova njegova i one što sam već napisala.
Baš me zanima jel itko ikada išta od navedenog rekao muškarcima koji vrijeđaju "pičke". Jel ijednome rečeno da se boji pičke, da je ljubomoran, da ju je željan i slično. Živo me zanima. Samo se po ženi udara.
12.11.2014. 16:55
muško:

Ja u životu nisam upoznao niti jednog mizigonista niti jednog, tko to mrzi žene zašto bi netko mrzio žene sve su to teorije urote.
12.11.2014. 17:03
još jedno muško:
WOW. bb, izvrstan post. Da probam sada ja.
Provokator, svatko tko iole prati vijesti zna da su feminističke androgine "teorije" pobijene. Zna to i CuRa iako joj nadimak ne govori zašto je tu.
Ipak ta njena zadnja uvreda je preniska da joj odgovaraš.
Nemoj dopustiti da te šovinistice toliko izbaci iz takta (iako te nije naživcirala).
Shvati, kad tako ponizi muškarca, sa takvim insinuacijama, to nije materijal za raspravu. Nema veće uvrede za muškarca nego reći mu da mrzi svoju majku, baku, sestru, suprugu, djevojku, prodavačicu iz Konzuma. Odmah ti je rekla da ona vrijede više, da ti to znaš i ljubomoran si. Ima li veće uvrede?
Čim se netko pozove na sveopću mržnju , završi raspravu. Pozdravi je, poželi joj sve najbolje i zbogom. Mlad si, ne dopusti da ti to rade.
Ok?
12.11.2014. 17:05
Bocko:
DA MALO OBJASNIMO POZADINU CIJELE OVE KAMPANJE

Sve je počelo sa Anitom Sarkessian i Zoe Quinn , i ostalim SJW ( social justice warriors ) žestoko feminizmom korumpiranim novinarkama i moreratoricama i moderatorima koji su pratili događaje u domeni produkcije , financiranja, ocjenjivanja i komentiranja računalnih igara, i aferom #gamersgate.
Dotične feminističke 'ratnice za društvenu pravdu' su sustavno radile prorivno novinarskoj etici, ali i protiv kompanija koje su ih praktično angažirale - blateći populaciju gamera (mušterija) i lažno prikazujući popularne (macho) igre kao nepopularne, a razne feminističke glupave igrice kao popularne. Gamere se prikazivalo kao nezrele balave kretene (što god netko mislio o njima - da podsjetim, oni su MUŠTERIJE; KUPCI; KORISNICI). Mnogi od tih gamera su davali donacije za nove igrice , a dotične su 'ratnice' takva sredstva praktično pronevjerile trošeći ih nenamjenski.
Isprva su kompanije pokušale zataškati tu, jednu od največih afera današnjice (i još uspjevaju, nema toga u vijestima.)
Ali na mreži svih mreža, gameri su gnjevno reagirali. Pa su SJW pali u nemilost kod 'gazdi', ali ipak ih donekle spašava što se gazde ne žele zamjeriti sveprisutnom feminizmu.

U vrijeme najvećeg gnjeva, Anita i kolegice naravno su na društvenim mrežama dobile mnoštvo ogorčenih komentara tipa Fuck off! , ali zapravo jako malo stvarnih prijetnji. FBI je ocjenio da praktično niti jedna prijetnja nije tako ozbiljna da bi trebalo intervenirati. Pa su anita i kolegice angažirale grupu koja je tobože trebala istražiti te prijetnje.

Zanimljivo, i gameri su zajedno sa pokretom za prava muškaraca raspisali nagradu onome tko otkrije tko je slao prijeteće tweetove. Pa je razotkriveno da su najgore prijetnje dolazile preko jednog Anitinog kolege - 'SJ Warriora' iz Brazila. Namještene, lažne prijetnje sa namjerom da se lažno poptuži gamere.

Enivej, sa poljuljanom reputacijom i uništenim profesionalnim kredibilitetom, sada naša Anita i dalje glumi tobožnju žrtvu kampanje prijetnji na društvenim mrežama, pa je i ovo ovdje jedan trzaj te kampanje.
A kako tu kampanju vode feministice, jasno je da se gledaju isključivo žene žrtve, i muškarci počinitelji.
12.11.2014. 17:10
bb:
Nema, sama si rekla da se samo po ženi udara. Nema teorija na njihov račun, shvati to, samo na naš.
I još važnije, shvati da svojim živciranjem ne možeš promijentiti nikoga ama baš nikoga.
Ni jedan seksist se neće promijeniti zato jer tebe, mene ili bilo koju drugu ženu to vrijeđa. Čak suprotno, kad se naljutiš njima je još slađe.
Znači, samo sebi štetiš, njih ni bog dragi ne može promijeniti a kamoli mi. Pusti, ignoriraj jer previše ih je da se umaraš zbog svakoga pojedinačno ili u cjelini kako god želiš. Previše ih je, i zato nauči onu staru narodnu "na jedno ušlo, na drugo izašlo" i bog te veselio. Ne bediraj se. Živi i uživaj, ne misli na ružne stvari.
12.11.2014. 17:15
mirela:
"I da odmah preduhitrim one usporedbe s "pičkica" i "imati muda" i slično. Imati muda, znači imati odvažnosti,,, a zašto? Zato što imati muda znači imati više testosterona. I to ne vrijedi samo za ljude, nego i za ostale sisavce. Vrlo lolgična metafora. Pa nisu naši stari bili glupi.

"Pičkica" je pak metafora koja označava "ženskost" i to još umanjenica, pa u biti znači mlado žensko, djevojčicu. I kod ljudi i kod ostalih sisavaca ženke su u prosjeku sitinije tjelesne građe, mirnije i plahije naravi. Što je biološka posljedica. Eto, odatle te metafore"

- nije potrebno napominjat da autor ove izjave također nije ženomrzac kao niti jedan drugi muškarac i ne misli da su žene manje vrijedne od muškaraca. Ni jedan muškarac to ne misli.
Čak ni kad izjave da je testosteron hrabrost a estrogen slabost.
Vrlo logična metafora.
12.11.2014. 17:36
još jedno muško:
Do povijesnih otkrića ponekad se došlo sasvim slučajno. Tako ni ovaj put nitko nije očekivao da će se krunski dokaz o postojanju globalne mržnje muškaraca prema ženama naći na jednom malom hrvatskom portalu o rodu, spolu i diskriminaciji. Uporne i mlade djevojke sa Libele uspjele su uhvati mitsko biće koje se odaziva na nick Provokator i svijetu predočile nepobitni dokaz kako svi muškarci mrze žene. Nema se tu što dodati i pokušati ublažiti situaciju. Svaki otpor je uzaludan.
Suočen sa ovom strašnom činjenicom meni, kao i milijardama muškaraca u svijetu, ostaje smisliti kako izaći pred oči dragim ženskim osobama za koje smo u svoj svojoj sljeposti mislili da ih volimo. Obećao sam majci da ću je večeras odvesti u šoping centar da si kupi majicu kao što ima kuma. Ali kako nakon ovog dalje? Postoji li način za otkup grijeha?
12.11.2014. 17:53
Anonimno:
Odeš kod popa i pitaš.
12.11.2014. 19:29
još jedno muško:
Znam da se ovo neće uklopiti u tipičnu sliku hrvatskog patrijarhalnog muškarca, ali ja sam ateist. Naravno, uz maksimalnu toleranciju i respekt prema ljudima koji ne dijele moj svjetonazor i stavove.
12.11.2014. 19:56
za:
Ne nisu muškarci sveci ali definitivno ima žena koje su prave kokoši i to izražavam u najblažem obliku.Činjenica je da mi žene nemamo problema s kritikom svog vlastitog spola ako postoji razlog za to, problem je u tome što muškarci štite leđa jedni drugima te ih kao takve svrstavamo u isti koš.Nikada nisam ali ni neću razumijeti ,zašto neki muškarac štiti gnjusarije koje čini drugi muškarac, kad je jasno da tim gnjusarijama prlja ugled cijelom svom spolu.Očito neki razlozi postoje za to.Budete mi jednom to objasnili.Zapravo znam razloge, ali voljela bih to čuti od vas.Naravno, ovdje govorim o odnosima muško-žensko.
12.11.2014. 20:42
ive:
Zato jer nas odmalena, još kao djecu uče tome da žensko vrijedi manje.
Recimo, kad sam bila dijete i kažem mami da bi jela, ona odgovori da čekamo brata. Znači mene ko jebe, mogu crknut od gladi, brata se čeka. To je samo jedan od milijardu primjera, i gdje pored toga nećemo imati slučaj da žena samu sebe i svoj rod smatra manje vrijednim. Isto naravno i suprotno, gdje muškarac odgajan u patrijarhalnom društvu neće mislit da je bolji od žene?
I od tuda i podsvjesno mrzimo jedna drugu, dok se muškarci drže čoporativno i tapšaju jedni druge po ramenima.
12.11.2014. 20:50
za:
A ne zato što neke žene svojim ponašanjem i djelovanjem zaista zaslužuju svaku osudu? Ne, ti kažeš zato što smo odgajane kao manje vrijedne pa se podsvjesno mrzimo.Time što si sada izrekla potkrepljuješ mušku teoriju o inferiornosti.Odgajane smo manje vrijedne pa hajde da mrzimo druge žene samo zato što su žene,Ili biti ću manje inferiorna među inferiornima tako što malkice nadjačam inferiorne.Pametnih li razloga.Zar zaista žene tako misle?
12.11.2014. 21:22
još jedno muško:
@za
Molio bih te da mi ukažeš na dijelove mog teksta gdje se vidi da štitim gnjusare. U nekoliko zadnjih komentara koristim ne baš uobičajene stilske figure, ali to nikako nije razlog da ih se smatra podržavanjem pojedinih muškareaca koji ovdje pišu. Što više vjerujem kako moj komentar "mitskom" Provokatoru izražava jasnu osudu. Jedini je problem što ja nikako ne želim prihvatiti kolektivnu krivnju, a to je očito ono što se očekuje i što se smatra kritikom muškog roda.

