U fokusu

Međunarodni dan sjećanja na preminule trans* osobe

‘Sjetimo se svih žrtava transfobije i zločina iz mržnje’

‘Sjetimo se svih žrtava transfobije i zločina iz mržnje’

S.K.

Danas, 20. studenog, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na preminule trans* osobe.

“Danas se prisjećamo onih koji/e su izgubili/e svoje živote zbog ignorancije društva, neprihvatanja različitosti te nasilja iz mržnje, kao najokrutnijeg čina nasilja prema ljudskom biću. Danas se prisjećamo onih koji/e su izgubili živote zbog transfobije”, navode u svom priopćenju iz Sarajevskog otvorenog centra.

Dan sjećanja na trans* osobe diljem svijeta počeo se obilježavati 1999. godine u spomen na Ritu Hester, trans ženu koja je brutalno ubijena godinu dana prije. Njezino ubojstvo ostalo je neriješeno, kao i mnogi drugi  zločini počinjeni nad trans* osobama. Nažalost, ni ove godine nije mnogo drugačije, službene brojke pokazuju da su počinjena 226 ubojstva nad trans* osobama u svijetu.

“Trans* osobe nemaju pristup odgovarajućim procedurama prilagodbe spola. Štoviše, ni Federacija BiH ni Republika Srpska ni Brčko Distrikt ne pokrivaju troškove tretmana prilagodbe spola. Trans* osobe koje žele proći tretman prilagodbe spola su prisiljene tražiti takav tretman u inozemstvu, o vlastitom trošku. U BiH, trans* osobe su često isključene iz LGBT dijaloga, te je pred nama strmovit put borbe za veće poštivanje prava”, prenose.

Rodna raznolikost je oduvijek postojala i potrebno je da se učini sve što možemo, kao zajednica i društvo, da se osobe različitog rodnog/seksualnog identiteta prestanu svrstavati u tradicionalne društvene binarne konstrukte, koji u krajnjoj liniji dovode do diskriminacije i zločina iz mržnje. Sarajevski otvoreni centar, u okviru Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje u proteklom periodu je zagovarao za uvođenje zločina iz mržnje u Krivični zakon Federacije BiH, koja je još uvijek u parlamentarnoj proceduri. Trans* osobe su zbog svog specifičnog rodnog izražavanja, koji se ne uklapa u društveno prihaćene standarde, posebno izložene nasilju, te je neophodno poduzeti sve mjere da se takvo nasilje zaustavi i procesuira i da se proaktivno djeluje u cilju odvraćanja potencijalnih počinitelja.

“20. studenog je prilika da se zajedno sjetimo svih žrtava transfobije i zločina iz mržnje kao i da svojim naporima radimo na tome da se transfobija smanji. Trans* osobe zaslužuju, kao i svi/e ostali/e da žive dostojanstven život, bez straha od nasilja”, zaključuje se u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra.