U fokusu

Nasilje u dizalu

Švedski eksperiment pokazuje kako se obiteljsko nasilje ignorira

Švedski eksperiment pokazuje kako se obiteljsko nasilje ignorira

Švedska organizacija STHLM Panda napravila je eksperiment u dizalu snimajući skrivenim kamerama scene obiteljskog nasilja između dva para, kako bi se vidjelo kako slučajni prolaznici reagiraju.

Uznemirujući video pokazuje desetke ljudi koji ignoriraju dvije žene koje su očigledno fizički i psihički napadane pred njihovim očima, ignorirajući ih i napuštajući dizalo što prije.

Samo je jedna žena od 53 prolaznika/ca reagirala na nasilje, rekavši muškarcu da će zvati policiju ako još jednom udari partnericu. 

Konrad Ydhage, ko-kreator STHLM Pande rekao je za The Independent: “Kasnije smo razgovarali s gotovo svim ljudima koji su se nalazili u dizalu. Većina je rekla da se osjeća posramljeno što nisu reagirali i kako im je drago što se radi samo o eksperimentu. Neki su tvrdili da bi pozvali policiju, no mislimo da je to laž. Snimali smo dva dana, a policija se nije pojavila niti jednom”.

Obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje spadaju među najveće probleme današnjice s kojima se suočavaju žene diljem svijeta. Ono što ovaj eksperiment iznosi na svjetlo dana jest stigma koja takvo nasilje slijedi – “to nije moj problem”. Dok ne osvijestimo činjenicu da je obiteljsko nasilje svačiji problem, ovakve će se situacije nastavljati događati i u stvarnom svijetu.