@ive
Ako ćemo sve svoditi na osobnu razinu i ekstremne situacije pokazivati kao pravilo mislim da se nikada nećemo dogovoriti kako zajedno dalje. Mene je kao dječaka neopisivo ljutilo što sam morao popuštati sestri. Ona je mene smjela lupiti, a ja nju ne. Njen plač i ulazak bilo kog roditelja u sobu značio je da ću morati popustiti sestri. Danas kada smo odrasli i o tom razgovaramo ona također nalazi niz situacija gdje su roditelji popuštali meni, a ja tog tada nisam bio svjestan. Na kraju se slažemo da je to bio prilično dobar balans od strane naših roditelja.
I reći ću ti u svezi obroka. Sve dok nismo pošli na fakultet, što je značilo i lagano osipanje naše obiteljske zajednice kao cjeline, uvijek smo jeli zajedno. Bio je to trenutak kada smo se podružili, razgovarali i zajedno nasmijali. Ta tradicija prenešena je i u moju sadašnju obitelj. Jedemo svi zajedno i svi moraju biti na okupu. Ako netko želi jesti van voznog reda morat će se poslužiti sam, ali to ga ne oslobađa prisustva zajedničkom objedu. Makar sa praznim tanjurom.
12.11.2014. 21:52
ive:
za@
Uopće nisi shvatila kontekst, ali nema veze. Nije bitno.

još jedno muško@
"Ako netko želi jesti van voznog reda morat će se poslužiti sam, ali to ga ne oslobađa prisustva zajedničkom objedu. Makar sa praznim tanjurom."
To znači da sam ja mogla jesti, pa poslije sjediti za praznim tanjurom, ali moja majka očito nije dijelila tvoje mišljenje. Nema veze što sam gladna, čekaj brata.

" Ona je mene smjela lupiti, a ja nju ne. "- prvo da naglasim da ne podražavam nikakvo nasilje, ni prema kome, ali vidi ovo. Da su tvoji tebi dopustili da udaraš sestru vjerojatno bi danas bio mišljenja da u tome nema ništa loše i bilo bi ti baš svjesno što si tri puta jači od žene, ne bi te omelo da ju udaraš. Jel tako? Istina, tada nije bilo tolike razlike u snazi između vas dvoje, ali danas sigurno da razlike ima.
Nisu trebali dopustiti ni da ona tebe udara, ali isto tako nikako ni ti nju. Tu su potpuno u pravu.
To je samo jedan od brojnih razloga zašto muškarci nemaju nikakvih problema sa udaranjem žena, greške i propusti u odgoju reklo bi se. Ali to je samo jedan od brojnih razloga.Tvoji roditelji ti nisu ništa pogrešno savjetovali, ali zato mnogi drugi jesu. Ne griješi se samo djelom već i propustom.

I bez uvrede, ali ja sam dosad mislila da ste ti i provokator jedna te ista osoba. Slabo ga osuđuješ.
12.11.2014. 22:06
još jedno muško:
Ive, nikakve ljutnje nema. Zaista je teško vidjeti razlike između pojedinih muškaraca pođe li se od pretpostavke kako svi bezrezervno mrze žene.
A što se tiče odgoja djece želim ti puno vesele i zdrave dječice oba spola. Vidjet ćeš kako mnoge teorije, a napose ona rodna, padaju u vodu. Alternativno uvijek od svoje djece možeš napraviti frikove ustrajući u suvremenim saznanjima liberalne zajednice, ali o tom drugi put.
12.11.2014. 22:22
ive:
još jedno muško@
Hvala na lijepim željama, i ja tebi želim isto to, ali imam potrebu još nešto reći na tu temu.

Djecu treba odgajat da vole i poštuju druge ljude bez obzira na rod, spol, vjeru, rasu, nacionalnost. Ali je činjenica da je malo takvih roditelja. Poznajem ljude kojima ne smeta što njihov 10-godišnji sin govori samo takve seksističke stvari, sa samo 10 godina!! Već je zatrovan! Jasno je od koga takve stvari čuje, zar ne? I neki kažu-pa šta, mali je, ne zna šta zapravo govori.
I onda se čudimo od kuda tolika mržnja prema ženama a nitko ne vidi potrebu da djetetu objasni neke osnovne stvari, da im usadi osnovne ljudske vrijednosti.
Ja koja sam sama svjedočila gnjusnom seksističkom odgoju (baka mi je govorila da se ja kao djevojčica ne smijem igrati, da je to za dječaka, a da ja trebam raditi) znam koliko boli i kakve traume imam od toga. Ja koja sam to proživjela znam da dječja mržnja nije nimalo bezazlena koliko god neki tvrdili suprotno, i ne, to proći samo od sebe neće. Za svakog mrzitelja, bio koga ili bilo čega u prvom redu krivim odgoj, roditelje koji ne reagiraju, roditelje koji propagiraju gadosti, a ponajprije majke kojoj je smiješno kad joj sin kaže -vrati se u kuhinju.
Upravo ova djeca sa ovih stranica o kojima se ovdje piše, upravo ti mali ženomrsci koji osuđuju žene dok za isto muškarce veličaju, nisu ništa drugo nego težak, brutalan i uznemirujuć primjer lošeg roditeljstva, roditeljstva sa gadnim propustima.
Nadam se samo da i buduće generacije, djeca naše djece neće vrištat iz svega glasa -droljo, na ženu, a pljeskat muškarcu. A nažalost, spolni dvostruki standard o kojem je ovdje riječ je samo mali dio širokog spektra mizoginije. To je samo mali dio i svega jedan primjer "roditeljstva u banani".
12.11.2014. 22:51
:
Ajme koliko lupetanja ovdje. Ma kad je to Freud opovrgnut? Upravo suprotno. Temelj njegove teorije ne da nije opovrgnut nego je golemim razvojem CT-a i MR-a danas nepobitno potvrđeno da postoji svjesni i nesvjesni dio psihe. Zapravo razvojem molekularne biologije pobijena je bihevioristička teorija o "praznoj ploči" koju su dobrim dijelom preuzele feministice i LGBT aktivisti, iako se paradoksalno više služe psihoanalitičkom metodologijom. To nipošto ne znači da ništa u biheviorizmu ne valja. Biheviorizam je itekako funkcionalan u kontroli i manipulaciji ponašanja. Isto tako i ID je dobrim dijelom potvrđen raznim genetskim otkrićima i uopće proučavanjem biokemijskih procesa u tijelu.

A vidim da ovdje mnogima nedostaje i osnovnih znanja o funkcioniranju hormona. Wikipediju u ruke, za početak, pa dalje možemo nastaviti raspravljati.

Razne filozofske i antropološke aspekte Freudove teorije možemo problematizirati, ali treba onda barem znati osnove.

Je li Freud isto govorio i o muškarcima? Hahahaha... Ma, ne, nije - samo je Edipov kompleks daleko bolje teorijski razradio nego Elektrin.
12.11.2014. 23:22
Provokator:
Često se znaju čuti povici da zašto bi žene bile u ičemu zakinute i zašto se u svemu ne bi mogle ponašati kao muškarci, pa tako imamo (pa i ovdje) cijeli niz članaka koji viču: zašto ne smijem biti drolja, zašto se moji seksualni partneri broje, moje tijelo je samo moje i mogu s njime činiti što me volja - ja na to samo odgovaram: a tko vam brani. Tko brani ženama da pišaju stojećki (ovo je metafora, kad već moram crtati).

Što se pak tiče toga znam li muškarce koji mrze pičku ili pičke boje. Ne znam. Svi muškarci koji su spolno aktivni vole lizati i gutati žensku sluz. S druge strane gomila žena ne želi gutati. Pa neke čak niti pušiti. Freud je pisao i o strahu od pičke i od strahu od kurca. No čini se da je strah od pičke više nesvjestan dok je strah od kurca često prilično doslovan. Što je u biti, biološki gledano, logično.

I jesam li ja ženomrzac? Za sada još nisam. Ali ne sporim da ih ima. Ali što je zanimljivo, na ovom forumu ima daleko više žena koje mrze muškarce nego muškaraca koji mrze žene - hajde, pronađite ovdje ijednoga.
12.11.2014. 23:32
još jedno muško:
Kada si spomenuo hormone čitao sam jednu knjigu prilično davno gdje se govori o hormonskim poremećajima za vrijeme trudnoće koji se kasnije manifestiraju kroz sekundarne spolne karakteristike i određene stavove koji ozbiljno koketiraju sa Frojdovštinom. Uglavnom taj poremećaj lako bi mogao objasniti zašto se među uglednim feministicama kroz povijest nalazi natprosječan broj žena koje kao da imaju višak muških hormona tj. muškobanjastu vanjštinu. Ako nekog zanima pokušat ću naći naziv knjige. To djelo je veoma ozbljan rad bez ikakvih ideoloških primjesa bilo patrijarhalnih, bilo feminističkih. Neka se nitko ne ljuti, ali pročitavši taj dio prvo su mi na pamet pale slike nekoh uglednih feministica.
Nisam mislio spuštati raspravu na ovaj nivo, ali kako je očito da ćeš svoje etikete dobiti kako god i što god pisao ako to nije u skladu sa feminizmom pomsilio sam kako nemam što izgubiti, a svi možemo dobiti jednu novu tezu za razgovor i raspravu, ali nekom drugom prilikom.
13.11.2014. 00:01
Anonimno:
Ja ti samo mogu reći da ako ti smiješ mijenjati žene i prođe bez osude, onda i ja smijem mijenjat muškarce također bez da me se osuđuje.
Hoću reći, ako ti smiješ biti kurvar, smijem i ja biti drolja, jel tako?
Ne budi licemjeran.
I dakako, ako ja mogu pišati stojećki, možeš i ti sjedećki. Ko ti brate brani?
13.11.2014. 00:04
Ida:
@jos jedno musko:
"Ako ja u svom životu nisam sreo silovatelja ili čovjeka koji tuče ženu, a imam na stotine prijatelja i poznanika , onda imam pravo sumnjati na to kada se govori kako je svaka treća žrtva svog partnera."
Ti ocekujes da ce ti prijatelji i poznanici to podijeliti s tobom?! A to sto ti se nitko do sada nije pohvalio time smatras dokazom da to nikad nitko nije napravio?!
13.11.2014. 01:26
Bocko:
@Ida
Obzirom da znamo koliko je lažna predodžba koju feminizam plasira o obiteljskom nasilju, sasvim je logično da ogromna većina muškaraca ne poznaje onog lika iz feminističke reklame na TV.

Prvo, zato jer su takvi likovi izuzetno rijetki. Feministice nas uvjeravaju da je to 'svaki treći', ali u stvarnosti tako ozbilno premlaćivanje otpada tek na 4-8% prijavljenih slučajeva nasilja (ne opće populacije! ). I u većini slučajeva , agresiji kumuje alkohol. Ako malo počneš proučavati znanstvenu, a ne feministčku literaturu, naći ćeš takve podatke. Pritom je to tek postotak od ukupnog broja obiteljskog nasilja, a ne ukupne populacije. A kako su žene jednako često nasilne, ima i približno jednak postotak žena koje to rade muževima, a još češće - djeci.

I u muškaraca i u žena često se radi o osobama sa psihčkim problemima. Samo je razlika u tome što se za žene tvrdi da je 'izgubila živce', a muškarac je po toj teoriji po prirodi agresivan, on nikada nije nasilan jer je izazvan, jer je izgubio živce. Pa se njoj i dalje tolerrira nasilje, a njega se trpa u zatvor, a mnogo rijeđe na psihijatrijski tretman gdje bi bilo više koristi.

Takve nasilne osobe nisu nasilne samo prema familiji, nego prema svima. Pa se većina običnih ljudi i ne druži sa takvim agresivcima.
Najpodlija je feministička kampanja vrijeđanja muškaraca koja portretira uzornog građanina koji doma redovito mlati ženu. To su sociopati, i takvih je u društvu izuzetno mali broj.


Dakle, istina je da ogromna većina muškaraca (i žena !) nema među svojim prijateljima i dobrim poznanicima takve spodobe. Jer se ne druže s takvima.

13.11.2014. 05:52
Bocko:
@anonimno

Da ponovimo još jednom o droljama i kurvišima:
Nas muškarce uglavnom nije briga što vi žene mislite o tome!

To si vi same rješavajte, jer ste same taj problem i stvorile! Epitet drolje kao negativnog svojstva neka žena dobiva od drugih žena, ne od muškaraca. Muškarci vole drolje, ali nije da bi ih baš ženili. Ali brak je ionako ropstvo za ženu - tako nas uči feminizam.
I muškarci baš i ne vole kurviše - jer su im konkurencija! Ali vole ih - žene!
Samo žena bi kurviša samo za sebe, da ju oženi i vili do kraja života. Ona misli da će ga preobratiti, pa se čudi ko pura dreku kad je on i dalje kurviš i ganja druge ženske.

I to sa pišanjem. Opet beskrajni ženski egoizam!
Ti slobodno pišaj sjedećki, čučečki, stoječki, naglavačke ako baš hoćeš - ali NEMOJ SE BAVITI TIME KAKO PIŠAJU MUŠKARCI !


Cure, prestanite preodgajati dečke!
Dosta nam je tih gluperdanja!

To je ono klasično šovinističko podmetanje sa spuštanjem i dizanjem daske. Dečki bi damicama po volji trebali dizati dasku kad pišaju, pa spuštati kad obave stvar.
E pa - slikajte se! Same si spuštajte dasku.
Svaki koji dozvoli da mu žena o tome trkelja nije muškarac, nego seronja.

Fiziološki je muškarcu najzdravije pišati stokećki, jer se tako najbolje isprazni mjehur. Prisiljavanje muškaraca, a pogotovo malih dječaka u vrtićima da piške sjedeći je djelovanje protiv njihovog zdravlja.
13.11.2014. 06:54
još jedno muško:
@ida
Apsolutno si u pravu Ida. To što ih nisam sreo ne znači da ne postoje. Možda je bitno napomenturi da smo moja obitelj i ja vrlo društvene osobe. Redovito idemo na rođendane klinaca, obilježavamo rođendane nas starijih, slavimo sve što se slaviti da računajući i majmunova. Krug naših prijatelja i poznanika je prilično širok i feštama zna nazočiti i po pedesetak ljudi. Povrh toga imamo kuću na moru u kojoj gotovo čitave godine uz nas ili bez nas borave naši prijatelji. Čitavo to vrijeme nitko nije primijetio bilo kakve znakove koji bi upućivali na obiteljsko nasilje. Ako si pažljivije čitala moj tekst na koga si se referencirala mogla si primijetiti da ja tamo ništa ne tvrdim, iako te ljude uglavnom poznajem jako dobro, već izražavam sumnju u određene podatke.
I sad dolazimo do bitnog. Iako te ljude poznam ja ne tvrdim kategorički da nema obiteljskog nasilja. Ali ima netko tko zna da je upravo svaka treća od tih mojih kolegica i prijateljica izložena nasilju iako ih nikada nije sreo i o njima ništa ne zna. Što više te osobe sa staklenom kuglom raspolažu postotcima sa decimalnim brojevima gdje navode koliko od njih je pretrpilo ekonomsko, koliko psihičko, a koliko fizičko nasilje. I premda ih nikada nisu susrele i pouzdano znam da nijednu od njih nisu nikada uključile u bilo kakvu anketu o obiteljskom nasilju (ovo sam doslovno provjerio jer sam sam napravio takvu anketu jednom prilikom) te feministice će znati sve o njima. I sve će to uobličiti u statistiku. Da stvar bude do kraja apsurdna jedna Ida ni na trenutak se neće upitati da li je ta statistika točna i kako su došli do tih brojeva. Ali će ta ista Ida odmah postaviti pitanje otkud ja znam da među ljudima koje osobno poznajem nema skrivenog obiteljskog nasilja. Dvostruki kriteriji, licemjerje, posljedica ideologije, trauma, nešto treće? Što god bilo to je razlog mog pisanja na stranicama Libele.
13.11.2014. 07:51
muško:
13.11.2014. 08:52
kosee:
Kad čujem ili pročitam to da netko ima muda, stvarno mi dođe da ga lupim nogom u ta ista muda pa vidim osjeća li se zaista zbog njih jačim i sposobnijim, ili ga ona možda ipak čine slabim i ranjivim. :) Vjerojatno najviše jer direktor u mojoj firmi redovito na službenim sastancima govori da trebamo imati muda. :P

Što se tiče toga da svijet mjerimo prema vlastitoj okolini, ta teorija nema smisla. Kad se radi anketa zna se kako se uzima uzorak ispitanika da bi rezultati bili koliko-toliko mjerodavni. Isto je vezano i uz dobre/loše muškarce i dobre/loše žene, sve je to statistika. Ima i jednih i drugih, ali svakako je dobro istražiti koji mehanizmi dovode do toga da se jedna skupina počne pretežno ponašati na određen način. Meni osobno - zato jer su zli i mrze, nije dobar argument, bila riječ o muškarcima koji zlostavljaju ili o ekstremnim feministkinjama.
13.11.2014. 09:52
za:
@ Ive, provokator i bocko su iste osobe, barem po stilu pisanja.
još jedno muško zna biti poprilično realan pa ponekad i suosjećajan.

@ jos jedno muško, i ja ponekad mislim da su statistike prenapuhane.Zašto to mislim? Zato što i ja kao i ti imam poprilično bogat društveni život i zato što ni ja u mojoj okolini ne zamjećujem obiteljsko nasilje. Ali ako krenem realno sagledavati okolinu, ako pogledam crnu kroniku,ako uzmem u obzir da si ja biram društvo na temelju nekih osobnih vrijednosti, sličnih razmišljanja i interesa onda shvatim da ja nisam mjerilo cjelokupne okoline.Očito se družimo s ljudima koji su nam slični.
13.11.2014. 10:19
Bocko:
@kosee
znači, tebi ponekad dođe da nekoga (muškarca) 'lupiš nogom u muda' - jer se usudio izreći svoje mišljenje?

E pa razmisli još jednom, ako odlučiš to učiniti. Jer , kad ti taj muškarac uzvrati pa te nokautira, emancipirani muškarci neće više pohrliti da te zaštite. Neće biti Bijelih Vitezova.
Želiš jednakost? Želiš da se muškarce i žene tretira jednako?
Da ili ne?
Jer, kad muškarca udari drugi muškarac, ovaj mu obično uzvrati udarac.
Ali tebi ne bi trebao uzvratiti - jer si žena?
Neće ići.
Htjele ste jednakost. Prihvatite onda sve , a ne samo ono što vam se sviđa od te jednakosti.
13.11.2014. 10:36
lili:
A ti bocko i tebi slični seronje, ne muškarci, jedva dočekali.
Sad kao imate "opravdanje".
13.11.2014. 10:52
Bocko:
@za
ja definitivno nisam osoba koja piše pod nickom provokator, a ti možeš misliti o tome što god želiš - nemam namjeru to ti dokazivati.

Iskreno me boli briga hoće li netko ovdje blokirati moje pisanje. Da mi je baš stalo mogao bih generirati bezbroj IP adresa i accounta, pa me ionako ne bi mogli blokirati.
Ali jednostavno me nije briga.
Neću moliti da ovdje pišem.

Ja ovdje iznosim mišljnja i zastupam interese stvarnih, realnih muškaraca, koji traže svoja prava u kojima su zakinuti. A ne poltrone i mangine iz feminističkih snova - njih imate dosta i u svojim udrugama.
Želim da muškarci i žene surađuju, i da se žene nauče čuti i uvažiti kad muškarci iznose svoje probleme. Jer, ako vi ne želite čuti što imamo za reći, neće u vrlo skooj budućnosti ni muškarci mariti za potrebe i zahtjeve žena.

Na ženama koje ne priklanjaju radikalnom feminizmu je da se odluče žele li uspostaviti komunikaciju sa eksponencijalno rastućim pokretom za prava muškaraca, ili će se toliko otuđiti da će tu komunikaciju odbiti.

13.11.2014. 10:54
Bocko:
@lili

Ti dakle - ne podržavaš ravnopravnost spolova?
Da ili ne?
Jesu li muškarci i žene jednakopravni, ili nisu?

Evo ti ovaj video, pa razmisli:
www.youtube.com/watch?v=hhF4rKAikAU
13.11.2014. 11:02
:
@Anonimna
Vidiš, razlika je u tome da muškarci ne žele pišati sjedećki. Njima je sasvim dovoljni i stojećki.

A sad da ti objasnim metaforu: to znači da danas ženama apsolutno nitko ne brani da budu drolje niti će im zbog toga netko keljiti grimizno slovo na odjeću, ali ako se popišaju dok pokušavaju pišati stojećki, same su si krive. Zapravo, sva ta priča o "ljudskim pravima" dovele je do poplave ovakvih slučajeva:

www.jutarnji.hr/pohota-u-skoli--seksao-sam-se-profesoricom-sest-do-osam-puta--kako-u-skoli-tako-i-u-njenoj-kuci-/1235623/

Zato, Bocko je u pravu - feminizam i raznorazne ljudskopravaške gluposti glave će doći žena. Meni nikako nije jasna ta fora sa "Slut Pride" besmislicama - hajde, lijepo ti meni reci tko mene može prisiliti (ili bilo kojeg drugog muškarca) da budemo sa ženom za koju mislimo da je imala previše seksualnih veza? Tko? Neka rodna policija. Hoćemo u prisilne brakove s "droljama"?

@Još jedno muško
Ta trabunjanja o tolikoj količini obiteljskog nasilja koje čine muškarci dižu mi kosu na glavi. Doista mi nije jasno da netko može vjerovati u takve gluposti. Da, obiteljskoga nasilja ima. Ali čine ga i muškarci i žene. Muškarci nešto više fizičko, a žene psihičko. Ali reći da je svaka treća žena zlostavljana van je svake pameti. Ja nešto znam o metodama znanstvenih istraživanja - pogotovo socioloških - i mogao bih bez pol frke napraviti takvo istraživanje koje bi "potvrdilo" da je ne 33 % muškaraca u braku zlostavljano, nego 99 % Riječ je naprosto o odvratnim manipulacijama.

I, da, znam muškarce koji su bili nasilni. Tj. jednoga. Kako? Pa lijepo - što mislite kako žena izgleda poslije? Ha? Da je svaka treća žena zlostavljana onda bi tramvaji, trgovi, ulice, kancelarije, škole i bolnice bili puni žena sa šljivama ispod oka ili onih koje su na bolovanju jer su "pale niz stepenice". Zato dosta više gluposti i obmanjivanja.
13.11.2014. 11:25
:
Još da dodam - stvar oko koje se šuti je zlostavljanje djece koje čine žene. Po feministicama ispada da su žene sve neka mila bića, dok je istina da djecu zlostavljaju i žene i muškarci, možda čak i više žene.

@Kosee

Ne znam koje si struke, ali sociološka istraživanja itekako mogu biti namještena. Isto tako i rezultate možemo tumačiti drugačije. Pa i, između ostaloga, pomiješati uzrok i posljedicu. Dinamika svake međuljudske veze je složena i sastoji se od puno faktora, a pogotovo ona između muškaraca i žena. Kako god, već i svakodnevni život dovoljan je da bi bilo jasno da je podatak da je svaka treća žena zlostavljana glupost.

@Za

Pobogu, zašto bih imao dva nadimka? Osim toga posve je jasno da su nam izvori različiti. Bocko je više upoznat s manosferom i feminističkim strujanjima u svijetu, ja sam se s manosferom upoznao tek nedavno iako se već 20 godina borim protiv feminizma, još od trenutka kada je počeo prodirati na fakultete, razne civilne udruge i medije. A većinu te scene poznajem ili osobno ili posredno.

Ti se ponašaš kao tipični vjernik. Iako nemaš nikakvih dokaza niti vlastitih empirijskih potvrda za sveprisutno muško nasilje - ti VJERUJEŠ DA ONO IPAK POSTOJI. Samo je, jel, nevidljivo.

@Bocko
Ma meni se čini da Kosee u ovom slučaju ima puno pravo svog šefa opaliti nogom u muda. Nekako mi vuče da je tip pizdek koji tlači svoje zaposlene - jao, opet metafora sa ženskim spolnim organom.

U potpunosti se slažem s tobom da se "treba sjesti za stol". Jer, pitao bih ovdje žene zašto bi se muškarci više uopće odlučili za bilo kakve dublju povezanost sa ženama kada nemaju više sigurnost ni u čemu, ali baš ni u čemu: muškarac želi dijete žena ne želi - tko te šiša, muškarac ne želi dijete žena želi - tko te šišta, ako joj se sviđaš (imaš ono nešto) onda si poželjan, a ako ne, onda si seksualni prijestupnik, ako se ona jednoga jutra probudi i shvati da "to više nije to - iako ne zna što je to to", tko te šiša, itd, itd...

Uglavnom, sve je više muškaraca koji više ne žele prihvaćati ta pravila igre.

A ne vidim da i žene, velika većina žena baš likuje zbog toga.
13.11.2014. 12:22
još jedno muško:
@za
Istina je da se ljudi okružuju sa onim koji imaju slične životne stavove i interese. Koliko smo puta čuli kako nekom nije jasno kako je pobijedio HDZ, SDP, Kolinda ili Josipović, a oni ne poznaju nikog tko je glasao za njih. Međutim ja se ne družim sa feminizmom , i to na žalost prilično radikalnim, od jučer. Promatram i svoju radnu okolinu, susjedstvo, prilično ruralnu sredinu odakle su moji roditelji, roditelji supruge... Što više jedno me vrijeme to prilično "primilo" pa sam ljudima počeo ići i na živce.
U bilo kojoj od navedenih sredina nisam mogao naći ni približan broj slučajeva, pa ni na osnovu onih zlobnih i zavidnih ogovaranja, koji bi potvrdili brojke kojim feministice barataju.
Bez obzira na sve navedeno istraživanje koje ne daje jasnu sliku o strukturi ispitanih ne može se uzeti za ozbiljno. Pa ja sam čak našao istraživanje u kojem su, kao dokaz o raširenosti obiteljskog nasilja nad ženama, anketirane žene koje su bile u sigurnim kućama i onda se taj uzorak uzimao kao reprezentativan. Ili se istraživanje provede na velikom uzorku žena iz najzabačenijih dijelova i sl. Pa ni dob anketiranw nije nebitna. Uostalom u nekom od komentara linkano je istraživanje provedeno praktički u najvećim svjetskim pripizdinama koje onda poprima karakteristike globalnog istraživanja. Pored toga teško je naći na koji način je postavljeno anketno pitanje, a osobito kakav je uvod tome prethodio. Danas se svašta trpa pod nasilje pa ako anketiranoj osobi objasnimo da je nasilje i ako si nije smjela kupiti cipele (iako se zbog toga ne bi mogle platiti režije ili kredit) onda se ne trebamo čuditi tim brojevima.

I za kraj još ovo. Sve te ankete o obiteljskom nasilju malo znače ako nisu anketirani i muškarci. To nikako ne bi umanjilo grozotu i osudu nasilja koje proživljavaju žene, ali bi dobilo jednu sasvim novu dimenziju gdje bi se konačno počeli obračunavati sa nasilnicima i nasiljem , a ne sa muškim rodom.
13.11.2014. 12:26
kosee:
@Bocko
Valjda smijem poželjeti nekog opaliti nogom u muda? To ne znači da ću to realizirati, barem dok ne procijenim rizik i moguće posljedice.

Također ne bih ga opalila jer izražava mišljenje, jer stav o 'imanju muda' nije mišljenje, trebalo bi biti biološko činjenično stanje - muškarci ih u pravilu imaju, a žene nemaju. A ako pričamo o nekoj metafori koju 'muda' predstavljaju, onda bih voljela da se seksističke metafore ne koriste u poslovnom okruženju na službenim sastancima.

Tvoj komentar je samo još jedan dokaz da razmišljaš prilično poremećeno, šteta što ti takve nepromišljene reakcije kvare toliki trud koji ulažeš kako bi postigao dojam da si nepristrana i mjerodavna te upućena osoba.
13.11.2014. 13:09
za:
Moje isprike Bocku i Provokatoru što sam ih izjednačila.
13.11.2014. 13:49
za:
@provokator:"Ti se ponašaš kao tipični vjernik. Iako nemaš nikakvih dokaza niti vlastitih empirijskih potvrda za sveprisutno muško nasilje - ti VJERUJEŠ DA ONO IPAK POSTOJI. Samo je, jel, nevidljivo."

Onda se ponašam i kao tipični vjernik kada su u pitanju zloupotrebe i manipulacije od strane žena. U svojoj okolini nemam takve primjere.

13.11.2014. 13:52
Bocko:
Vidim da je krenulo prepucavanje o istini o obiteljskom nasilju, pa da vam dam malo materijala:

Feminizam – mit o obiteljskom nasilju


Ovo je jedno od najozbiljnijih područja djelovanja današnjeg radikalnog feminizma, koje se zapravo pretvorilo u udruženi zločinački poduhvat na razini društva.

I pričekajte malo sa tim silnim pljuvanjem i optužbama za mizoginiju - prvo pročitajte cijeli odlomak pa onda sami zaključite!

Naravno, oviteljsko nasilje je vrlo ozbiljan problem. Iako se brojke i ozbiljnost incidenata često preuveličavaju, nitko ozbiljan neće sporiti da se tom problemu treba vrlo ozbiljno pristupati.
Problem je , međutim, u feminističkoj propagandi koja obiteljsko nasilje prikazuje jednostrano – muškarci su uvijek isključivo počinitelji, a žene žrtve.
A istna je potpuno drugačija.
Žene su čak i češće nego muškarci počiniteljice obiteljskog nasilja!
Da, dobro ste pročitali!

Prvo, obiteljsko nasilje je obiteljsko – definirano je kao nasilje između članova obitelji. Svođenjem nasilja na relaciju žena-muškarac ignorira se nasilje prema djeci, prema starijima i nemoćnima, ili čak i nasilje među braćom i sestrama.
Jedan od najvećih problema ovakvog ignorantskog pristupa je sustavno zanemarivanje nasilja nad djecom od strane majki.
Majke prema raznim statistikama čak 3-7 puta češće vrše nasilje nad vlastitom djecom nego biološki očevi! I opet – da , dobro ste pročitali! Moramo pritom biti korektni i reći da majke uglavnom i mnogo više vremena provode sa djecom, ali čak i kada se brojke korigiraju, ostaje činjenica da su majke češće počiniteljice nasilja nego biološki očevi.
Naravno, feministička „industrija lažnih statistika“ nastoji i ovu činjenicu zamagliti brojnim „stručnim studijama“ koje daju svakakve rezultate. Na kraju i nije bitno tko čini više nasilja, nego je bitno da svako nasilje, ma od koje strane dolazilo, uočavamo i spriječavamo.

Istina o nasilju među intimnim partnerima


Kad se govori o nasilju među partnerima, feminizam nam uporno podmeće stereotip o muškarcu divljaku i „neandertalcu“ koji premlaćuje jadnu ženicu zato jer joj je zagorio ručak. Stalno se prikazuju slike žena sa masnicama na licu, stalno se slušaju parole „svaka treća“ trpi nasilje, Do čak „70% žena trpi nasilje na selu.“ I ljudi u svojoj naivnosti padaju pod tu propagandu kojom su stalno bombardirani, iako baš i ne vide svakodnevno oko sebe te silne žene sa „šljivama“ na oku.

Istina je potpuno drugačija.
Žene nimalo ne zaostaju za muškarcima kao počiniteljice, a muškarci su podjednako često žrtve.

O obiteljskom nasilju provedene su stotine istraživanja od strane pravih stručnjaka, posvuda u svijetu – u Europi, Sjevernoj Americi, Indiji, Latinskoj Americi ... Evo ovdje ima lista od oko 286 znanstvenih istraživanja i analiza, objavljena 2011. godine:

www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm
Upozorenje:
To su prava istraživanja, koja su radili stručnjaci, muškarci i žene, na relevantnom uzorku od ukupno nekoliko stotina tisuća ispitanika, sa neutralnim pitanjima (dakle, ne sugestivnim, koje potiču željeni odgovor), a ista pitanja postavljena su ispitanicima oba spola.
Općenite značajke zajedničke za sva istraživanja:

- većina slučajeva obiteljsko nasilje je obostrano. U više od 90% slučajeva konflikt je interakcija oba partnera
- u otprilike 50% slučajeva oba partnera su podjednako nasilna.
- u slučajevima kada je jedna strana glavni inicijator nasilja, to je dvostruko češće žena nego muškarac.
- u slučajevima kada se radi o težem fizičkom nasilju, teže povrede trpe oba partnera. Karakteristično je da muški počinitelji češće tuku šakama, dok žene upotrebljavaju razne predmete da bi nanijele povrede partneru.
- u ekstremnim slučajevima nasilja, koja rezultiraju ubistvom, podatci o žrtvama poprilično osciliraju od države do države. Žene su općeito dva do četiri puta češće žrtve ubistva od strane partnera. Međutim, kada u statistici zbrojimo ubistva i pokušaje ubistava, žene su podjednako često počinitelji (ubistava + pokušaji ubistava) kao i muškarci! Dakle jedina razlika je da su muškarci, da se tako izrazimo – „efikasniji“ .I mogli bi tako analizirati unedogled, tko god želi može pogledati bilo koje od nabrojanih istraživanja i provjeriti podatke.

Nakon ovih činjenica o istinskom karakteru partnerskog nasilja, postavlja se uvijek isto pitanje :
Zašto ima toliko laži o obiteljskom nasilju? Zašto se istina tako skriva ?

A odgovor je krajnje jednostavan – obiteljsko nasilje je glavni feministički biznis!
13.11.2014. 14:18
lana:
Ja samo ne znam zašto ti misliš da žena žele pišat stojećki! Ljudi, koji je vama? Ali stvarno, neki ovdje kao da imaju PTSP ili se drogiraju.
I usput budi rečeno, vi se puno češće zapišate nego mi, ioako ne znam šta si sa time uopće želio reći.
Mene zaboli kako ti pišaš, i stvarno ne vidim potrebu da tebe brine kako ja pišam!!
13.11.2014. 14:22
zlatan:
Evo malo pročitao šta komentatori pišu o nasilju i koliko ga ima. I ja sam mišljenja da nasilja ima, ali možda ne toliko koliko neki žele vjerovati. Ne želim ovdje dijeliti neka moja sjećanja iz djetinjstva, ali mogu samo kazati da nasilje nije samo fizičko nasilje, da nasilje postoji u svim relacijama. U obitelji, na poslu, u školi, među djecom (djeca znaju biti posebno okrutna), nasilnost ljudi prema životinjama, nasilje ljudske vrste prema prirodi. Ali srećom to nije jedina karakteristika ljudske vrste.
Postoje i promotori nenasilja, iz povijest ih znamo veliki broj.
Ja ću samo spomenuti jednog Isusa, Budu, Mahaviru Đaina, stare indijske filizofske pravce koje su promovirale nenasilje, ili nenaslnici modernih vremena. Mahatma Gandhi, naš Stjepan Radić.
U konačnici bitku uvijek dobija nenasilje, tako je bilo, tako jest i tako će biti. Nenasilje ne uključuje pasivnost, naprotiv svatko se ima pravo braniti. Svatko ima pravo umirati za svoju ideju, ali nitko nema pravo ubijati u ime svojih ideja.
Sada nešto o tome što neke ženske osobe ovdje pišu o mržnji muškaraca prema ženama. Ima i toga, sasvim jasno da ima, ali je rijetko. Ogromna većina muškaraca ne mrzi žene, ali dajem ruku u vatru, da ima više žena koje mrze muškarce. Osobno ne znam zašto je tako, ali tako jest. Možda su to žene koje imaju latentne lezbijske / homoseksualne sklonosti, tko zna?
Ali isto tako znam da mnogi "pravi" muškarci mrze muške homoseksualce, zapravo ih preziru. Ako koga neki muškarci preziru onda su to upravo gejevi. Meni nije jasan uzrok takve mržnje, ali postoji. Svi znamo da su mnogi gejevi isprebijani samo zato šta su gejevi, ali nikada nisam čuo da neki gejevi napadaju hetero muškarce zato jer su hetero. Mislim da u pozadine te mržnje stoji podsvjesni strah od seksualnog kontakta sa drugim muškarcem, ali takvi neupućeni hetero muškarci bi morali znato da je taj strah posve nepotreban.
Više puta sam čuo od nekih feministica da gej dečki vole žene. Koja zabluda, gej dečki ih ni ne primijećuju. Zapravo neki gejevi mrze žene, ali to je sasvim druga priča. I nisu svi gej dečki feminizirani.
Čitam da netko ovdje spominje vulgarizam pičkica. A znate li da gejevi među sobom za feminizirane kažu: pičkica? Zante li da mnogi gejevi kažu: femi ne dolaze u obzir. Mnogim gejevima zapravo se gade feminizirani gejčići.
Eh, raspisao se ja. Dosta je bilo. A ona gđica pod nadimkom CURA, stvarno bi trebala provjeriti svoje psihičko stanje. Ali vidim da ona piše na internetu ovo, na internetu ono, itd, itd. Problem je u tome da neki mladi ljude misle da izvan interneta svijet ne postoji. Ali morali bi znati da je upravo virtualni svijet interneta nerealan, a da je izvan interneta život i svijet realan.
Također je gore netko spominjao posprdno zemlje tzv.trećeg svijeta, iako taj termin danas više nije realan, te da se tamo događaju grozne stvari, a da kao u razvijenoj Evropi i općenito zapadu nema toga.
To je potpuna laž, jer nasilja ima svugdje, dovoljno se samo sjetiti povijesti, pa da vidimo da je ta teorija neodrživa.
Neki bajkeri iz Splita pred nekoliko godina bili u Iranu, puni predrasuda. Kad tamo se iznenadili. Toliko blagih, dobrih i susretljivih ljudi, da su ostali PAF! Iako je pritisak religije velik, ali i kod nas je pritisak javnog mnijenja isto tako velik.
13.11.2014. 14:35
balkanska kaljuža:
Meni su provokator i bocko (ako su to uopće dvije osobe) živi dokaz da mržnja prema ženama itekako postoji.
Pročitajte samo njihove komentare pa recite da umišljam. Ovaj bi mlatio ženu kao vreću za boks jer želi ravnopravnost, ovaj drugi ih zove droljama i sad mi recite da mizoginija ne postoji. Da, baš.
Pozdrav!
13.11.2014. 14:55
zlatan:
Evo me još. Netko je spominjao o izmišljenim brojkama u svezi obiteljskog nasilja, te su doveli u sumnju te brojke. I meni izgleda nerealna brojka da je svaka treća žena prebijena, jer to je naprosto suludo. Mislim da se te ludosti "kuhaju" u centrima "moći" na nekim mjestima, kako bi se oblikovalo javno mnijenje. Gebelsovska metoda naših vremena, jasno.
Nerealne su i brojke o broju pobačaja, i tu se jako manipulira. Ako pogledamo povijest, vidjet ćemo kako se lažno prikazuje žrtve tzv.komunizma, ali i to je dio lažnog prikazivanja povijesti. Pa je tako npr.po tim "povjesničarim" Mao ce Tung najveći ubojica u povijesti. Koje laži, a upravo za vrijeme njegove vladavine stanovništvo Kine doživljava demografsku eksploziju, koju su njegovi nasljednici morali smiriti kroz politiku jednog djeteta po fertilnoj ženi.
Ti "povjesničari" zato umanjuju broj žrtava nacizma, pa sam nedavno pročitao da je Hitler kriv za smrt 17 milijuna ljudi. Iako svatko pošten zna da je Hitler izazvao rat u Europi 1939god., i da je u Europi izginulo oko 45 milijuna ljudi, samo bivši SSSR od toga 27 milijuna. Plus ogromna razaranja, a da je tek Hitler dobio rat? A Njemačka je izgubila preko šest milijuna, jer ih je Hitler poslao da osvajaju prostor za novu rasu gospodara.
Sjetimo se belgijskog kralja Leopolda drugog i njegovog genocida nad tadašnjim belgijskim Kongom. Kada se u razdoblju od oko 40 godina, od oko 1880 do 1920 godine broj stanovnika Konga pod krvoločnom vladavinom belgijskog kralja Leop.drugog i države Belgije, smanjio tri puta. Sa skoro 30 na svega oko 10 milijuna ljudi.
Koliko "uvaženih" zastupnika u jebivjetarskoj ustanovi zvanoj EU Parlament to zna? I koliko ih to želi znati? Kada će u EU Parlamentu biti izglasana rezolucija o zličinima evropskog kolonijalizma, kada će se Belgija prozvati za te zločine (ne samo Belgija) i kada će taj krvolok Leopold drugi biti priznat od strane zapadnih Evropljana kao genocid-majstor?
Nikada, jer laž je tako jako prisutna upravo na tzv.zapadu. Nekada nisam mislio tako, ali kako sve više čitam povijest i kako sve više mislim svojom glavom, dolazim sve više do tih zaključaka. I zato se stidim kada vidim šta političari ili neki slični tipovi baljezgaju.
13.11.2014. 14:56
zlatan:
BALKANSKA KALJUŽO, a gdje su od tebe imenovani Bocko i Provokator to napisali? Da bi mlatili žene? A šta kažeš kada neka sponzoruša "upeca" bogataša pa onda hladi neku stvar? I maltretira svoje sluškinje, toga ima čak i u našoj bezveznoj hrvatskoj stvarnosti.
13.11.2014. 15:00
Bocko:
Obiteljsko nasilje kao feministički biznis

Još od ranih šezdesetih godina dvadesetog stoljeća sve radikalnije grupice feministica pokušavale su nekako privući pažnju javnosti i tako postići ciljeve koje su si postavile ( ili bolje reći ciljeve koje su imali oni koji su tada ideološki usmjeravali, a djelom i financirali i poticali radikalni feminizam) . Vrlo brzo je svima njima postalo jasno da simpatije javnosti neće postići smješnim gnjevnim paradiranjem , bacanjem grudnjaka ili sumanutim manifestima poput S.C.U.M. manifesta paranoidne šizofreničarke Valerie Solanas u kojem se poziva na istrebljenje muškaraca kao izvora svih zala ovoga svijeta.

Trebala im je neka smislena djelatnost, kojom će privući simpatije i novac, a istovremeno širiti svoju ideologiju.

U to vrijeme, sve su više u fokus javnosti dolazili slučajevi obiteljskog nasilja. Pojedine skupine i pojedinci, neovisno od feminističkog pokreta, pomagali su ženama žrtvama nasilja. Među njima je bila i Erin Pizzey, koja je 1971. osnovala prvo u svijetu sklonište za žene žrtve nasilja, u Chiswicku u Britaniji. Većina tih prvih aktivistica zapravo i nisu bile povezane sa feminističkim pokretom; pogotovo ne sa radikalnim djelom feminizma, kojem interes i dobrobit žena nikad i nije bio stvarni cilj.
Naravno, već je tada bilo jasno da je obiteljsko nasilje kompleksan problem - da je to interakcija partnera, a ne jednostrano nasilje po stereotipu „muškarac tuče ženu“.
Upravo je pionirka Erin Pizzey prva upozorila na uzajamnost nasilja i na druge kompleksne odnose među partnerima. Poznata je njena izjava : „Od prvih 100 žena koje su došle u moje sklonište , 62 su bile jednako ili više nasilne nego partneri od kojih su pobjegle !“
Pizzey je o svom radu i o svojim spoznajama objavila nekoliko knjiga između ostalih „Prone to violence“ i „The emotional terrorist and the violence prone“. U tim knjigama Pizzey tvrdi da su mnoge od žena koje dolaze u skoloništa kao žrtve u stvarnosti imaju takvu osobnost da su sklone nasilnim partnerima, da odabiru takve partnere i nasilne veze, tead odu od jednog takvog nasilnika nađu drugog sličnoga. Takvo ponašanje Pizzey opisuje kao neku vrstu ovisnosti.
U studiji „Comparative study of battered women and violence prone women“ zajedno sa dr. John Grayfordom Pizzey pavi jasnu razliku između žena koje su ne svojom krivnjom žrtve, i „violence-prone women“ koje su „žrtve vlastitog i partnerovog nasilja“.
Erin Pizzey i njena obitelj je zbog njenog djelovanja bila izložena teroru i prijetnjama smrću od strane radikalnih feministica, koje su nasilno preuzele „borbu za žene žrtve nasilja“, i morala je napustiti Britaniju. U međuvremenu se i dalje bori za prava žena, ali i muškaraca. Osnovala je 2007. prvo sklonište za žene žrtve nasilja u arapskom svijetu, u Bahreinu. Od studenog 2014. Je vlasnik i voditelj organizacije Whiteribbon.org, jedine organizacije Bijele vrpce koja širi istinu o obiteljskom nasilju i ima motto : Zaustavimo nasilje prema svakome! Ostale organizacije Bijele vrpce sve su feminističke, i imaju motto : Zaustavimo nasilje prema ženama!

Dakle, radikalni feminizam je prije četiri desetljeća počeo sustavno preuzimati kontrolu nad domenom obiteljskog nasilja, i pretvarati ga u svoj biznis. To je stalno osiguravalo sve veći priliv novca, i sve veće simpatije za „feminističku stvar“. Sustavno se vodila kampanja koja je zataškavala svaki primjer nasilja koje vrše žene nad djecom ili partnerima, a najgorim primjerima nasilja u kojima su žene žrtve – premlaćene, ubijene ili silovane – dobivao je veliki publicitet.
Strahovita propaganda , po uzoru na Goebbelsovu, iskrivljavala je percepciju obiteljskog nasilja u povijesti, prikazujući da je u povijesti bilo 'normalno' da muž mlati ženu kad i gdje mu se ćefne. Čak je nastao i mit o 'pravilu palca' – o tome da je mužu dozvoljeno tući ženu štapom 'ne debljim od palca'. Ali , takav zakon i pravilo nikad i nigdje nije postojao. Da jest, onda bi ga moderni feminizam i prezentirao kao povijesni dokaz! U stvarnosti, u uređenim društvima , gotovo nigdje se nije toleriralo da muž stvarno bezobzirno mlati ženu. U brojnim povijesnim izvorima možemo vidjeti da su se i u davnim vremenima oni koji su bezobzirno tukli žene kažnjavali javnim šibanjem , protjerivanjem ili javnim sramoćenjem.

Feministička propaganda počela je sustavno krivotvoriti statistike, i 'proizvoditi' lažna, namještna istraživanja.


Lažne statistike obiteljskog nasilja

Od samog početka preuzimanja sustava pomoći žrtvama nasilja feministicama je bilo jasno da moraju sakriti činjenicu da su i žene nasilne, a žrtve su i muškarci. Zato je radikalni feminizam koji se institucionalizirao u akademskoj zajednici sustavno blokirao objektivna istraživanja, i nije birao sredstva kojima će prijetiti onima koji bi pokušali napraviti takva istraživanja.

Ovdje je možda najbolje da se osvrnemo na rad koji je napravio jedan od najznačajnijih stručnjaka za partnersko nasilje, dr. Murray Strauss . On je 2007. Objavio rad Processes explaining the concealment and distortion of evidence on gender symetry in partner violence (Procesi koji objašnjavaju prikrivanje i izvrtanje dokaza o ujednačenosti u nasilju među partnerima):
pubpages.unh.edu/~mas2/V74-gender-symmetry-with-gramham-Kevan-Method 8-.pdf

U uvodu, dr. Strauss prikazuje jedno novije istraživanje o partnerskom nasilju, koje je provedenu u 32 zemlje diljem svijeta. Istraživanje je u sve 32 zemlje pokazalo da je nasilje uzajamno i da ga čine oba partnera u većini slučajeva . Istraživanje ukazuje da je tzv. 'patrijarhalna 'teorija obiteljskog nasilja neodrživa, i da objašnjava samo mali segment nasilja. Žene su podjednako često kao i muškarci dominantne u vezi i glavni pokretač nasilja.
Stoga se pokazalo da je suzbijanje obiteljskog nasilja efikasnije ako se ne polazi od teorije da je muškarac počinitelj, a žena žrtva.

Metode suzbijanja istine o karakteru obiteljskog nasilja:

1. Potiskivanje dokaza

Istraživači/ce koji su ideološki zadojeni prikrivaju dokaze koji proturiječe njihovim uvjerenjima. Među istraživačima koji nisu priklonili ideologiji, većina (dr. Strauss sam priznaje uključujući i njega i neke njegove kolege) su zadržavali dokaze o spolnoj simetriji u obiteljskom nasilju da bi izbjegli postati žrtve osvetničkih otrovnog prokazivanja i izopćenja iz akademske zajednice. Stoga su mnogi objavljivali samo dio istraživanja koji je govorio o muškim počiniteljima i ženama žrtvama, namjerno izostavljajući podatke o ženama počiniteljima i muškarcima žrtvama.
Ta praksa počela je sa prvim opsežnim istraživanjem Kentucky-ju još davne 1979. godine. Dr. Strauss navodi i druga istraživanja u kojima su objavljeni samo ovakvi jednostrani rezultati.

2. Izbjegava se prikupljanje podataka koji su suprotni patrijarhalnoj teoriji
Žene se pita samo jesu li trpile nasilje, a ne i jesu li bile nasilne, muškarce se ne pita ništa
3. Citiraju se samo one studije koje spominju muškarce kao počinitelje nasilja.

Ova metoda je duboko ukorjenjena i prakticira se ne samo u svim medijima, nego ju koriste državne institucije svih država, UN i Svjetska zdravstvena organizacija.
Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe lažni citat da je žensko nasilje, kad se dogodi uglavnom počinjeno u samoobrani


4. daju se zaključci u istraživanjima da istraživanja potvrđuju feminističke tvrdnje, iako podatci jasno ukazuju da nije tako

5. Kreiraju se “dokazi” citiranjem lažnih isviješća.
Tako se feministički lobby rutinski stalno poziva na podatke UN –a I Svjetske zdravstvene organizacije, koji su krivotvoreni

6. Opstruira se objava istraživanja koja daju dokaze koji se protive laži muškarac nasilnik, žena žrtva ;
- uskraćuje se financiranje istraživanja koja razotkrivaju istinu

7. zlostavljaju se i kažnjavaju, te dobivaju prijetnje znanstvenici koji daju dokaze protivne feminističkim teorijama
Tako je dr. Susan Steinmetz objavila jedno istraživanje još 1978. Pa je njena kćer na vjenčanju dobila prijetnju podmetanja bombe. Brojnim diplomantima otvoreno je rečeno da neće napredovati u akademskoj zajednici niti dobiti posao ako objave svoja istraživanja. Mnogi su, i sam dr. Strauss, lažno optuživani i blaćeni da su obiteljski zlostavljači.


Ovih sedam metoda stvorilo je klimu straha koja je rezultirala nevoljkošću u akademskoj zajednici da se suprostave prevladavajućoj lažnoj dogmi o obiteljskom nasilju.
Lažna predodžba o obiteljskom nasilju rezultirala je krivim pristupom rješavanju obiteljskog nasilja. Velik novac ulaže se u skloništa za žene žrtve nasilja, a ignorira se činjenica da su dobar dio njih, možda i većina, i same nasilnice. Kako mnoge u skloništa dolaze sa svojom djecom, nerijetko se nasilje nad djecom nastavlja – od strane majki.
Najbolje rezultate u suzbujanju obiteljskog nasilja daju bračna savjetovališta za parove, ali se zbog utjecaja feminističkog lobbyja financiranje takvih metoda uskraćuje. Čini se da je radikalnom feminizmu stalo samo do toga da se prikaže što više žena žrtava da bi se dobilo što više novca, a ne da se nasilje suzbija.
13.11.2014. 15:02
:
Impresivno kako se feministkinje osokolile u zadnje vrijeme, valjda društvene mreže plus novac poreznih obveznika jer su pre-sposobne da same financiraju svoje veoma inteligentne i razumne pokrete, a ovi visoko-stručni i znanstvenom metodom empirijski dokazani argumenti CURA-e;

"ovdje na Balkanu takav ne postoji. Nema na ovim prostorima niti jedno muško, a da nije ženomrzac, jednostavno nema ga. "

pokazuje o kakvoj je tu kvalitetno organiziranom pokretu. Nadam se da ćete u toj vašoj ultraljevičarskoj utopiji uspijet usisavat još državnog novca od kojeg ćete po nekim prostorijama držat govore pred 5 istomišljenika a bilo koju debatu koja vam ne ide u prilog brisat, plakat da se sankcionira ili možda najjednostavnije prozvat ju silovanjem.
13.11.2014. 16:23
muško:
www.jutarnji.hr/muskarac-pusten-iz-pritvora-zahvaljujuci-snimci-na-youtubeu/1235987/

avoga su spasile sve prisutne kamere, pitam se koliko još NEVINIH muškaraca u zatvorima??
13.11.2014. 17:15
muško:

@ zlatan, o zločinima kralja Leopolda se moglo čuti u emisiji povijest četvrtkom mislim da se i na netu može nači stvarno strašno što su tamo radili a malo ko to zna
13.11.2014. 17:24
žensko:
još jedno muško@
Kažeš da 99% muškaraca ne mrzi žene, smatram da se gadno varaš.
Pokažimo to na sljedećem primjeru - čitam "kritike" na neki film (ili je bila serija, ne znam, a nije zapravo ni bitno) i šta se događa, pojavljuje se mladić koji ženskim komentatoricama poručuje - šta radite ovdje, nije vam ovo kuhinja. Krene sukob, a on nastavlja - ohladite malo drolje.
I onda ide glavni dio, pita ga jedna od djevojaka zašto mrzi žene. On njoj na to - razvalit ću ti pičku (ispričavam se na izrazu), ona ponavlja pitanje - Ozbiljno te pitam, zašto mrziš žene? Šta smo ti učinile? A on odgovara (pazi sad ovo) - ja ne mrzim žene.

Kamo sreće da je tvoj postotak točan, ali nije. Velika većina vas žene smatra manje vrijednima, mrzi ih, ali PRIZNAT mržnju NEĆE. Doslovno po principu "slomit ću ti rebra, ali te volim".
13.11.2014. 17:37
Bocko:
@žensko

Hajde budi tako dobra pa umjesto svoje tirade mržnje pogledaj ovaj link koji je stavljen prije tvog upisa:
www.jutarnji.hr/muskarac-pusten-iz-pritvora-zahvaljujuci-snimci-na-youtubeu/1235987/

U metrou je banda pijanih tinejđerskih huliganki vrijeđala, a potom i fizički napala jednog muškarca, JER JE IMAO JAKNU KOJA IM SE NIJE SVIĐALA, , I ZATO JER IMA GOVORNU MANU.
Stalno govorimo da kad se nekoga napada jer je drugačiji - to je onda zločin iz mržnje, zar ne?

Ali, umjesto da agresivna banda tinejđerki završi u zatvoru, završio je u zatvoru on, JER SE BRANIO !
Jednako kao što bi i prije kojih 70 godina završio u zatvoru crnac na američkom Jugu jer se potukao sa bijelcem - nikoga ne bi interesirali razlozi, nego su tada crnca trpali u zatvor "da prljava crnčuga nauči gdje mu je mjesto". Jednako tako je i ovaj muškarac završio u zatvoru - da pokvareni muškarac nauči gdje mu je mjesto!

Gdje je sad onaj napis o kampanji da se jadnim ženama osiguraju vagoni u metrou 'samo za žene' da ne bi bile žrtve nasilja muškaraca?
13.11.2014. 20:58
još jedno muško:
A upravo ovakav pristup zagovara tzv. Istambulska konvencija koju će Hrvatska bez sumnje uskoro potpisati. Tu se spominje rodno osviješten pristup obiteljskom nasilju. Iz dosadašnjih izlaganja pravobraniteljice vidljivo je kako su tu radi upravo o presumpciji muške krivnje tj=muškarac=napadač, žena=samoobrana. I to bez obzira na tamo zateknuto stanje i onom što zdrav razum govori. Jer kako drugačije protumačiti izjave da će primjenom te konvencije biti smanjen broj podignutih optužnica za obiteljsko nasilje sa ženom kao počiniteljicom koji je začudio i samu pravobraniteljicu. Očito je kako dugogodišnje napuhavanje brojki konačno daje rezultate jer će postupanje policije (za to se već održavaju radionice), sudova i CZSS polaziti upravo od pretpostavke kao je muškarac ultimativni krivac za obiteljsko nasilje (izgleda da neki to već primjenjuju duže vrijeme). Nakon gotovo svakodnevnih napisa o svakoj trećoj zlostavljanoj već sama pomisao da postoje i slučajevi gdje je žena nasilnik ulaze u kategoriju mizoginije i govora mržnje. Uostalom u EU se vrši pritisak da se kritika feminizma baš tako iokarakterizira-kao govor mržnje i kažnjivo (ne)djelo.
13.11.2014. 21:33
muško:
Istanbulska konvenkcija je na snazi u RH iako je nije ratificirala jer po nekom čudnom praviilu primjenuje se kad je ratificira odreďeni broj zemalja, a to se nedavno desilo kada je malta ratificirala
13.11.2014. 21:58
još jedno muško:
Ja sam skužio kako Hrvatska od 1. kolovoza ima obavezu ratificirati taj dokument, ali mislim da se do tada ne primjenjuje. Ali kod nas je implementacija krenula još dok nismo imalu nikakvu obavezu. Doduše ne tempom kojim bi feministice to željele, ali mi u svemo pomalo kilavimo. Nadam se da neko od Libela može bolje rasvjetliti pravnu pozadinu obaveza koje je Hrvatska preuzela. Inače savjetovao bih svima da proguglaju i pročitaju taj dokument. Čak bi bilo dobro napisati osvrt iz feminističke perspektive pa da to malo raspravimo. Jer radi se o krajnje ozbiljnoj stvari gdje bi se mnoge majke i očevi skupa sa sa svojim sinovima mogli naći i čudu i zapitati se zar je to moguće.
13.11.2014. 23:26
muško:
www.ured-ravnopravnost.hr/site/hr/vijesti/90-vijesti-kat/1296-istanbulska-konvencija-stupila-na-snagu-1-kolovoza-2014.html

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, popularno nazvana Istanbulska konvencija, stupila je na snagu 1. kolovoza 2014. godine. Konvencija stupa na snagu nakon što je ratificira, prihvati ili odobri 10 država, od kojih su barem 8 članice Vijeća Europe.

Ratifikacijom Andorre 22. travnja 2014. godine kao desete države, iniciran je postupak njena stupanja na snagu, te je Konvencija 1. kolovoza 2014. godine postala obvezujući pravni dokument za sve zemlje koje su je ratificirale (Albanija, Andorra, Austrija, Bosna i Hercegovina, Danska, Francuska, Italija, Malta, Crna Gora, Portugal, Španjolska, Srbija, Švedska,Turska).

Podsjećamo, Konvenciju je donio Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u travnju 2011. godine, te je ona otvorena za potpisivanje na 121. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe održanom u Istanbulu u svibnju iste godine.
Konvencija je međunarodni je ugovor i predstavlja sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji, u vrijeme rata – oružanih sukoba i u miru. Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja. Sveobuhvatna zaštita podrazumijeva sprečavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije. Konvencijom će se uspostaviti i međunarodni nadzorni mehanizam - skupina neovisnih stručnjaka/stručnjakinja (GREVIO) koja će nadzirati provedbu Konvencije na nacionalnoj razini.
Svrha Konvencije je: pridonijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena; zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji; izraditi sveobuhvatni okvir, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; pružiti potporu i pomoć organizacijama i tijelima nadležnim za provedbu zakona učinkovitom suradnjom radi usvajanja sveobuhvatnog pristupa suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; te promicati međunarodnu suradnju radi suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Kao 27. država članica Vijeća Europe Hrvatska je u siječnju 2013. Godine potpisala navedenu Konvenciju pridruživši se tako ostalim državama u spremnosti za daljnje unaprjeđenje sustava sprečavanja i borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja.
14.11.2014. 01:05
muško:

www.ured-ravnopravnost.hr/site/hr/vijesti/90-vijesti-kat/1335-
predsjednik-pozivam-hrvatski-sabor-na-ratifikaciju-konvencije-o-suzbijanju-i-borbi-protiv-nasilja-nad-enama.html


Nadam se da će Konvencija Vijeća Europe o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja biti uskoro ratificirana i u Hrvatskom saboru. Ne vidim opravdan razlog zašto Hrvatska to još nije učinila“, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na početku konferencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Centar za žene žrtve rata – ROSA, u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizirao je međunarodnu konferenciju u Hrvatskom saboru na kojoj je istaknuta potreba što skorije ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju je Republika Hrvatska potpisala još 22. siječnja 2013.g., čime je postala 27. potpisnica ove Konvencije.
14.11.2014. 01:10
za:
Hajde da ne čitam cijelu tu konvenciju, što vam je zapelo za oko?
14.11.2014. 09:29
:
Meni je već i ovaj tekst koji stoji na stranici Ureda za ravnopravnost spolova izrazito tendenciozan. Spominju se samo žene kao (potencijalne) žrtve i nasilje (implicitno je jasno, muško).

Čini mi se da ćete postati zaštićene ko lički međedi.

Al pročitat ću i tekst konvencije, jer me zanima. Pa ću onda moći više reći.
14.11.2014. 09:43
kosee:
Niti sudim žene (feministkinje ili ne) prema korisnicu CUra, niti muškarce prema korisniku Bocko. Mislim da nitko ne bi ni trebao jer bi to zaista značilo da nam je stvarnost jako tužna.
14.11.2014. 11:08
:
Što te smeta kod Bocka? Čovjek uglanvom iznosi činjenice, svoje teze potkrjepljuje linkovima, a vrijednosnih sudova ima, ali ih ne gura u prvi plan.

No možda ne bi bilo loše da se svugdje donese zakon o uličnom uznemiravanje, jer definicija belgijskog modela glasi: geste ili izjave čiji je cilj izražavanje prezira za jednu ili više osoba drugog spola, samo na temelju njihovog roda. Uznemiravanje je isto tako upućivanje geste i izjave kako bi se takve osobe prikazalo inferiornima te ih se reduciralo na seksualnu dimenziju na način koji predstavlja napad na njihov dignitet.“

Jer ovakvu definiciju vrlo bi se lako moglo dovesti do bizarne aporije. Ako je uznemiravanje svaka interakcija s ciljem flerta, onda je i odbijanje svake takve interakcije napad na spolni dignitet osobe koja je interakciju počela.

Isto tako, da se vratimo na temu: može li namjerno seksualizirano oblačenje biti uznemiravanje. Ja bez pol muke mogu argumentirati da može i da jest.
14.11.2014. 13:08
Tužna stvarnost:
Citirat ću najpoznatiju cyberaktivisticu na ovim prostorima:
"Sva vjerska i nacionalna mržnja na Balkanu nestane kad im se na frontu pojavi zajednički neprijatelj -ŽENA!"

Ne kažem da je tom izjavom što bi se reklo otkrila toplu vodu, znaju svi da muškarci nisu baš pretjerano prijateljski nastrojeni prema ženama (nismo se jučer rodili). Ali neću dužiti o tome.

Uglavnom, zanima me slijedeće, naime u tekstu se navodi "Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da niti jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije", dodao je"

- znači li to da je ugašena samo ta stranica kao najveća te vrste ili su pogasili i ostale?

Znam da tih i sličnih stranica samo na ovim brdovitim prostorima ima i previše da bi ih se sve obrisalo, ali planiraju li i dalje, ili će se "zadovoljit sa kapitalcem"?
Ima li itko kakvih saznanja?
15.11.2014. 22:24
zlatan:
TUŽNA STVARNOSTI, zar i ti te gluposti pišeš? Stvarno treba biti poremećen u tvrdnji da skoro svi muškarci mrze žene. Takvo razmišljanje jest bolest i točka. Na kraju ispada da samo gejevi (pravi gejevi, ne neki navrnuti), samo pravi gejevi da vole žene. Čuo sam da neke tako i razmišljaju, da ih samo gejevi vole. I to oni pravi.
Kakva zabluda, većina gejeva žene niti ne primijećuje, a mnogi ih zaista mrze. Inače TUŽNA STVARNOSTI, a kakvo je tvoje mišljenje o sponzorušama?
Koje nastoje upecati nekog lovaša, jer maštaju o životu bez rada. Ako se nekima to ostvari, tako i žive.
15.11.2014. 23:52
CUra:
Tužna stvarnost@
Zapravo nije ni bitno da li će se zadržati samo na "kapitalcu" jer tome svejedno ne mogu stati na kraj. Jednu ugase, maltene isti sat se otvori nova i šta se postiglo, ništa.
Brisali ne brisali na isto ti dođe.
Jebiga, tvoj nadimak je sve objasnio -.-
16.11.2014. 01:02
Tužna stvarnost:
Zlatan@
Nisu to gluposti već činjenica, htio ti to priznati ili ne.
Cura@
To što se ne može zaustaviti stvaranje novih stranica ne znači da ne treba brisati postojeće. To je kao da kažeš da ne treba lišiti slobode ubojice, silovatelje i ostali ološ jer ćemo već sutra imati nove.
16.11.2014. 14:22
muško:

za sve one koji se ne mogu oduprijeti napasti ulicnog harrasmenta evo iskustvo jednog katolika

"Nakon te molitve imao sam dosad svega nekoliko puta napast očima, (npr. dogodilo se jednom par tjedana poslije te molitve oslobođenja) u tramvaju gdje su mi oči letjele na ženske osobe koje su bile izazovno obučene, ali sam se uspio uz Isusovu pomoć othrvati toj napasti. Taj dan sam, čim sad došao kući, otišao u sobu i na koljenima rekao Isusu ovo: „Molim te Isuse pomozi mi da više nemam ni najmanju napast na blud, nikad više, baš ni najmanju napast molim te, jer ne želim više griješiti bludno. Isuse u ovome trenutku više želim umrijeti nego opet da sagriješim. Jer Isuse, ovom se zlu jednostavno ne mogu više ni najmanje oduprijeti, svih se grijeha mogu suzdržati ali kod bluda sam najslabiji. Ovog se grijeha jednostavno ne mogu oduprijeti, ne mogu i nemoguće je bez Tvoje pomoći." Inače od tada svaki put sam počeo moliti na koljenima. Od tad ja više nemam požudu očiju."

www.medjugorje-info.com/hr/medjugorje/o-medjugorju/svjedocanstva/107-svjedocanstva/bog-me-oslobodio-duha-bluda-koji-me-je-tlacio-13-godina.html
16.11.2014. 14:42
Bocko:
Ma evo ti socijalnog eksperimenta:
Komad hoda po NY gole guzice, a nitko ju ne primjećuje:
www.yahoo.com/style/i-grew-up-just-outside-of-manhattan-and-my-father-102623555043.html
16.11.2014. 20:45
zlatan:
TUŽNA STVARNOSTI, ne znam tko si, ali daj objasni mi mrzi li te tvoj otac, brat ako ga imaš, neki tvoj rođak, mladić ili suprug, samo zato šta si ženskog roda? Ako tako tvrdiš hajde se liječit, to ti dobronamjerno preporučam.
16.11.2014. 21:12
Tužna stvarnost:
Odgovorit ću na pitanje protu pitanjem - da pitamo osnivače ove stranice, pa onih stranica vuco, kurve, janjetina, i njihove lajkaše mrze li oni svoje majke, sestre, sestrične što bi odgovorili? Da ih pitamo bi li stavili sliku svoje sestre ili majke pa napisali "drolja"? Da li bi stavili sliku svoje sestrične pa napisali "širi noge kao isus ruke"? Mislim da ne bi, a jesu li ženomrsci, seksisiti, šovinisti?

Mislim da sam odgovorila na pitanje.
17.11.2014. 00:53
bibca:
ajmo se malo igrati psihologije..
u ljudskoj je prirodi i voljeti i mrziti.
osoba koja doživi traumu bilo kakve vrste imati će odbojan stav prema tome..
osoba koja je "krivo odgojena" tj. imala je takve uzore, u ponašanju će imati usađeno ono što je naučila od takvih modela..
Zašto žene mrze muškarce ili druge žene veoma jasno odražava treća rečenica... Šok i nevjerica pa i druge žene mrze druge žene, i drugi muškarci mrze druge muškarce..
Zašto muškarci mrze žene ili druge muškarce također je neki odgovor u trećoj rečenici...
Ne mrze svi muškarci žene, niti ne mrze sve muškarce
Ne mrze sve žene sve muškarce, niti ne mrze sve žene
Ponavlja se riječ SVE..
Pitanje je gdje je ljubav.. pitanje je gdje je solidarnost.. pitanje je gdje je ljudskost..
17.11.2014. 01:15
Vodeći Svjetski Kultorolog:
Šteta, često sam uživao na stranicama te grupe...

No, ne treba očajavati, vjerujem kako neće proći dugo dok domišljati srednjoškolci naprave novu grupu i pokažu svima da cenzuru u Hrvatskoj u 21. stoljeću nećemo tolerirati.
14.03.2015. 20:40
amazonas:
Kurvetine brišu nepoćudne komentare, vidim. Boli ih istina. Ovim putem jedna im žena jebe majku feminističku.
18.03.2015. 12:24

Iz drugih medija

AEM